Chevron va fora la Puiesti, la 300 de metri de pârâul Tutova!
CULMEA Compania americanã Chevron a primit pe 30 ianuarie acordul de mediu de la APM Vaslui pentru a putea face explorare pentru gazele de sist la Puiesti. Primarul localitãtii, Costel Moraru, împreunã cu tot Consiliul Local Puiesti, format din 13 consilieri locali, a declarat pe 27 decembrie, la sedinta de CL, cã atât el cât si comunitatea nu sunt de acord cu extragerea gazelor de sist în Puiesti si au cerut sã se facã referendum. Agentia pentru Protectia Mediului Vaslui a emis acordul joi, neexistând nici mãcar o contestatie în acest sens, în perioada permisã de lege, desi localnicii si activistii de mediu au fost foarte vocali contra acestei posibilitãti, la dezbaterea publicã din 19 decembrie, care a fost întreruptã din cauza scandalului. Activistii de mediu spun cã n-au depus contestatii deoarece la celelalte dezbateri din judet, adicã la Pungesti, Bãcesti si Gãgesti, au depus contestatii si nu au primit niciun rãspuns, iar acordurile de mediu au fost date în ciuda protestelor populatiei. Ei spun cã se vor lupta în instantã cu APM, ANRM si Guvernul care au autorizat acest flagel numit Chevron în România. Autoritãtile locale din Puiesti spun cã sunt pregãtite sã se lupte atât în instantã cu CJ Vaslui, Prefectura Vaslui si cu Guvernul României, cât si pe teren, în cazul în care vor veni lucrãtorii Chevron în zonã. Ei spun cã ceea ce se întâmplã la Pungesti acum va fi de douã ori mai rãu pentru Chevron, deoarece la Puiesti vor veni toti bârlãdenii care luptã împotriva fracturãrii hidraulice practicatã de Chevron, deoarece le va fi afectatã sursa de apã: Barajul „Cuibul Vulturilor”. Conform documentatiei Chevron, sonda de explorare de la Puiesti va fi amplasatã la 1,4 kilometri de cea mai apropiatã localitate si la 300 de metri fatã de pârâul Tutova care se varsã în Barajul „Cuibul Vulturilor” de unde se alimenteazã cu apã municipiul Bârlad. Suprafata luatã în concesiune de compania petrolierã Chevron la Puiesti este de peste douã hectare.
Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Vaslui a emis un nou acord de mediu pentru compania Chevron, în vederea explorãrii gazelor de sist pe un perimetru din comuna Puiesti, informeazã Chevron. „Asa cum cere legea, proiectul acordului de mediu pentru lucrãri de amenajare si foraj pentru sonda de explorare Puiesti a fost postat pe site-ul Agentiei pentru Protectia Mediului Vaslui pentru o perioadã de opt zile. Cum în acest interval nu au fost primite observatii, s-a emis acordul de mediu pentru proiectul respectiv”, precizeazã un comunicat de presã remis vineri, de APM Vaslui. Chevron a intentionat sã instaleze sonda de explorare a gazelor de sist în primã fazã în comuna Iana, dar nu a reusit din cauzã cã acolo primarul Melu Mocanu (2012) a emis o HCL Iana din iulie 2012 privind interzicerea explorãrii si exploatãrii gazelor de sist pe teritoriul comunei lor, iar acest proiect a devenit hotãrâre definitivã si irevocabilã, deoarece nu a putut fi atacat în instantã de Prefectura Vaslui. Se stie cã Prefectura Vaslui a atacat 14 asemenea proiecte în Contenciosul Administrativ, obtinând zece hotãrâri de anulare ale hotãrârilor de interzicere a explorãrii si exploatãrii gazelor de sist în comunele respective. Chiar dacã puiestenii în frunte cu consilierii locali si primarul Costicã Noraru s-au opus categoric venirii Chevron, si au emis douã hotãrâri de CL privind interzicerea explorãrii si exploatãrii gazelor de sist pe teritoriul comunei, chiar dacã pe 30 decembrie au solicitat organizarea unui referendum, pentru ca populatia sã fie consultatã privind începerea forajului în Puiesti, nici CJ Vaslui, prin presedintele sãu Dumitru Buzatu si nici Prefectura Vaslui, prin prefectul Radu Renga nu au tinut cont si astfel se previzioneazã ca si Puiesti sã devinã un câmp de luptã cu oamenii Chevron si cu Guvernul Ponta, exact ca la Pungesti sau poate mai rãu.
Puiestenii nici nu vor sã audã de Chevron!
