spot_img
16.7 C
Vaslui
07-sept.-2024
spot_img

Ingineră de la ANIF Vaslui, condamnată după ce câinele ei, un Akita Inu, a sfâșiat o fetiță care se juca!

- Advertisement -

PEDEAPSĂ… Judecătoria Vaslui a decis condamnarea la 8 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere a Cristinei Anea, inginer în cadrul Agenției Naționale pentru Îmbunătățiri Funciare Vaslui (ANIF), pentru că nu a luat măsuri pentru a-și supraveghea câinele și l-a lăsat liber pe drum. Câinele, rasa Akita Inu, a mușcat de gură și nas o fetiță de 10 ani, lăsându-o cu fața plină de sânge. 25.000 de lei sunt daunele pe care inginera Anea va trebui să le achite fetiței. Femeia a contestat deja decizia instanței.

Sentința pronunțată săptămâna trecută de Judecătoria Vaslui vine la doi ani de la incidentul care a băgat groaza într-un grup de copii ce se jucau pe o stradă dintr-un cartier de case din municipiul Vaslui. În după-amiaza de 4 mai 2022, copila de 10 ani a ieșit să se joace cu prietenii în drum, așa cum obișnuiau după ce își terminau lecțiile. Se aflau la aproximativ 80 de metri de locuința familiei Anea. Inginera locuiește la bloc, însă deține o proprietate și la curte. Acolo obișnuiește să își ducă, periodic, câinele pentru mișcare. În ziua respectivă, grupul de copii se juca în apropiere. La un moment dat, ajungând în dreptul unui teren neîmprejmuit, au observat un câine de culoare alb-gălbui de rasa Akita Inu, zburdând liber. Copiii s-au apropiat de el, moment în care stăpâna câinelui le-a transmis să nu se îngrijoreze, căci animalul nu mușcă. La câteva minute, Cristina Anea a luat câinele și l-a dus în curte. Inițial a închis poarta, însă la scurt timp ea a deschis poarta permițînd câinelui să iasă în drum. Animalul s-a îndreptat de grupul de copii, s-a apropiat de fetița de 10 ani și s-a năpustit asupra ei, mușcându-o de gură și nas. În urma atacului fetița a fost împinsă în gardul din spatele ei. Îngrozită și cu fața plină de sânge, copila a alergat spre casă, anunțîndu-și mama de cele întâmplate. În urma ei, Cristina Anea și-a luat câinele și l-a dus în curte. Ulterior, a mers la familia fetiței pentru a se interesa de starea ei.

Revolta tatălui după ce a văzut câinele lăsat din nou liber pe drum

Potrivit datelor din dosar, leziunile suferite de copilă au avut nevoie de 7-8 zile de îngrijiri medicale. Cicatricile, însă, sunt vizibile și astăzi. Într-o primă fază, părinții fetei au ajuns la o înțelegere cu familia Anea, apreciind că a fost un incident nefericit. La două luni distanță de la atacul asupra fetiței, observând că, în continuare, câinele Akita Inu este lăsat nesupravegheat pe drum, tatăl copilei a decis să depună o plângere la poliție. S-a gândit că numai așa proprietara câinelui va conștientiza că trebuie să adopte o conduită responsabilă și acesta nu va mai face noi victime. Pe numele său, polițiștii au deschis un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „neluarea de către proprietarul câinelui sau deținătorul temporar al acestuia a măsurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane”.

 Cum s-a apărat proprietara câinelui

Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor au mers la locuința inginerei Anea pentru verificări. „Câinele din rasa Akita Inu a fost verificat cu cititorul de microcipuri Data mars, constatându-se că animalul nu este identificat prin microcipare. Animalul este de sex masculin, în vârstă de aproximativ un an, nu este sterilizat, cu caracteristici specifice rasei. La consultarea carnetului de sănătate s-a constatat ca acesta avea vaccinurile făcute la zi”, au notat atunci polițiștii în raport. La audieri, Cristina Anea a recunoscut că animalul nu purta botniță când a ieșit în drum. A invocat că nu i-a pus zgarda deoaece “de obicei era prietenos”. Mai mult, a precizat că în trecut fetița se mai jucase cu câinele. Apărarea stăpânei nu i-a mulțumit pe judecători care au explicat că faptul că fetița se mai jucase cu câinele “nu reprezintă un factor exonerator de răspundere având în vedere ca obligația de a pune câinelui botniță, zgarda sau lesă este prevăzută indiferent de atitudinea animalului”.

