spot_img
11.2 C
Vaslui
14-oct.-2024
spot_img

SINGURI ACASÃ

- Advertisement -

Copiii vasluienilor nu mai au locuri în crese

CINE ARE GRIJÃ DE COPII? Mamele care ies din concediul de maternitate si nu-si permit o bonã sau nu au pe cineva în familie cu care sã-si lase copiii au o mare problemã: crese ocupate la capacitate maximã, zeci de alte cereri care îsi asteaptã rãspunsul, personal insuficient si posturi blocate…În momentul în care s-a redus concediul de maternitate la un an de zile, putini s-au întrebat în grija cui vor rãmâne copiii. Cel putin, la Vaslui, aceastã problemã a rãmas fãrã solutie!

Cresele sau mai bine zis centrele de îngrijire si educatie timpurie, cãci asa se numesc acum, constituie un punct sensibil al Vasluiului. La aceastã orã, pãrintii care ar avea nevoie sã apeleze la serviciile unui astfel de centru, trebuie sã astepte eliberarea unuia din cele 160 de locuri disponibile în cele trei crese din municipiul Vaslui.” La ora aceasta toate cresele sunt ocupate la capacitate maximã, iar numãrul cererilor pentru ocuparea unui loc într-una din aceste trei locatii depãseste cu mult numãrul total de 160 de patruri de care dispunem, ba chiar am fost nevoiti pentru situatiile extreme sã depãsim capacitatea de cazare în toate cele trei institutii, ba chiar din diferite cauze suntem nevoiti sã ne ocupãm si de copii mai mici de un an. Din pãcate, în acest moment nu mai putem accepta nicio solicitare, desi suntem constienti cã urmeazã un nou val de solicitãri prin ultimele luni ale anului” a declarat Eugenia Emandache, asistentã sef al Cresei nr.5.

“160 de locuri, dar din pãcate niciunul nu este liber”

Autoritãtile locale sunt la curent cu aceastã problemã pentru cã aceste centre se aflã în subordinea lor, dar se pare cã deocamdatã sunt legati de mâini si de picioare. “ Suntem la curent cu numãrul mare de solicitãri adresate de vasluieni pentru locurile din crese. Vasluiul dispune la aceastã orã de 160 de locuri, dar din pãcate niciunul nu este liber. Primãria municipiului Vaslui a depus la Ministerul Dezvoltãrii Regionale si Turismului un proiect pentru construirea unui nou centru cu o capacitate de 40 de locuri în Zona Industrialã, deocamdatã asteptãm rãspunsul lor” a declarat Geanina Tofan, purtãtorul de cuvânt al Primãriei Vaslui. În conditiile date, singura solutie a mamelor care s-au decis sã se întoarcã dupã un an din concediile de maternitate sunt limitate. Cele care dispun de bani probabil vor apela la serviciile unor bone, altele vor apela la ajutoarele bunicilor, iar dacã nu au altã alternativã se vor întoarce mai târziu la locurile de muncã.

PARADOX

Spatiu este, dar nu existã personal

Culmea este cã ar mai fi ceva locuri pentru cei mai mici dintre vasluieni, dar acestia nu se pot bucura de ele pentru cã deocamdatã în secorul de activitate care se ocupã de copii anteprescolari angajãrile sunt blocate. Primãria Vaslui a mai autorizat cu ceva timp în urmã un numãr de 15 locuri în Cresa nr.5, dar, desi spatiul a fost amenajat în cele mai bune conditii, el nu poate fi dat în folosintã pentru cã nu existã personal care sã se ocupe de cei 15 copii. “ De anul trecut din luna noiembrie s-au fãcut adrese la Bucuresti si s-a solicitat deblocarea posturilor , dar am fost refuzati, asa cã acum stãm cu un dormitor cu 15 paturi, cu toalete, cu tot ce le trebuie copiilor si asteptãm sã se permitã angajarea de personal nou” a adãugat Eugenia Emandache. Problema personalului din centrele de îngrijire si educatie timpurie este mai mult decât acutã. La nivelul municipiului Vaslui în ultimul timp foarte mult personal a pãrãsit sistemul, deja numãrul celor care ar trebui sã se ocupe de cei mici este insuficient pentru numãrul lor. Pentru copii de pânã la 3 ani o infirmierã trebuie sã se ocupe de 5-6 copii, iar astãzi o sigurã infirmierã se ocupã de o grupã de 25 de copii, dar pentru cã Guvernul a decis ca si anul acesta posturile sã rãmânã blocate primãria nu poate face angajãri si este nevoitã sã se descurce cu personalul pe care îl mai au încã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

435 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.