spot_img
spot_img
3.7 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Un comision bancar a fost anulat la Iasi

- Advertisement -

Doi judecatori au mari sanse sa scape de comisionul de risc pe care banca i-a obligat sa-l plateasca atunci cind au luat un credit. Acestia au cistigat, in prima instanta, procesul intentat Volksbank pentru anularea unei clauze considerate abuziva de catre clientii bancii. Colegii lor de la Judecatorie le-au dat dreptate. „Am vazut sentinte din toata tara in care diverse persoane au cistigat procese de acest gen, si nu era vorba doar despre magistrati”, spune un alt judecator care a deschis si el proces bancii.

Comisionul de risc al unei banci a fost sters de judecatorii ieseni. Beneficiarii sentintei date saptamina trecuta la Judecatorie sint doi magistrati care au dat in judecata Volksbank pentru clauze abuzive in contractul de creditare. Este o sentinta data la prima instanta, dar care da sperante si altor ieseni care au dat bancile in judecata pentru comisioane sau alte clauze ce ii nemultumesc. Sotii Stefan si Mihaela Tarlion, cei care au cistigat procesul, au fost urmati de Gabriel si Lorena Tarlion, rude cu primii doi.

Doi judecatori ieseni au cistigat o prima batalie in instanta impotriva unei banci. Magistratii de la Judecatoria Iasi au admis un capat de cerere formulat de sotii Stefan si Mihaela Tarlion impotriva Volksbank. Instanta a constatat nulitatea comisionului de risc la conventia de credit incheiata de reclamanti pe 24 ianuarie 2008.

De asemenea, magistratii au obligat banca la returnarea catre cei doi clienti a sumei de 45.725 de lei (contravaloarea comisionului de risc achitat in perioada 15 februarie 2008 – 15 septembrie 2010), actualizata, plus dobinda aferenta, de la data introducerii actiunii, pina la plata efectiva, in cazul in care sentinta va ramine definitiva si irevocabila.

Judecatorul Stefan Tarlion, din cadrul Tribunalului Judetean, si sotia sa, Mihaela, magistrat in cadrul Judecatoriei Iasi, au contestat in instanta nu doar comisionul de risc, ci si comisionul de administrare
solicitat spre plata de reprezentantii unitatii bancare
amintite. Numai ca instanta a disjuns cauza in ce priveste comisionul de administrare, dispunind continuarea procesului in acest sens pe data de 1 noiembrie 2010.

Cei doi soti au precizat ca, la inceputul anului 2008, au contractat un credit de 216.000 de franci elvetieni (491.961 de lei) pe 300 de luni de la Volksbank. La acest imprumut, banca a solicitat spre achitare si un comision de risc, de 0,22% din soldul creditului. Asta in ciuda faptului ca, potrivit celor doi reclamanti, ei au garantat returnarea creditului.

„Returnarea imprumutului a fost garantata deja cu o garantie reala imobiliara de rang I asupra casei si terenului”, au precizat Stefan si Mihaela Tarlion in cererea adresata instantei. Acestia au adaugat ca s-a trecut in favoarea bancii si polita de asigurare a imobilelor respective si s-au intrebat de ce mai era necesara introducerea unui comision de risc. „Ar trebui sa returnam 83.239 de franci elvetieni numai pe comisionul de risc, adica mai mult de o treime din valoarea creditului”, au precizat reclamantii.

„Vom putea vorbi abia dupa ce voi avea o sentinta definitiva”

Pe linga cei doi judecatori, si alti magistrati au contestat in instanta clauze existente in contractele incheiate cu institutiile bancare. Astfel, si judecatorii Gabriel si Lorena Tarlion, precum si Adriana Stoinel au cerut eliminarea din contractele de imprumut a clauzelor privind comisionul de risc si restituirea banilor deja platiti in acest sens, cu dobinda aferenta. Gabriel si Lorena Tarlion au imprumutat 430.000 de franci elvetieni (860.172 de lei) tot de la Volksbank. Cei doi au dat in judecata institutia, solicitind eliminarea comisionului de risc.

Reclamantii au sustinut ca a avea cunostinta despre perceperea comisionului nu are semnificatia unei negocieri directe
, in conditiile in care nu au avut puterea de a schimba sau de a exclude incasarea lui.

Contactat telefonic ieri, Gabriel Tarlion a precizat ca nu doreste sa faca prea multe comentarii pe marginea subiectului, pentru a nu lasa o impresie gresita. „De la inceput am prevazut ca acest subiect va aparea in presa, dar nu vreau sa comentez in nici un fel, pentru a nu se intelege gresit ca noi incercam sa facem presiuni prin intermediul mass-media pentru a cistiga un proces. Eu, de exemplu, nu stiu daca voi cistiga procesul. Nu este indicat sa ne punem prea mari sperante deoarece legea este interpretabila. Nu stiu ce se va intimpla, pentru ca fiecare contract poate fi diferit de altul. Insa am vazut sentinte din toata tara in care diverse persoane au cistigat procese de acest gen – si nu era vorba despre magistrati. Vom putea vorbi abia dupa ce voi avea o sentinta definitiva”, a spus ieri Gabriel Tarlion, unul dintre cei care au formulat actiuni in Justitie impotriva bancilor.

