spot_img
21.9 C
Vaslui
03-iul.-2024
spot_img

La Vaslui, Poliția Locală e mai tare decât Poliția Națională

- Advertisement -
DIFERENȚE… Polițiștii locali vasluieni sunt de două ori mai mulți decât colegii lor de la Bârlad, asta datorită moldovenilor care locuiesc doar cu buletinul în municipiul reședință de județ

ORGANIGRAMĂ… Poliția Locală din Vaslui profită din plin de numărul fictiv de cetățeni domiciliați pe raza municipiului reședință de județ, stabilindu-și o organigramă demnă de marile orașe ale țării. Începând de azi, această instituție va funcționa cu opt Servicii și nu mai puțin de 27 de Compartimente, noul stat de funcții prevăzând un număr de 120 de salariați, din care 10 funcții publice de conducere, 98 funcții publice de execuție și 12 posturi pentru personalul contractual. Tot începând de azi, Poliția Locală Vaslui va avea nu mai puțin de patru Servicii dedicate Ordinii Publice: Serviciul Ordine și Liniște Publică, Serviciul Ordine și Siguranță Publică, Serviciul Dispecerat, Bază de Date și Pază și Serviciul Activități Operative și Transport Valori. Asta în timp ce Poliția Municipală Vaslui are un singur Birou care se ocupă cu Ordinea Publică din municipiul Vaslui, la un număr de salariați aproximativ același.

Pentru a realiza și mai bine ce înseamnă să locuiești într-un municipiu cu o populație fictivă de aproximativ 150.000 de locuitori, ne-am uitat și pe organigrama Poliției Locale Bârlad, oraș asemănător cu Vaslui din punct de vedere al numărului de locuitori reali. Aici, conducerea instituției a propus Primăriei o organigramă mult mai suplă, cu doar trei Servicii, 11 Compartimente și un număr total de 69 de posturi. După o analiză obiectivă s-a constatat că la Poliția Locală Bârlad este nevoie doar de Serviciul Siguranță Publică și Rutieră – cu Compartimentele “Pază și Patrulare”, “Siguranță Rutieră” și Evidența “Persoanelor” în subordine; Serviciul Protecția Mediului, Control Comercial și Urbanistic, cu Compartimentele “Protecția Mediului, “Activitate Comercială” și “Disciplina în Construcții” în subordine și nu în cele din urmă Serviciul Dispecerat și Intervenții cu Compartimentele “Dispecerat, Monitorizare Video”, “Intervenții” și “Relații cu Publicul, Secretariat”. Celelalte două Compartimente, “Financiar, Juridic, Achiziții Publice”, respectiv “Resurse Umane și Statistică” se află în subordinea directă a directorului instituției.

La Vaslui se înființează Compartimente și posturi doar pentru a deveni unii șefi

Spre deosebire de Poliția Locală Bârlad, la Poliția Locală Vaslui organigrama e mult mai stufoasă și cuprinde inclusiv un Compartiment de Transport Valori deși instituția nu are la ora actuală infrastructură cu care să realizeze acest lucru. Dacă la Bârlad sunt doar trei Servicii și 11 Compartimente, la Vaslui sunt opt Servicii și nu mai puțin de 27 de Compartimente: Serviciul Ordine și Liniște Publică, Serviciul ordine și Siguranță Publică, Serviciul Dispecerat Bază de Date și Pază (Compartimentul Dispecerat, Bază de Date, Compartimentul Pază), Serviciul Activități Operative și Transport Valori (Compartimentul Activități Operative și Compartimentul Transport Valori, despre care unele voci spun că ar fi fost înființat doar pentru a completa numărul de posturi astfel încât cineva să devină șef de Serviciu), Serviciul Circulație, Sistematizare și Organizare Trafic (Compartimentul siguranță rutieră și Compartimentul sistematizare și organizare trafic), Serviciul urbanism, Mediu, Comercial – Evidența Persoanei (Compartimentul Disciplină în Construcții și Afișajul Stradal, Compartimentul Activități Comerciale, Compartimentul Protecția Mediului, Compartimentul Evidența Persoanelor), Serviciul Financiar – Contabilitate (Compartimentul Contabilitate, Compartimentul Financiar, Compartimentul Achiziții Publice, Compartimentul Casierie, Gestiunea materialelor și Arhivă, Compartimentul Administrativ, Compartimentul Gestiune Armament, Compartimentul Operare, mentenanță P.C., Compartimentul Control Intern Managerial și Compartimentul Logistic și Parc Auto) și în final Serviciul Resurse Umane, Salarizare, cu Compartimentul Resurse Umane, Compartimentul Salarizare, Compartimentul Juridic, Compartimentul Evidența Procese verbale de Contravenție, Compartimentul Pregătire Profesională, SSM și PSI, Compartimentul Psihologic, Compartimentul Registratură și Compartimentul Comunicare și Relații cu Publicul. Culmea, în ciuda numeroaselor Servicii și Compartimente înființate, Poliția Locală Vaslui nu are Monitorizarea Video, această activitate fiind desfășurată de angajații Primăriei Vaslui. Practic, de fiecare dată când un accident se produce pe raza mnicipiului Vaslui, polițiștii rutieri trebuie să meargă cu cererea la primărie pentru a intra în posesia imaginilor video, în loc să colaboreze direct cu colegii lor de la Locală, așa cum se întâmplă în multe alte orașe din țară, inclusiv la Bârlad.

