spot_img
13.8 C
Vaslui
13-oct.-2024
spot_img

Taxa ilegalã pentru diabetici

- Advertisement -

TAXÃ ABERANTÃ Medicul Ela Pintilei a hotãrât, cu de la sine putere, sã instituie o taxã de consultatie de 20 lei pentru bolnavii înscrisi în Programul national pentru boli de nutritie si diabet. Aceastã taxã a fost anuntatã, inclusiv pe usa cabinetului, fãrã a mai astepta acordul sefilor directi, respectiv conducerea Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui, sau a celor de la Casa Judeteanã de Sãnãtate Vaslui. La Husi, în urma unui scandal iscat tot de doctorita Pintilei, bolnavii de diabet au rãmas fãrã medic, pentru cã ea avea interes sã-si deschidã cabinet în cadrul unei clinici particulare, unde consultatiile, mai bine spus prescrierea retelelor gratuite, se face contracost. Poate acesta a fost si motivul pentru care, încercând sã obtinem relatii cu privire la legalitatea acestei mãsuri, dar si a oportunitãtii sau a motivelor care au stat la baza adoptãrii unilaterale a respectivei coplãti, exagerate, singura replicã primitã a fost : “Nu trebuie sã dau socotealã presei cu privire la faptele mele!”

Desi pe afisul de pe usa cabinetului se stipuleaã cã taxa se va aplica pacientilor care se prezintã suplimentar numãrului de 28/zi, atât cât se deconteazã din partea CJAS, conform asistentelor medicale din cadrul cabinetului de la Policlinica Vaslui, aceastã taxã se aplicã tuturor celor care nu au programare. Or, conform declaratiilor, mai multor bolnavi de diabet care au fost la cabinetul medicului Pintilei în ultima perioadã, chiar dacã au solicitat programare, au fost refuzati pe motiv cã “sunteti pacienti vechi si aveti întâietate”. Interesându-ne la cabinetul de boli de nutritie si diabet din cadrul Ambulatoriului Policlinic Integrat (denumirea oficialã a Policlinicii Vaslui), asistentele ne-au anuntat cã sunt programãri fãcute pânã pe 15 DECEMBRIE! Asta înseamnã cã este posibil ca pacientii care se prezintã la acest cabinet vor fi obligati sã achite niste bani în plus, doar pentru cã medicul respectiv doreste acest lucru. Reamintim cã, în cazuri similare, pentru pacienti care solicitã consultatie fãrã programare la medicul de familie, coplata este de doar 5 lei. Mai ales cã, în marea majoritate a cazurilor, pacientii primesc doar reteta pentru medicamentele necesare, rar întâmplându-se sã se facã vreun control mai amãnuntit. Contactat, directorul SJU Vaslui, Gheorghe Dascãlu, seful direct al medicului Pintilei, si cel care ar trebui sã aprobe respectivele tarife, a declarat: “Abia am venit din concediu si mi s-a adus si mie la cunostintã de aceastã initiativã. Nu sunt deloc de acord cu aceastã taxã, am si dat dispozitie sã i se comunice doamnei Pintilei acest lucru. Nu are decât, dacã se prezintã mai multi bolnavi decât cei pentru care este plãtitã, sã-i reprogrameze, desi, fiind vorba de insulino-diabetici, care, în cazul în care rãmân fãrã tratamentul adecvat, riscã sã intre în soc grav, ar trebui sã facã un efort pentru a rezolva toate solicitãrile. I-am transmis chiar zilele trecute acest lucru, cã nu sunt de acord cu aceastã taxã de coplatã, si, chiar dacã deja a afisat tarifele respective, afisul va fi îndepãrtat, iar consultatiile se vor face si pe mai departe, gratuit”.

REACTIE

“Acestea sunt fapte foarte grave, care pot fi pedepsite!”

“Nu este pentru prima datã când sunt semnalate fapte, inclusiv despre felul în care se poartã ori vorbeste cu bolnavii, cu privire la activitatea acestui medic. Din pãcate nu avem nicio putere asupra ei, medicul Pintilei Ela având contract direct cu Spitalul Judetean. Totusi, vreau sã-mi spunã si mie conform cãrui act normativ a instituit aceastã taxã, mai ales cã existã niste norme specifice, find vorba de un program special, la nivel national, finantat de Ministerul Sãnãtãtii. Acestea sunt fapte foarte grave, care pot fi pedepsite! Nu pot crede cã a avut acordul sefilor sãi directi, respectiv a conducerii SJU Vaslui, pe care-i stiu ca fiind niste profesionisti”, a declarat Corneliu Mihalache, presedinte – director general al CJAS Vaslui. Totusi, poate pentru a nu intra în conflict chiar din primele zile de dupã instituirea, cu de la sine putere, a mãsurii coplãtii a 20 lei (douã sute mii lei vechi), între 1 si 20 septembrie, doctorita Pintilei este… în concediu, dr. Simona Postolache fiind cea care-i va tine locul. Celãlalt medic care activa în cadrul Policlinicii, Mihaela Ciocan, dupã ce a revenit din concediul de maternitate, a preferat sã-si deschidã cabinet în cadrul unei clinici particulare din Vaslui, Teofarm Clinic, cu program dupã orele 13, la sfârsitul programului din cadrul SJU Vaslui, consultatiile si eliberarea retetelor pentru diabetici fiind gratuite, nu cum este cazul la Husi, la cabinetul similar al “medicului” Ela Pintilei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.