spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Spitalul Județean Vaslui pierde procesul cu proprii angajați, deși Dumitru Buzatu a angajat, pe banii vasluienilor, „cei mai buni avocați de pe piață”!

- Advertisement -

 

AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ… Peste 8o de salariați TESA de la Spitalul Județean de Urgență Vaslui au cerut și urmează să primească mai mulți bani la salariu, după ce instanța a constatat, zilele trecute, că au  incluși în mod greșit pe o anexă ce nu corespunde nivelului real de salarizare a acestora. Numărul mare de reclamanți, dar și data de la care trebuie să se calculeze aceste diferențe salariale, 1 ianuarie 2019, face ca suma pe care unitatea sanitară trebuie să o achite să fie una imensă, de ordinul sutelor de mii de euro. Cum Spitalul Județean de Urgență Vaslui se află sub tutela Consiliului Județean Vaslui, aceste restanțe salariale urmează să fie achitate din bugetul județului. Pentru a nu  se ajunge în această situație, Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, cerea în luna iulie a anului trecut, ca spitalul să angajeze cei mai buni avocați de pe piață, alocând, în acest sens, un buget nelimitat. La vremea respectivă, acesta s-a contrat cu consilierii liberali, care cereau să fie alocată o anumită sumă pentru asistența juridică. Amendamentul liberalilor a fost respins la ordinul lui Buzatu.  La un an de zile distanță de la acele contre, decizia Tribunalului Vaslui  duce la o singură concluzie: din banii vasluienilor s-au plătit avocați scumpi pentru a reprezenta spitalul în instanță, iar acum, tot din banii vasluienilor, vor fi achitate și acele restanțe salariale, pentru că avocații angajați de unitatea sanitară nu au fost în stare să câștige procesul.  

La ședința de Consiliu Județean din luna iulie 2022, conducerea Spitalului Județean de Urgență solicita legislativului aprobarea unei sume de bani pentru angajarea unui avocat în procesul cu proprii angajați de la TESA, care cereau salarii mai mari. Liberalii au fost de acord cu acest lucru, mai ales că juriștii de la spital nu puteau fi în același timp reclamanți și apărători, însă au depus un amendament prin care suma pe care urma să o încaseze avocatul era plafonată la 5.000 de lei. “Trebuie să avem grijă ca nici una din părți, spitalul ca entitate juridică pe o parte și salariații pe cealaltă parte, să nu fie nedreptățiți și trebuie să facem și economie, mai ales dacă vom fi nevoiți să plătim acesti bani pe care oamenii îi cer”, explica Gelu Veziteu. Dumitru Buzatu a sărit ca ars când a auzit propunerea liberalilor, afirmând că el preferă cea mai bună asistență juridică pentru că nu-și permite să piardă un proces cu o miză atât de importantă și că nu mai contează suma pe care o plătește avocatului, comparativ cu nivelul despăgubirilor pe care le cer angajații.

Dialogul dintre președintele CJ Vaslui și liberalul Liviu Iacob

Dumitru Buzatu: E un amendament remarcabil pe care eu (n.r. în calitate de lider de grup al consilierilor PSD) opinez să nu-l acceptăm. Cum adică vine treaba asta, cu condițiile de transparență. Adică până acum au fost condiții obscure? Și de ce să plafonăm la 5.000 de lei? Poate găsim un avocat care ne cere 5.050 de lei. De ce să riscăm pierderea procesului din cauza plafonării sumei?

Liviu Iacob, consilier PNL: Este amanetat acest contract cumva?

 Dumitru Buzatu: Amanetat, în sensul că cineva a luat niște bani? Dacă credeți că eu arunc cu banii pe fereastră, vă recomand să stați în cealaltă parte a ferestrei și să-i prindeți.

Liviu Iacob: Unde aruncați dvs. cu bani, locurile sunt toate ocupate!

 Dumitru Buzatu: La gabaritul și forța dvs., puteți să-i împingeți. Le puteți spune chiar: “Plecați, băi, mai încolo, că aici culeg eu!”

Într-un final, Buzatu a cerut consilierilor PSD, ALDE și Pro România să nu voteze amendamentul liberalilor, motivând că trebuie angajat cel mai bun avocat pe aceste litigii mai speciale. “Nu știu cine ne va reprezenta în instanță dar, din câte știu eu, majoritatea avocaților sunt liberali nu numai prin meserie. Eu aș dori achiziționarea celor mai bune servicii pentru că pierderea unui asemenea proces ne va costa mult și ne va aduce o pierdere enormă, din punct de vedere bugetar. De aceea este bine să ne asigurăm serviciile celei mai bune asistențe juridice pentru a nu pierde procesul. Plus că acest proces nu poate fi susținut de juriștii instituției pentru că sunt parte din proces”, a mai afirmat președintele Consiliului Județean Vaslui.

Afacere de familie

Printre cei 82 de angajați care au dat în judecată Spitalul Județean de Urgență Vaslui se află și Dan Pachițu, șef al Serviciului de management al calității serviciilor medicale din cadrul unității sanitare. Acesta este nimeni altcineva decât fostul cumnat al lui Dumitru Buzatu, fiind căsătorit Olivia Crețu, sora Gabrielei Crețu, fosta soție a președintelui CJ Vaslui. Deși dosarul a fost înregistrat în instanță în data de 17 iunie 2022, Olivia Crețu a fost și ea implicată în acest proces, în calitate de asistent judiciar la Tribunalul Vaslui. Aflată într-o vădită stare de incompatibilitate, aceasta a solicitat abia spre sfârșitul anului trecut să fie scoasă din completul de judecată, instanța admițând, în data de 3 noiembrie, declarația acesteia de abținere cu privire la soluționarea cauzei.

Și cu avocați scumpi și cu procesul pierdut

Demersul lui Dumitru Buzatu, de a angaja cei mai buni avocați de pe piață nu a avut niciun rezultat, pentru că în data de 9 februarie 2023, după aproape șapte luni de judecată, Tribunalul Vaslui a dat câștig de cauză angajaților spitalului. “Admite cererea reclamantului Sindicatului Județean SANITAS Vaslui, astfel cum a fost precizată, formulată în contradictoriu cu pârâtul Spitalul Județean de Urgență Vaslui. Obligă pârâtul să stabilească salariile de bază ale membrilor de sindicat anterior indicaţi, în limitele prevăzute de Anexa VII din Legea nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, începând cu data de 01.01.2019, respectiv cu data angajării pentru membrii de sindicat angajaţi ulterior datei de 01.01.2019. Obligă pârâtul să plătească membrilor de sindicat diferenţele salariale rezultate între salariile stabilite şi cele achitate, diferenţe actualizate cu aplicarea indicelui de inflaţie. Obligă pârâtul să plătească membrilor de sindicat dobânda legală penalizatoare aferentă diferenţelor salariale începând cu data exigibilităţii fiecărei diferenţe lunare şi până la achitarea debitului principal, se arată în decizia instanței. Acești bani, care nu sunt deloc puțini, urmează să fie achitați din bugetul județului, urmând a fi luați, cel mai probabil, de la investiții. Singurii pierzători ai acestui proces sunt vasluienii de rând, din ale căror buzunare au fost plătiți atât avocații scumpi solicitați de Dumitru Buzatu, cât și, mai nou, restanțele salariale ale angajaților SJU Vaslui. Decizia Tribunalului Vaslui nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.