spot_img
spot_img
4 C
Vaslui
29-nov.-2024
spot_img
spot_img

Sãptãmâna „Scoala Altfel” la Negresti: ateliere de dezvoltare, concursuri, excursii educationale si spectacole de teatru

- Advertisement -

ACTIVITÃTI… Program amplu si intens la Scoala Gimnazialã Mihai David Negresti, în cadrul Sãptãmânii „Scoala Altfel”, derulat în perioada 28 februarie – 3 martie. Elevii au beneficiat de activitãti diverse, care au avut ca scop facilitarea dezvoltãrii competentei de învãtare si a abilitãtilor socio-emotionale. Dacã ar fi sã facem un bilant, elevii s-au deplasat la Iasi, unde au vizionat, în functie de vârstã, patru piese de teatru, având astfel posibilitatea sã se familiarizeze cu un spectacol sustinut de actori profesionisti, într-un mediu special destinat unei astfel de manifestãri. A fost un demers care a solicitat si resurse externe: programarea la teatru, asigurarea transportului, dar nu a fost imposibil. Cred cã una dintre provocãrile reale au fost cele treisprezece ateliere propuse pentru zilele de marti si miercuri si care au implicat elevii din clasele V-VIII; un maraton în care am utilizat toate resursele creative si tehnice, astfel încât sã reusim sã repartizãm cei 350 de elevi pe ateliere, interval orar si sã avem si certitudinea cã acoperim programul scolar. Colegii profesori s-au strãduit sã propunã ateliere din domenii cât mai diverse (Tangram, Atelier de Teatru, Imprimare 3D, Teatru si Poezie în limbã strãinã, Muzicã si miscare, Jocul Cuvintelor, Confectionare de Mãrtisoare, Picturã pe sticlã, Mãnânc sãnãtos, Istorie- Geografie, Spelling bee, Dezvoltare personalã prin tehnici teatrale). E foarte important cã elevii au participat cu plãcere si preferintele lor s-au regãsit în ceea ce am proiectat”, a declarat directoarea Scolii Gimnaziale „Mihai David” Negresti, prof. Daniela Manea.

„Profesor pentru o zi” a fost un concurs cu totul inedit: concurentii-elevi fatã în fatã cu profesorii-jurati. Eseurile prezentate de cãtre cei paisprezece elevi au fost despre ce ar face sau nu fiecare dacã ar fi pentru o orã la catedrã. S-au împrãstiat emotii, s-au ascultat argumente sau contraargumente, s-a vorbit despre viata de dincolo sau dincoace de catedrã, despre metode si tehnici didactice, despre regulamente prea permisive sau despre reguli prea drastice… Elevii au primit întrebãri de la ceilalti copii înscrisi în concurs, de la moderator sau de la profesorii aflati în salã. S-au acordat locurile de podium, dar si diplome speciale – premiul pentru cea mai bunã întrebare. Activitatea a fost caracterizatã de comunicare directã, sinceritate, obiectivitate; win-win pentru elevi si profesori. O altã activitate inclusã în „Scoala Altfel” a fost reprezentatã de atelierele de dezvoltare personalã derulate de consilierul scolar, prof. Mona Calciu. „Am avut emotii atunci când am început primul atelier de dezvoltare personalã, din cele cinci derulate, gândindu-mã cã tehnicile teatrale nu vor fi pe gustul copiilor. Atunci am vãzut cã Miscarea brownianã sau exercitiile de dictie sunt îndrãgite de adolescenti si cã acestia pot fi spontani si plini de umor, centrati mai mult pe a experimenta si mai putin pe a reusi. Feed-back-ul primit de la elevi îmi încurajeazã initiativa si doresc sã reluãm ideea si anul viitor. A fost o stare de bine generalã, în care obiectele neconforme (furculitã, sucitor, coadã de mãturã) au devenit instrumente de învãtare <altfel>”, a declarat consilierul scolar al unitãtii de învãtãmânt, prof. Mona Calciu.

Concurs de culturã generalã „Vrei sã fii milionar?”, gãzduit de Casa Orãseneascã de Culturã

„Scoala Altfel” a însemnat si parteneriate, unul dintre acestea fiind cel cu Organizatia World Vision Negresti Vaslui, reprezentatã de Mihaela Voicu, colaborare care l-a adus virtual în mijlocul copiilor pe judecãtorul Cristian Danilet. „Am avut o întâlnire online cu 70 de elevi din clasele VI-VIII de la Școala Gimnazialã „Mihai David”. Am discutat despre responsabilitãtile dobândite pe mãsura cresterii în vârstã: cum la 3 ani mergem la grãdi, la 6 ani la scoalã, la 10 ani suntem ascultati de autoritãti când iau decizii ce ne privesc, la 12 ani ni se retin amprentele când ne facem pasaport, la 13 ani intrãm în online, la 14 ani rãspundem penal. Am rãspuns la întrebãri legate de bullying, violentã scolarã, ce facem dacã un coleg este agresat, ce facem dacã agresorul este un pãrinte sau un profesor”, a scris pe Facebook judecãtorul Cristian Danilet. Concursul de culturã generalã „Vrei sa fii milionar?”, gãzduit de Casa Orãseneascã de Culturã „Neculai Cioatã” Negresti, a fost o altã provocare pe care elevii dornici sã-si punã în practicã cunostintele dobândite la orele de curs au întâmpinat-o cu mult entuziasm, participantii fiind rãsplãtiti cu diplome si premii. Un grup de elevi pasionati de istorie, geografie si biologie au avut parte de o excursie educationalã la Cetatea Neamt si la Muzeul de Stiinte Naturale din Piatra Neamt. La intrarea în cetate, acestia au fost întâmpinati de un ghid care le-a prezentat în grai pur moldovenesc istoria Cetãtii si câteva istorioare medievale, iar cu ajutorul imaginilor si a exponatelor au reusit sã înteleagã mai bine viata de zi cu zi a locuitorilor din acea vreme.

