Focar de Covid-19 la Centrul de reabilitare neuropsihicã din Mãlãiesti: 41 de pacienti si 22 de angajati au fost testati pozitiv

ALARMÃ… Un focar de infectie cu SARS-Cov-2 a fost declarat la Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihicã Mãlãiesti, comuna Vutcani. Ancheta epidemiologicã a început dupã ce un pacient de 42 de ani, care nu avea simptome, a fost confirmat pozitiv la o clinicã din Iasi. În urma testãrilor, 41 de pacienti și 22 de angajati au fost declarati pozitiv. Conform Directiei de Sãnãtate Publicã Vaslui, începând de ieri, centrul a intrat în carantinã timp de 14 zile.

Autoritãtile judetene au luat mãsuri astfel încât persoanele negative sã nu se îmbolnãveascã si ele. „Având în vedere aparitia primului caz – persoanã cu vârstã de 42 de ani, asimptomaticã, depistatã pozitiv în data de 10.08.2020 în urma unui consult de specialitate la o clinicã din Iasi, cazul fiind raportat de cãtre Directia de Sãnãtate Publicã Iasi în data de 11.08.2020. Directia de Sãnãtate Publicã Vaslui a demarat astfel o anchetã epidemiologicã în data de 12.08.2020. În cadrul anchetei epidemiologice au fost recoltate probe biologice si în urma analizelor de laborator au fost confirmati pozitivi 41 de beneficiari si 22 de angajati din cadrul Centrului de Abilitare si Reabilitare Neuro-psihicã Mãlãiesti, comuna Vutcani, judetul Vaslui. Ca urmare a numãrului de persoane depistate pozitive pânã în prezent si a faptului cã din probele recoltate, dupã analizarea lor, probabilitatea ca sã fie depistate si alte persoane pozitive este mare, dar si riscul ca persoanele care sunt în prezent negative sã se pozitiveze în perioada urmãtoare, Directia de Sãnãtate Publicã Vaslui a informat Institutia Prefectului – judetul Vaslui prin adresa cu nr. 14530/17.08.2020 despre izbucnirea unui focar de infectie cu COVID-19 în cadrul Centrului de Abilitare si Reabilitare Neuro-psihicã Mãlãiesti, comuna Vutcani, judetul Vaslui. Tinând cont de cele prezentate, astãzi 17 august 2020, Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgentã Vaslui întrunit în sedintã extraordinarã a adoptat Hotãrârea nr. 19 prin care, începând cu data de 17.08.2020, se instituie mãsura de carantinã pentru o perioadã de 14 zile, pentru Centrul de Abilitare si Reabilitare Neuro-psihicã Mãlãiesti, comuna Vutcani, judetul Vaslui.

Se vor dispune urmãtoarele mãsuri:

1) Persoanele depistate pozitive, beneficiari si angajati, vor rãmâne în centru.

Evaluarea clinicã, atât a beneficiarilor cât si a angajatilor, se va face de cãtre o echipã de medici ( infecţionist şi pneumolog) de la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, precum si de cãtre medicul de familie care are pe listele sale beneficiarii. Dupã evaluare, se va stabili forma de boalã pe care acestia o prezintã si se va decide care persoane necesitã internare ȋn Spitalul Municipal de Urgentã „Elena Beldiman” Bârlad – spital suport COVID-19.

2) Beneficiarii si angajatii care nu vor necesita spitalizare vor primi tratament indicat de echipa de medici evaluatori si vor fi monitorizati zilnic de medicul de familie.

3) Personalul va rãmâne la locul de muncã pentru o perioadã de 14 zile; aceastã perioadã de timp poate varia în functie de evolutia focarului.

4) Seful de centru va stabili necesarul de personal care va acorda îngrijiri tuturor beneficiarilor si va comunica cãtre Directia de Sãnãtate Publicã Vaslui lista acestora si sectorul ȋn care acestia îsi vor desfãsura activitatea.

5) Directia de Sãnãtate Publicã Vaslui va efectua anchetele epidemiologice pentru fiecare angajat si va stabili mãsurile care se vor lua pentru fiecare membru de familie al fiecãrui angajat.

6) Se va evalua stocul de echipamente de protectie, materiale de curãtenie, dezinfectanti si acesta se va completa cu cantitãtile necesare.

7) Întreg personalul va purta în mod corespunzãtor echipamentul de protectie.

Vor fi respectate cu strictete regulile de curãtenie si dezinfectie!” se aratã într-un comunicat remis de Institutia Prefectului Judetului Vaslui