PROVOCARE… În spatele unei femei de afaceri de succes din Bârlad, cu o copilărie marcată de faptul că a fost singură la părinți, se află o poveste cu păpuși de porțelan, cu ochi mari, albaștri, verzi sau negri ca tăciunele, ce par să te urmărească la fiecare pas, cu un zâmbet inocent sau cu o expresie tristă, în funcție și de starea ta interioară. Timp de 22 ani, Crina a adunat în colecția sa, delicate creații de porțelan de înaltă calitate, realizate cu multă măiestrie și cumpărate de prin toate colțurile lumii, care valorează o mică avere. Acum, aceasta vrea să doneze această colecție, să facă o bucurie de Paște unor împătimiți care iubesc păpușile de porțelan. Prin gestul ei, intenționează să împărtășească bucuria pe care a trăit-o ea, alături de minunatele ei creaturile de porțelan colecționate, de-a lungul anilor. Aceasta lansează o provocare tuturor iubitorilor de astfel de păpuși și e decisă să o împartă în trei colecția sa și să o doneze la cei care vor scrie cele mai frumoase scrisori despre păpușile de porțelan, dar mai ales de ce și le doresc. Scrisorile se primesc până sâmbătă, 15 aprilie 2023 pe e-mailul publicitate@vrn.ro, pe WhatsApp telefonului 0721.873.632 sau pe adresa redacție, Vaslui, str. Ștefan cel Mare, bl.89, etaj 1. „Fascinația pentru păpuși a început de când eram copilă. Îmi doream enorm de mult frați, surori, dar din motive medicale, părinții mei nu au mai putut avea al doilea copil. Și am suferit enorm. Alături de păpuși mi-am găsit, frații, surorile, prietenii și liniștea sufletească”, își începe povestea Crina.
Crina este un antreprenor care a trecut de prima tinerețe, însă sufletul i-a rămas ca a unui adolescent. De la dragostea pentru păpuși din copilăria sa, care erau de fapt frații și surorile pe care și le dorea, Crina peste ani a transformat totul într-o pasiune și a început să colecționeze păpuși de porțelan fără să se uite la bani. „Am început să colecționez aceste păpuși de porțelan, care pe vremea copilăriei mele nu prea se găseau, vorbim de acum 22 de ani în urmă. Am realizat, că păpușile de porțelan nu sunt jucării, ci pur și simplu obiecte de artă. În colecția mea, se găsesc păpuși de înaltă calitate, realizate cu multă măiestrie, cumpărate de prin toate colțurile lumii. Dintotdeauna, mi-a plăcut să am casa plină, astfel că, cu ele în jurul meu, am simțit că nu sunt singură”, ni se destăinuie Crina. De-a lungul anilor, păpușile de porțelan i-au alinat acesteia, dorul de frați și surori. Dornică să împărtășească emoțiile care o încearcă în prezența păpușilor de porțelan, cu trăsături umane și ochi de sticlă strălucitori, Crina ne relatează că fiecare păpușă din colecție, are câte un „sertăraș” în inima ei. Îi sunt tare dragi, iar ea regăsește în fiecare păpușă, o prietenă dragă, o fostă colegă de școală, sau pur și simplu copiii pe care ar fi vrut să îi aibă. Astfel, a reușit să adune în colecția sa, un număr impresionant de păpuși, exemplare vechi englezești, care au supraviețuit timpului, care și-au păstrat trăsăturile și poveștile unice, care sunt foarte rare, dar și foarte valoroase. Toate păpușile colecționate de-a lungul anilor sunt destul de valoroase, însă pentru ea au doar o valoare sentimentală și le consideră bucăți din sufletul ei, reușind astfel, prin ele să retrăiască starea de reîntregire a sufletului. „O păpușă aparte din colecția mea este cea care transmite prin ochișorii ei de sticlă, o durere, o suferință și care atunci când te uiți la ea, îți vine să plângi”, ne mărturisește Crina. Făcând o incursiune perioada copilăriei, Crina își amintește că era o fetiță voiasă, foarte sociabilă, cu multă empatie față de ceilalți copii mai necăjiți. Aceste trăsături și le-a păstrat și peste ani, manifestând o sensibilitate aparte la nevoile copiilor necăjiți sau ale persoanelor în vârstă, sărindu-le acestora în ajutor, ori de câte ori i s-a ivit ocazia. „Virtuțile morale care o călăuzesc de mic copil până în prezent sunt optimismul, încrederea în propria persoană și credința”, mai spune aceasta.