Elevii au vizionat mai multe spectacole de teatru

Cadrele didactice din ciclul primar au initiat, de asemenea, pe parcursul întregii sãptãmâni, diferite activitãti, atât în scoalã, cât si în afara ei. Elevii au fost implicati fie in concursuri sportive alãturi de pãrinti, fie în activitãti noi, care le-au pus la încercare priceperea si imaginatia. Atelierul de creatie a fost gãzduit de Centrul de Tineret Negresti, iar Biblioteca „Constantin Macarovici” a fost locul în care elevii din ciclul primar si-au pus în valoare abilitãtile interpretative si s-au familiarizat cu opera marelui povestitor Ion Creangã. Prin vizita la ISU Negresti, elevilor li s-a oferit posibilitatea de a vedea îndeaproape autospecialele folosite în misiunile operative si au primit informatii utile cu privire la modul în care trebuie sã se comporte pentru a preveni diferite situatii de urgentã. În cadrul atelierului „ABC-ul Circulatiei”, o activitate educativ-preventivã cu ajutorul laboratorului mobil , Cms. Georgescu Daniel-Florun si AP Cernat Alina-Simona (IPJ Vaslui, Serviciul Rutier) au dezbãtut împreunã cu elevii subiecte precum traversarea corectã si respectarea semnelor de circulatie. Activitãtile prevãzute în programul „Scoala altfel” au deschis elevilor poarta cãtre visare si creatie prin vizionarea a douã spectacole la Teatrul „Luceafãrul” din Iasi. S-au desfãsurat activitãti extrem de utile si cu profesionisti din domeniul medicinei, sustinute de medici de familie, stomatologi, asistenti medicali.

Reactiile elevilor dupã activitãtile din Sãptãmâna „Scoala Altfel”: „Am învãtat cã scoala nu este numai un loc unde înveti ore întregi”

Elevii au fost foarte încântati de diversitatea activitãtilor incluse în Sãptãmâna „Scoala Altfel”: „A fost o sãptãmânã foarte interesantã, bine organizatã si antrenantã. Am participat la diferite ateliere unde ne-am testat creativitatea si cultura generalã. Atât eu, cât si colegii mei am fost foarte încântati de vizita la teatru, mai ales cã în oras la noi nu avem aceastã posibilitate. Toate aceste activitãti au fost rãsplãtite cu un carnaval la care am participat alãturi de colegii si profesorii mei. A fost o sãptãmânã minunatã, care mi-ar plãcea sã se repete si în anul urmãtor”, a spus Raisa, elevã în clasa a VI-a. „Per ansamblu, a fost o sãptãmânã plinã de activitãti educative, interactive si distractive, care au bucurat pe toatã lumea”, a spus Denisa, elevã în clasa a VIII-a. „Scoala altfel a reprezentat pentru noi, elevii, dezvoltarea personalã a fiecãruia pentru cã am învãtat multe lucruri si ne-am fãcut noi prieteni. Am învãtat cã scoala nu este numai un loc unde înveti ore întregi, este un loc unde toti suntem o familie si facem lucruri foarte interesante. Profesorii au pus mult suflet si au depus efort pentru a ne face pe toti sã ne simtim bine, punându-ne tuturor talentul în valoare, la fiecare atelier! Prin iesirea la teatru, fiecare copil din scoalã, de la mic la mare, a trãit clipe unice, si astfel s-a adus un zâmbet pe fata fiecãruia. A fost o sãptãmânã completã!”, a spus si Sara, elevã în clasa a VIII-a. Astfel au concluzionat mai multi elevi dupã experienta lor din aceastã sãptãmânã. Asadar, elevii, principalii beneficiari ai acestui program, au avut ocazia sã socializeze, sã-si valorifice diferitele talente, sã-si dezvolte spiritul creativ si simtul responsabilitãtii, sã-si descopere noi competente. „Cu fiecare an, ne dorim sã lãrgim mai mult paleta de activitãti si sã cautãm noi parteneri educationali, astfel ca oferta „Scolii Altfel” sã fie din ce în ce mai atractivã si sã aducem un zâmbet pe chipul fiecãruia”, a conchis directoarea Scolii „Mihai David” Negresti.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.