„Sint aproximativ 200 de dosare la Iasi”

Specialistii din domeniul juridic sustin ca mai multe sute de ieseni au actionat in judecata diverse institutii bancare, in urma aparitiei ordonantei care a interzis introducerea unor comisioane abuzive. „Deocamdata, pe rolul instantelor iesene cred ca sint aproximativ 200 de astfel de dosare. Oamenii sint nemultumiti pentru ca primesc adrese prin care li se cere de catre institutiile bancare sa semneze acte aditionale, in care se mentioneaza ca accepta ca asa-numitul «comision de risc», de exemplu, sa fie redenumit «comision de administrare». De asemenea, clientii sint avertizati ca, in cazul in care nu se vor prezenta la banca pentru a semna actele aditionale, se considera ca au fost de acord in mod tacit”, a declarat ieri consilierul juridic Dan Constantin Agheorghiesei.

Acesta a precizat ca are in lucru mai multe dosare in care clientii sai cer constatarea nulitatii unor comisioane sau chiar contesta modificarea nelegala a ratelor de achitat.

„Exista o lipsa totala de comunicare intre clienti si banca. Reprezentantii multor banci din Romania nu vor sa dea detalii cu privire la modificarile aduse contractului de credit initial. Astfel, ei lasa efectiv in deriva clientii, care trebuie sa accepte – expres sau tacit – conditiile impuse unilateral de banca. In mod teoretic, Banca Nationala a Romaniei este suverana si ar trebui sa modifice prin toate mijloacele disponibile normele de aplicare a regulilor, in sensul mentinerii contractului de imprumut incheiat initial. Dar singura institutie care aplica amenzi in acest sens este Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului. De la aparitia Ordonantei 50, au inceput mii
de procese cu bancile in toata tara, din cauza faptului ca oamenii nu pot face altceva decit sa dea institutiile in judecata”, a mentionat Dan Constantin Agheorghiesei.

Volksbank: „Comisionul de risc se va redenumi «comision de administrare credit»”

In ciuda acestor puncte de vedere, reprezentantii Volksbank Romania au declarat in presa centrala ca astfel de clauze sint considerate abuzive doar de unii oameni. De asemenea, cei de la Volksbank au promis ca vor veni cu solutii pentru situatia care ii nemultumeste pe clienti. Intr-un comunicat al bancii, reprezentantii acesteia mentioneaza faptul ca institutia respecta prevederile legale nou-aparute si le vor aplica.

„Volksbank intelege faptul ca, in actuala conjunctura a pietei, multi clienti isi pun semne de intrebare legate de aplicarea OUG 50. Probabil ca multe dintre aceste semne de intrebare sint legate de temerile cu privire la modul in care aplicarea legii isi va gasi raspuns in propriile bugete de cheltuieli familiale. In acest sens, intr-o oarecare masura, sint de inteles punctele de vedere diferite legate de aplicarea in practica a acestei ordonante. Noi respectam acest lucru si propunem solutii care determina chiar o reducere a costurilor totale ale creditului, nicidecum o majorare a acestora, solutii care vor fi aduse la cunostinta clientilor in intervalul de timp precizat de ordonanta”, adauga Cristian Radu.

Reprezentantii bancii au anuntat ca isi cheama clientii sa semneze acte aditionale si ca, prin aceste acte, principalele modificari ce vor fi aduse vor consta in faptul ca, „pentru creditele fara «dobinda fixa», rata dobinzii curente se va calcula in functie de indici de referinta independenti (Euribor/Libor CHF/Robor), la care se adauga o marja fixa, ce se va determina prin scaderea din valoarea procentuala a ratei dobinzii, a valorii indicelui de referinta corespunzator”.

In plus, comisionul de rambursare anticipata se elimina din contractele cu dobinda variabila, in vreme ce pentru contractele cu „dobinda fixa” valoarea acestuia va fi egala cu 1% din valoarea creditului rambursat in avans.

„Comisionul de risc se va redenumi «comision de administrare credit», urmind a fi datorat in continuare, conform perioadei mentionate in cuprinsul conventiei, in aceeasi valoare procentuala. Acest comision reprezinta costul pentru administrarea de catre Volksbank Romania a creditului din perspectiva riscurilor asumate de catre aceasta, prin punerea la dispozitie a imprumutului”, a incheiat Cristian Radu.

ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.