spot_img
16.7 C
Vaslui
07-sept.-2024
spot_img

DGASPC Vaslui își construiește propriul parc fotovoltaic: iată ce economii se estimează că se vor face

- Advertisement -

INVESTIȚIE… Consiliul Județean Vaslui a aprobat în ședința extraordinară de joi, 18 iulie, un proiect de hotărâre privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice în beneficiul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui. Instituția aflată în subordinea Consiliului Județean Vaslui va depune proiectul pentru finanțare în cadrul “Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru unitățile de cult, instituțiile publice/entitățile juridice non-profit din domeniul asistenței sociale”, derulat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Programul se desfășoară în perioada 17.06 – 19.07.2024 sau până la epuizarea bugetului. Cuantumul finanțării este de maximum un milion de lei și se acordă 100% din contravaloarea cheltuielilor eligibile. Panourile fotovoltaice, cu o putere maximă instalată de 200 kW, vor genera energie electrică verde, asigurând o parte semnificativă a necesarului de energie al DGASPC Vaslui. Efectele vor fi reducerea facturilor la electricitate, protejarea mediului și independență energetică. Fondurile economisite pot fi redirecționate către programe și servicii de asistență socială.

Administrația Fondului pentru Mediu a elaborat Ghidul de finanțare pentru derularea Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională, pentru unități de cult, instituții și autorități publice din sistemul național de asistență socială, precum și entități juridice nonprofit acreditate pentru furnizarea de servicii sociale. Obiectul programului îl reprezintă finanțarea achiziționării și instalării sistemelor de panouri fotovoltaice care folosesc sursele de energie regenerabilă, nepoluante, în vederea producerii energiei electrice și utilizării acesteia de către consumatorii racordați la rețeaua națională de distribuție a energiei electrice. Scopul programului îl reprezintă creșterea eficienței energetice, îmbunătățirea calității aerului și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice cu o putere minimă de 30 kW și maximă de 200 kW, pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu și livrării surplusului în sistemul energetic național.

Pe ultima sută de metri, DGASPC Vaslui s-a gândit că nu i-ar strica un parc fotovoltaic

Având în vedere această oportunitate, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui intenționează să depună pentru obținerea finanțării prin acest program a proiectului “Sistem de panouri fotovoltaice la D.G.A.S.P.C. Vaslui, cu puterea maximă de 200 kW”, cu o valoare totală în sumă de 1.373.513,64 lei. Din valoarea totală, conform prevederilor ghidului de finanțare, suma de 1.000.000 lei se consideră cheltuială eligibilă și va fi decontată de la A.F.M., iar suma de 373.513,64 lei este cheltuială neeligibilă ce trebuie suportată din bugetul local al Județului Vaslui. În conformitate cu prevederile Ghidului amintit, dosarul de finanțare trebuie să conțină, pe lângă alte documente, și hotărârea consiliului județean privind acordul pentru participarea în cadrul programului și susținerea cheltuielilor neeligibile, hotărâre care a fost votată ieri, în cadrul unei ședințe extraordinare.

Unde va fi construit noul parc fotovoltaic?

Scopul acestui proiect îl reprezintă creșterea eficienței energetice a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui, prin reducerea consumului anual de energie primară și promovarea utilizării surselor regenerabile de energie. Ca urmare a implementării obiectivului de investiție pentru care se solicita finanțarea, producția anuală de energie verde realizată va fi de 242,575 MWh/an. Prin implementarea acestui proiect, se va asigura un climat normal de desfășurare a activităților curente ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui prin asigurarea unui grad sporit de confort termic, în condiții de reducere a consumului de energie electrică și utilizării de surse regenerabile. Ținând cont de faptul că DGASPC Vaslui are în subordine centre sociale ce sunt mari consumatori de energie electrică, s-a considerat că Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice lansat de către Administrația Fondului pentru Mediu, reprezintă oportunitatea de a eficientiza și de a reduce totodată consumul de energie electrică la nivelul instituției, iar amplasamentul propus pentru realizarea investiției este situat în municipiul Huși, șoseaua Huși Stănilești, nr. 9. Potrivit datelor oficiale, DGASPC Vaslui consumă lunar, în medie, energie electrică în valoare de 74.929 lei cu TVA, respectiv 899.156 lei cu TVA anual. Pentru o putere instalată de 200 kwh, cât s-a propus în proiect, este nevoie de 395 de panouri fotovoltaice care să fie montate pe o suprafață estimată de aproximativ 3000 mp.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.