Pedeapsa stabilită după statutul inculpatei

MĂSURI…Găsită vinovată pentru neluarea măsurilor de supraveghere a câinilor, Judecătoria Vaslui a decis condamnarea Cristinei Anea la 8 luni de închisoare cu suspendare. “Lăsarea unui câine periculos într-un spațiu public fără respectarea întocmai a măsurilor de prevenire a unui atac din partea respectivului animal în condițiile în care inculpata cunoștea că pe strada respectivă, în apropierea locuinței sale se află copii, de împrejurarea că fapta a produs vătămarea corporală de o manieră consistentă a victimei minore atacului canin (7-8 zile de îngrijiri medicale, leziuni traumatice de tipul plăgii mușcate, iar la momentul actual prezintă sechele cicatriceale post plăgi mușcate, la nivelul feței), precum și de faptul că atacul canin a vizat un copil, în vârstă de 10 ani, rezultatul putând fi mult mai grav”, sunt motivele indicate de judecător în decizia de condamnare. Instanța a apreciat că 8 luni de închisoare cu suspendare, cu obligarea respectării unui program de supraveghere reprezintă un semnal suficient pentru ca stăpâna câinelui să adopte o conduită mai responsabilă pe viitor. În plus, ea a fost obligată să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunității. La stabilirea pedepsei instanța a ținut cont și de statutul social al Cristinei Anea: „nu este cunoscută cu antecedente penale, are o ocupație care îi asigură obținerea de venituri prin muncă (inginer în cadrul ANIF Vaslui), aceasta vădind și o conduită procesuală sinceră și cooperantă pe parcursul procesului. De asemenea, se va avea în vedere și faptul că inculpata are studii superioare, are o vârstă matură (46 de ani) și este căsătorită. Toate acestea, coroborate cu înscrisurile în circumstanțiere aflate la dosar, conduc la concluzia că inculpata pare bine integrată in societate, astfel încât șansele ca acesta sa reitereze comportamente infracționale sunt reduse”.

Daune pentru urmele lăsate pe fața fetiței

MOTIVARE… Pentru că urmele atacului canin i-au lăsat cicatrici fizice dar și emoționale, familia fetiței a solicitat judecătorilor să o oblige pe stăpâna câinelui să îi achite 50.000 de lei daune morale. Instanța a fost de acord doar cu jumătate din sumă. Astfel că inginera Anea va trebui să plătească 25.000 de lei pentru mușcătura câinelui lăsat liber, fără botniță sau zgardă. „Chiar dacă prin suplimentul la raportul de expertiză medicală s-a concluzionat că persoana vătămată prezintă un prejudiciu estetic minor, instanța reține că aceasta este localizat la nivelul feței și poate fi corectat doar în viitor, recomandabil după vârsta de 16-17 ani, cu tratament de specialitate (minora are vârsta de 11 ani în prezent). Persoana vătămată se află la perioada pubertății, fapt care este în măsură să accentueze sentimentele de rușine și neîncredere cauzate de acest prejudiciu estetic. Totodată, pe lângă suferințele îndurate de partea civilă, aceasta a fost spitalizată, supusă unor intervenții și, ulterior, unor controale medicale, toate fiind în mod evident elemente care au determinat privarea acesteia de posibilitatea de a se bucura de viață o perioadă în maniera în care o făcea anterior”, a motivat judecătorul decizia. Cristina Anea a contestat deja hotărârea pronunțată săptămâna trecută de Judecătoria Vaslui. O decizie definitivă în acest caz va fi luată de Curtea de Apel Iași după judecarea căii de atac.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

77 COMENTARII

  1. Câinele agresiv eutanasiat sau impuscat.
    Proprietarul câinelui care a desfigurat un copil, să suporte consecințele conform legilor (inchisoare, muncă in folosul comunității)
    Fata să primească despagubiri si plata pentru operații estetice.

  2. doar 5000 euro daune morale, si 8 ani cu suspendare? pt ce mai dai 8 ani daca e cu suspendare si nu pupa puscaria? judecatori handicapati

  3. Otrava la caiine, scurt si la obiect. Este caiine agresiv. In America pentru asa ceva, faci puscarie si platesti de te ustura curul. Ce face politia?

    • Politia a facut. Dosar penal. Instanta de judecata a dat aceasta sentinta, in functie de rani, probe, martori, etc.. Daca nu stiti , nu mai comentati! Va dati cu parerea si va faceti de rahat! Mai cititi cate ceva…

  4. Nu va luati de iubitorii de pisici sau caini că astia musca mai ceva ca animalele. Mai au oleaca si or sa spuna ca plodul ala a muscat potaia de bot.
    Daca le faci o observatie decenta, iti sar in cap, ba-s in stare sa ti dea in cap pentru mîța or javra lor.

    • Ce penibil:)) parintii „victimei” au vazut ca nu au credibilitate in comentarii, ei fiind singurii care sunt de acord cu decizia instantei, si au ales sa scrie comentarii sub numele „diaspora”. Stim ca tot voi sunteti, familie dezbinata si ahtiata dupa bani. poate ar fi timpul ca lumea sa stie si numele vostru, nu doar al inginerului.