Provocarea Crinei, care dăruiește valoroasa colecție la cei care vor scrie cele mai impresionante scrisori
A ajuns la momentul când vrea să doneze colecția ei de suflet, și o face cu bunăcredință și fără niciun regret. „Intrând în contact cu foarte mulți oameni săptămânal, observ că datorită vremurilor grele pe care le traversăm, părinții nu le mai pot oferi copiilor, fetițelor, păpuși de porțelan. Deoarece suntem în preajma Sărbătorilor Pascale, m-am gândit să aduc bucurie și să fac trei fetițe fericite! În clipa în care eu știu clar că trei fetițe vor primi în dar, păpușile de porțelan din colecția mea, eu mă simt cu sufletul împăcat. Spiritul Sărbătorilor Pascale va exista atât timp cât noi, adulții, vom avea grijă să îl alimentăm mereu, iar flacăra speranței să nu se stingă niciodată în inimile micuțelor fetițe”. În acest context, Ziarul Vremea Nouă lansează campania „Îngeri de porțelan” , care își propune să determine cât mai multe fetițe să ne scrie pe adresa redacției din Vaslui, str. Ștefan cel Mare, bl. 89, etaj 1 scrisori, pe adresa de email publicitate@vrn.ro sau direct pe WhatsApp la telefonul 0721.873.632, în care să-și exprime dorința lor din toată inima, de a primi în dar faimoasele păpuși de porțelan din colecția Crinei. Scrisorile vor fi citite de „mămica” păpușilor de porțelan, iar autorii primele trei scrisori care o vor emoționa cel mai mult vor primi râvnita colecție.
Istoria păpușilor de porțelan
VALOROASE… Istoria păpușilor de porțelan începe undeva pe la 1770, când primele capete de porțelan au fost create în Cornwall, Anglia. Primele păpuși englezești erau destul de brute, fără un finisaj extraordinar. Doar capul era din porţelan, corpul fiind făcut din cârpe sau lemn. Germanii au fost primii care au realizat păpuși cu umeri din porțelan, de care era prins corpul. Tocmai de aceea, mulți consideră că istoria lor începe în anii 1840, în Germania, cu păpușile “China”, denumite după porțelanul folosit în producerea lor. Acestea erau create pentru copiii din familii bogate și reprezentau doamne elegante din înalta societate. Franța s-a impus pe harta producătorilor de păpuși din porțelan în special pentru hainele de ultimă modă cu care le îmbrăcau. Acolo, păpușile cu cap din porțelan și ochii din sticlă au fost modificate în anii 1900, fiind denumite „Bebe” și reprezentând copii cu diverse expresii faciale, păstrându-se în același timp și stilul păpușilor „fashion”. Francezii au revoluționat aceste creații, reușind să imprime chipurilor din porțelan expresii umane. Întregul proces al realizării unei păpuși era manual, la Paris fiind deschise ateliere care angajau nu doar artiști, ci și croitori, peruchieri. Păpușile acestea erau menite copiilor din familii înstărite, care se jucau cu ele și le îmbrăcau conform tendințelor vremii. Și pe atunci prețul unei astfel de păpuși era mare, astfel că nu oricine și-o permitea. Au fost păpuși create pentru capete încoronate și păpuși care au rezolvat conflicte. Spre exemplu, când francezii i-au dăruit o păpușă reginei Angliei, aceasta a amânat trimiterea trupelor și astfel conflictul nu a mai avut loc. Altele au participat la expoziții internaționale și au pe corp marcaje de tipul „Jumeau Medaille D’Or Paris”.
Păpușile din porțelan sunt de două feluri: „bisque” și „China”
ÎMPĂRȚIRE… Păpușile „bisque” sunt caracterizate de finisajul realistic care dă impresia mată a pielii, iar cele tip „China” au aspectul lucios al bibelourilor din porțelan. Ca o curiozitate, păpușile bărbat sunt foarte rare. Păpușile au o viață a lor, reușind să supraviețuiască după ce au trecut prin mâinile copiilor, apoi prin războaie și dezastre naturale, iar cele din porțelan, create după luni de muncă, sunt considerate opere de artă, fiind în atenția colecționarilor din întreaga lume.
Ar fi frumos să fie donate unui muzeu, care să aibă o sală specială pt ele și să se bucure mai multă lume de ele!