Vã reamintim cã, pe 30 decembrie, consilierii puiesteni si primarul comunei Costel Moraru au votat la sedinta de CL din data de 30 decembrie 2013, douã proiecte de hotãrâre de importantã maximã pentru comuna Puiesti: interzicerea explorãrii, dezvoltãrii si exploatãrii gazelor de sist în comuna lor si organizarea unui referendum pentru consultarea populatiei referitor la prezenta Chevron si a intentiei acestei companii sã amplaseze o sondã de explorare în Puiesti. Decizia a venit dupã ce la dezbaterea din 19 decembrie, oamenii din Puiesti au arãtat clar cã nu doresc sub nicio formã ca sonda sã fie ridicatã la Puiesti, refuzând sã devinã comuna lor un al doilea loc unde jandarmii – asmutiti de guvernul Ponta si de Dumitru Buzatu – sã calce oamenii în picioare pentru cã se opun, la fel cum s-a întâmplat în comuna Pungesti. Tema dezbaterii de pe 19 decembrie a fost legatã de explorarea pentru gazele de sist, dupã ce Consiliul Judetean Vaslui a acordat recent companiei Chevron un certificat de urbanism pentru amplasarea sondelor pe raza comunei. Cei peste 300 de oameni prezenti la dezbatere au huiduit permanent pe reprezentantii ANPM si APM Vaslui, pe reprezentantul firmei care a întocmit studiul ce preciza impactul asupra mediului privind amplasarea unei sonde de explorare pentru gazele de sist în comuna Puiesti. Din acest motiv, dupã aproximativ douã ore de huiduieli si scandãri împotriva Chevron si a celor care au organizat dezbaterea, Ciprian Soavã, reprezentantul Agentiei Nationale de Protectie a Mediului, a suspendat dezbaterea iesind, împreunã cu ceilalti organizatori, într-un cor de huiduieli. Primarul comunei Puiesti a fãcut precizarea încã de la începutul dezbaterii cã el se situeazã de partea cetãtenilor din comunã si a adresat câteva întrebãri celui care a întocmit raportul. Nemultumit de rãspunsul dat, primarul Costel Moraru a pãrãsit prezidiul si a coborât alãturi de localnici, care au protestat toatã dezbaterea.
„Ne vom lupta pe toate cãile, chiar si cu jandarmii, mai rãu ca la Pungesti”
„Noi am aflat joi, 30 ianuarie, chiar în timpul sedintei de CL cã s-a emis acordul de mediu. Am luat legãtura cu avocatul nostru, deoarece tot joi, 30 ianuarie, am primit solicitarea de la Prefecturã sã prezentãm actele legale care au stat la baza emiterii hotãrârii de consiliu privind interzicerea explorãrii si exploatãrii gazelor de sist pe teritoriul comunei si pentru solicitarea referendumului. Noi vom lãsa sã curgã în continuare procesele si sperãm sã rezolvãm pe cale legalã, dar dacã nu se tine cont de opinia comunitãtii puiestene, eu nu pot sã zic altfel decât cei care m-au ales. Vom lupta împotriva Chevron, a CJ Vaslui, a Prefecturii, a Guvernului si, dacã nu vom obtine în justitie dreptate, vom trece la luptã ca la Pungesti sau mai rãu. Nu ne vom lãsa cãlcati în picioare, sã fie clar”, a spus primarul Costel Moraru.
„Au mers prea departe!”
„Agentia pentru Protectia Mediului Vaslui continuã complicitatea cu infractorii de la Chevron, protejat de guvernele ce s-au succedat din 2004 pânã astãzi. Al patrulea acord de mediu pentru gaze de sist reprezintã a patra faptã de favorizare a infractorului. Agentia nu a rãspuns la întrebãrile formulate în scris si la cele formulate la Puiesti direct, ci dã rãspunsuri la tot felul de alte întrebãri pe lângã subiect. Acordul va fi si el contestat în instantã, acum asteptãm evolutia procesului deschis de GISC împotriva primelor trei acorduri, proces în care am transmis spre a fi folosit în instantã tot ceea ce am lucrat împreunã cu Nicusor Dan si Asociatia <<Salvati Bucurestiul>>. Din cauza rapiditãtii evolutiei situatiei din Pungesti am întârziat cu plângerile penale fatã de sefii APM Vaslui, dar dupã cel de-al patrulea acord, contra a ceea ce oamenii au strigat tare în tot Vasluiul, agentia îsi permite sã sfideze populatia si sã mai semneze un fals care sã ducã la distrugerea apei, aerului si pãmântului. Dreptatea este de partea oamenilor si toatã tara va fi alãturi de vasluieni pentru cã este lupta generatiei noastre, este lupta noastrã pentru supravietuire. Au mers prea departe!”, a spus dr. George Epurescu, presedintele Asociatiei „România Fãrã Ei”, cel care a fost cel mai vocal contestatar la dezbaterea de la Puiesti din 19 decembrie anul trecut.