        • Care voi ma ca sunteti numa voi doi plus vreun prieten ca altceva nu aveti in jurul vostru:))) Si eu tot cu oameni tin, da copilu mi l educ sa nu se duca langa lup sa l enerveze. De acum e selectie naturala, prostii ca voi sa nu se mai inmulteasca

  5. Cazul acesta, condamnarea aceasta, ar trebui să fie un semnal de alarma, o lectie pentru toti proprietarii de animale. Dar din ce vad prin comentarii, scrise probabil de apropiatii proprietarului in cauza, sau de familie, iresponsabilitatea este maxima. Mi-as dori ca toate aceste comentarii sa fie prezentate si Curții de Apel sa vad si judecatorii de acolo cu cata usurina trateaza proprietarii de animale un atac canin cat se poate de evident. Daca astfel de cazuri sunt duse in derizoriu, umilindu-se victima, familia acesteia, ba considerand-o vinovata ca a fost muscata, atunci justitia sa actioneze fara mila, indiferent de statutul social al ”inculpatului”.
    Cand nu constientizezi si nu inveti nimic din astfel de situatii, sa suportati cele mai aspre consecinte, sa va invatati minte!

    • Nu inteleg de ce ai numele observator cand tu nu vorbesti din persoana a 3a, ai o opinie subiectiva fiind chiar mama/tatal victimei. Sunteti niste rasuri de oameni care v-ati vandut pentru niste bani, tot orasul stie povestea reala si nu va sustine nimeni. Sa va fie rusine, sincer va spun si din toata inima! Poate data dvs va ajunge la scoala si colegii ii vor spune ce oameni inapti are drept parinti.

        • eu cred ca familia reclamanta e doar putin ofuscata ca nu poate sa ii dea in judecata si pe astia de comenteaza pe vremea noua🤣🤣🤣

      • Bai indiferent ce părinți zici tu că sunt aia potaia ta a muscat un copil și indiferent ce fel de copil sarac sau bogat ……ia și fă copii și lasă inepțiile tale ..cu potaia ta spala te pe cap cu ea..

  6. Pesemne ca tatal fetei a ramas fara bani de c**** dupa divort, de aceea a recurs la a da in judecata🤣🤣. Cum sa te injosesti sa dai in judecata pentru ca vrei sa dai o lectie, zi direct ca esti mort de foame si n-ai bani sa ii iei lui fiicata o inghetata corso. Rusineee!!

      • Da si ce rad!! De i-as vedea in fata ochilor i-as scuipa fix intre globurile oculare! Pleve ale societatii..TU mai ai tupeul sa vorbesti de caracter, cand aceste scursuri s-au vandut pentru cateva mii de euro.. dupa cum am mentionat mai sus, probabil folosite de paterfamilas in scopuri de satisfacere carnala, nicidecum in vederea ajutarii plodului care scrie si in articol ca a suferit rani MINORE.

  7. Ori de cate ori am trecut pe strada respectiva, cainele lor( o rasa asemanatoare cu akita inu, shiba inu) cutreiera strazile nestingherit de nimeni, fugind dupa masini si oameni. insa din fericire am reusit sa filmez cateva interactiuni cu potaia, de aproximativ 5-6 instante diferite. Ce spuneti, vremea noua, vi le trimit la redactie?😁

    • Ma duc si eu in fata portii lor sa le provoc cainele, poate ma zgarie de vreo 5000 de euro, oricum zilnic umblă nesupravegheat, fiind de aceeasi rasa. Ipocrizie dusa la ultimul nivel.

  8. Intrebarea este familia reclamanta cat la % din bani i-au promis judecatorului de s-a ajuns la o asemenea suma amenda? Ar trebui sa se autosesizeze protectia copilului sa le ia copilul pentru ca este clar ca sunt o familie dezbinata care nu pot avea grija de fata lor.

    • Poate vede judecatorul comentariile astea cretine si la apel ii dă o pedeapsă mai buna, să va invatati minte sa va tineti potaile legate.

      • Doamna mama fetitei care tot scrii pe aici, sa dai in alt om nu iti va gratifica tie fericirea personala si nu iti va salva mariajul, esti terminata.com

        • Ce ridicol/a sunteti! Habar nu am cine e fetita, mama-sa, taica-su, mă revolta prostia voastra a iubitorilor de potai, care nu dati doi bani pe viata unui om.
          Vreti animale, comportati-va responsabil. Strageti dupa ei cacatul cand iesiti la plimbare, tineti-i in lesa, cu botnita pe cei periculosi. Ca nu e nimeni obligat sa va suporte sa va etalati animalele cum aveti voi chef. Respectati legile si regulile, daca vreti sa fiti respectati. Lasati scenariile și aberatiile si folositi-va creierul.