Propunerea surprinzătoare a unui consilier local

În ședința de Consiliu Local de săptămâna trecută, grupul consilierilor USR, prin vocea lui Dragoș Chirica, a venit cu o propunere surprinzătoare, de suplimentare a posturilor la Poliția Locală Vaslui. “Se vor adăuga un număr de trei posturi de execuție pentru Serviciul Ordine și Liniște Publică, ajungându-se astfel la un număr de 27 de posturi în loc de 24, cum este în prezent. În plus se vor adăuga un număr de trei posturi de execuție pentru Serviciul de Circulație, Sistematizare și Organizare Trafic, ajungându-se astfel de la 13 posturi, câte sunt în prezent, la 16 posturi și nu în cele din urmă se vor adăuga două posturi de execuție pentru Serviciul Urbanism, Mediu, Comercial, Evidența Persoanei, asigurându-se astfel un număr de 15 posturi, în loc de 13 cum sunt în prezent. Motivul acestui amendament este creșterea intervenției operative care se înregistrează în municipiul Vaslui pe aceste domenii. De fiecare dată am avut discuții în Consiliul Local pe aceste Servicii și cred că ar fi de bun augur o creștere a numărului de personal, măcar să fie prinse în organigramă, dacă concursurile nu sunt deblocate în acest moment”, a declarat consilierul Chirica de la USR. În urma discuțiilor purtate în plen s-a ajuns la concluzia că Poliția Locală Vaslui nu are nevoie de înființarea altor posturi pentru că nici cele existente nu sunt toate ocupate în momentul de față, prin urmare amendamentul a fost respins.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

11 COMENTARII

  1. Ionut buzdugen, un frustrat , un nimeni, un iobag, un clocotit, care linge usile pentru avansare si functie de sef mai la …. Mai asteapta vreo 20 de ani, numai ca o sati treaca randul…..

  2. Bani furați de partide, nimeni nu vrea sa desființeze poliția locală, că nu mai au de unde fura. Mai inventați 100 de posturi, că prostul de vasluian tace din gura, el votează PSD cu ochii închiși . Furați ba, furați 😡😡😡

  3. Gherțoy…. de ….. gherțoý……. analfabeții aia de repetenți și submediocri…. ai politiei asa zis locale….. dacă va uitați în cataloagele de la licee va apuca risul ….. savanți notele școlare….. la rapandulele alea mediocre….. de mediocri locali….. note de 5…. la greu…. ca la oamenii …..ăștia savanti de renume local….. muskii lor carte…. nu știe…… ca sint sepcati și incurelati ……… fără minte …… ca sistemul nu are nevoie decit de submediocri….. mercenari pentru un sistem …. dus în cap….. falimentul în delir…. la aia…

  4. Oameni buni eu nu pot înțelege cum au aceste persoane atâtea drepturi ca și cei din Mai. Ei au legi locale cursurile de calificare pe genunchi, cei din Mai fac academie legi publicate în monitorul oficial, cum cere constituția. Care poliție locală? Foștii gardieni (paznicii din anii 90) unde își publică în monitorul oficial legile ca în constituție spune clar că se aplică de la 3 zile de când a fost publicata sau de la data menționată în lege.

  5. Ce valori avem noi în Vaslui de trebuie cărate exact de gardieni? Eventual sa ne trezim ca ne trebuie și mașină blindata… Dacă nu cumva s a pornit deja achiziția… Ca asa i la noi.. Dar, totuși, ce valori cărăm cu ea?

  6. Serviciul circulatie? Dar au ceva studii facute pe acest domeniu? Acesti oameni angajati cu pileeeee… trebuie sa revina la statutul de paznici in uniforma.. gata.. au trecut timpul lor. Sint politisti formati… astia ce fac? De ce nu sint imbracati in uniforma de politisti. In timpul serviciului?

  7. Oricum ati face această asa-zisa politie locala, rămâne vai de mama ei..dovada sunt abaterile pe care le-a avut…cu cei care a condus acești țărani în uniformă statului care se preta la a fura motorina si calorifere de la fosta casa a armatei pentru a fi duse la fier vechi.faceti altceva cu banii ăștia.camere de supraveghere…sa mai băgați 100 de milițieni la MILITIA nationala.

  8. La Huși Polițiștii locali au în dotare sârmă și patent. Ce nu fac cei de la spații verzi, repară polițiștii lui Ciupilan.

    • Sisteme de supraveghere video in tot orașul Huși sau la începutul proiectului în zonele critice ( parcări, zone aglomerate, scoli, spital,parcurile de joacă pt copii, străzile cu trafic…etc) și sancțiuni precum sistemul CNADNR pt rovinietă. Camerele stau montate pe stâlpi deci costuri minime asta in cazul in care nu le administrează Ciupilan, (precum accidentul lui ficiors-o de la școala nr2 trecere pietoni ) mușamalizate probele video in cârdășie cu poliția rutieră și parchetul)…dar nici în 100 de ani nu se va vrea acest lucru cum mai fură din bugetul local cum își mai acoperă beizadele dar folosirea agenților de la poliția locală (care sunt invizibili pe timp de noapte nici ziua nu mii clar de fapt îi vezi cu punga de plastic la piata făcând shopping sau la diverse magazine pt substanțe de stropit la vie )în interes propriu și persoanl la ordin cum ar mai fi posibiă??? niște stimabili nou aleși 4 ani nici vânt rece nu-i atinge „vorba țiganului”… așa că Suge-o Alina pt încă 4ani de-aici in colo , spor la treabă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.