          • Eu nu am caine in primul rand, doar nu suport oamenii ipocriti. Cum a spus un alt cetatean in comentarii, familia respectiva isi tine cainele fara botnita liber pe aceeasi strada, si are tupeul nesimtit sa dea in judecata pe altul. Daca nu este vorba de ahtierea dupa bani, atunci despre ce este vorba??

      • Chiar si eu sper ca judecatorul sa vada comentariile, si sper ca individul din comentarii sa trimita filmuletele cu potaia voastra sloboda si sa va faca de cacat in tot orasul. Poate, poate ne facem bine si tot voi veti da socoteala.

  9. Oamenii egoiști prefera să pupe in bot un câine decât să ajute niste oameni .de ce? Câinele nu judeca …câinele nu cere mult..câinele te iubește necondiționat .ochi pt ochi !!!părinții să și facă dreptate singuri !!!

  10. Ferească sfântul ce prosti si exagerați sunteți! Îi cunosc de cand eram vecini la bloc, pe ginger la fel, cățelul! Oameni simpli și foarte ok nu ies cu nimic în evidență cu joburi normale, cu câinele lor se jucau copiii mei în fiecare zi, chiar i-am vizitat și după ce s-au mutat la curte!! Ginger foarte bucuros și afectuos, iar voi veniți și aruncați cu rahat fara sa aveți pic de habar la îndemnul cuiva !!! Adevărat cine zice ca pentru trei lei va vindeți și părinții!!

    • Din ce observ eu proprietara seamănă cu potaia ..când mai trec pe strada unii sau unele semăna leit cu potaia aleasa de ei după chipul lor !!

    • Daca era copilul tau in locul fetitei, ce ziceai? Animalul este animal si este imprevizibil. Nu conteaza cat de buni si ok sunt proprietarii, au gresit, trebuie sa plateasca. Ce dracu’ ba nene, ganditi cu picioarele?!

    • Corina esti idioată grav! O fi Ginger ”bucuros și afectuos”, dar ce să vezi, a mușcat o fetiță de nas și gură. Ce vândut pe trei lei visezi soro???? S-au vandut judecatorii ca au consemnat un adevar, că acel copil are si acum semne pe fata??? Cum zice si persoana de mai sus, daca era copilul tău tot asa ai fi reactionat?? Băi, nu aveti pic de jenă!

  11. Cat cǎcat puteți mânca!!!! Ferească Dumnezeu de oameni ca voi!!! Eram pe stradă când s-a întâmplat, iar incidentul a fost ceva minor tot din cauza copiilor care au stresat și agasat câinele cu care s-au jucat inainte!! Auzi la ei, sfâșiat!! Dacă și asta era de vremea nouă e clar…, sunteți niște neterminați care pentru doi trei lei v-ați vinde și părinții. Scârbă de voi !!!

    • S-a-ntamplat sa fie ceva minor din punct de vedere fizic, dar putea sa fie si ceva grav. La socul emotional al copilei nu te-ai mai gandit, iar asta e un lucru grav. Proprietara e vinovata si trebuie sa plateasca.

      • Ar fi trebuit sa se intample ceva si mai grav, ce cacat cauta ploada lor sloboda in preajma cainelui. Foarte bine i-a facut, la mai rau! Ar trebui sa stim si numele familiei victimei, sa vedem ce redusi de parinti au crescut asemenea copil! Daca trebuia sa platesc eu 5000 de euro pentru un plod slobod de care nu au parintii grija, cred ca imi faceam dreptate singura!!!

    • Băi, si daca a fost ceva atat de minor, cum se face de au dat judecatorii condamnarea asta?? A??? Or fi si ei niste neterminati, nu?? Scarba ne e de tine Decebale, ca nu ai pic de empatie fata de acel copil.

      • La coruptia care este in romania, condamnarea a fost facuta la comanda… ca si acest articol de altfel:) ar trebui sa aflam si numele reclamantilor sa vedem cine sunt ei 🙂

    • Orice 🐶 tb să aibă botniță daca face așa când e agresat.ieri intr-un oraș mare erau 2 câini fără botniță și m am făcut că le fac poza sa ii reclam.tipa a tipat ce vrei sa ne măsurăm puterile hai sa ne măsurăm …

  12. ce mi-e sila mie de iubitorii astia de animale care pun mai presus viata patrupedelor decat a unui om/copil in cazul de fata. Eu nu as fi condamnat-o pe madam, dar i-as fi dat o amenda penala de cateva miliarde, sa simta la buzunar si sa nu mai lase javra bezmetica pe drumuri. Cata nesimtire sa ai ca dupa ce a muscat o data tu sa continui sa il lasi dezlegat pe drumuri?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.