spot_img
spot_img
1.7 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Vasluieni întorsi din strãinãtate, nemultumiti de conditiile din carantinã: „nu se respectã normele de igienã”

- Advertisement -

NEMULTUMIRI… O familie din Vaslui, întoarsã acasã din strãinãtate, se plânge cã de cinci zile, de când a intrat în carantinã, nicio autoritate a statului nu s-a mai preocupat de sãnãtatea lor. Oamenii acuzã faptul cã angajatii centrului nu poartã materiale de protectie, iar mâncarea le este lãsatã în fata usii, în conditii neigienice. În plus, acestia spun cã de duminicã nu au primit niciun produs de igienã persoanã, iar de pijamale nici nu poate fi vorba. „Suntem sapte persoane, dintre care doar eu am primit pijamale si asta dupã ce m-am tinut de capul lor câteva zile. Sotia mea este însãrcinatã, are nevoie de monitorizare mai atentã, dar, cu toate acestea, doar o datã i s-a luat temperatura, iar asta în prima zi”, a declarat Gabriel, unul dintre vasluienii aflati în carantinã. Contactatã telefonic, conducerea Directiei de Sãnãtate Publicã (DSP) Vaslui a precizat cã „vom verifica sã vedem ce nemultumiri au, dar vã spun cã noi nu am avut niciodatã vreo reclamatie de niciun fel cu spatiul de carantinã în care sunt cazate aceste persoane. Fiecare unitate de cazare are contract cu o firmã de dezinfectie, sunt obligate sã facã aceastã procedurã înainte ca oamenii sã intre în carantinã”.

Carantina a fost impusã de autoritãti ca restrictie a persoanelor sosite în tarã din „zonele rosii”, pentru a preveni rãspândirea virusului SARS-CoV2. Hotelurile si pensiunile au devenit centre de carantinã, fiind responsabile cu cazarea persoanelor asupra cãrora s-a instituit aceastã mãsurã. Pentru fiecare persoanã carantinatã, statul deconteazã 300 lei/zi: 230 de lei pe zi per om carantinat pentru cheltuielile cu cazarea, care includ curãtenie, servicii de spãlãtorie, produse de igienã personalã, asternuturi, prosoape, protectia bagajelor persoanelor carantinate. 70 de lei pe zi per om carantinat, sumã care include urmãtoarele cheltuieli: cu hrana (trei mese pe zi), cu apa (între doi si patru litri pe zi) si paharele de unicã folosintã, cu pijamalele si papucii de unicã folosintã.

„Nu am primit produse de igienã, iar hainele nici mãcar nu avem unde sã ni le spãlãm”

Aflatã într-un centru de carantinã din judetul Vaslui, o familie sustine cã regulile de igienã nu ar fi respectate asa cum ar trebui si cã nicio autoritate nu se intereseazã de soarta lor: „Când am intrat în tarã, am declarat cã as vrea sã fac carantina la domiciliu, pentru cã avem douã case în aceeasi curte, dar am fost refuzat. De ce? Cã oricum, din prima zi, de când am venit, nimeni de la DSP nu ne-a mai vizitat. Doar atunci ne-a luat temperatura. Asta în conditiile în care sotia mea este însãrcinatã în luna a patra si eu cred cã are nevoie de o atentie sporitã. Am citit cã statul deconteazã cheltuielile pentru pijmalale, produse de igienã, cã ne sunt asigurate serviciile de curãtenie si de spãlãtorie, însã pânã acum noi nu am primit produse de igienã, iar hainele nici mãcar nu avem unde sã ni le spãlãm. Din sapte oameni, câti ne-am întors din Marea Britanie, doar eu am primit pijamale, iar asta pentru cã m-am tinut de ei. Sã nu mã întelegeti gresit, camera unde stãm aratã bine, problema e cã situatia nu e chiar asa cum e prezentatã în mass-media. Nu se respectã normele de igienã. Mâncare este lãsatã la intrarea în camerã pe podea, astãzi (n.r. ieri), pentru prima datã, au pus hârtie sub punga cu mâncare. N-am vãzut pe nimeni sã facã dezinfectie pe holuri, iar angajatii pensiunii intrã în contact cu reprezentantii DSP fãrã a purta combinezoane sau alte materiale de protectie!”, se întreabã Gabriel, unul dintre vasluienii aflati în carantinã.

„Inspectorii DSP nu iau în fiecare zi temperatura persoanelor carantinate, dacã sunt probleme, trebuie sã sune medicul responsabil”

Conducerea DSP a explicat cã nu se poate carantina la domiciliu decât dacã nu sunt locuri de cazare, cã toate regulile de igienã sunt respectate si cã pânã acum nu a primit nicio reclamatie cu privire la centrul de carantinã despre care se vorbeste. „vom verifica sã vedem ce nemultumiri au, dar vã spun cã noi nu am avut niciodatã vreo reclamatie de niciun fel cu spatiul de carantinã în care sunt cazate aceste persoane. Fiecare unitate de cazare are contract cu o firmã de dezinfectie, sunt obligate sã facã aceastã procedurã înainte ca oamenii sã intre în carantinã. Odatã ce au intrat în carantinã, ei nu mai au voie sã iasã pe hol. Curãtenie pot sã-si facã singuri în camerã, pentru cã au mãturã, gãleata, nu intrã nimeni peste ei. Într-adevãr, inspectorii DSP nu iau în fiecare zi temperatura persoanelor carantinate, dar ei au toate datele de contact. Dacã sunt probleme, trebuie sã sune medicul responsabil, pot sã ne sune si pe noi dacã au reclamatii de fãcut în acest sens. Stiu cã aceastã familie i-a contactat pe colegii mei si au cerut carantinã la domiciliu, dar li s-a zis cã nu se poate, pentru cã avem locuri de cazare. Asa spun procedurile: toate persoanele care se întorc din zonele rosii intrã în carantinã insitutionalizatã, în centre speciale. În acest moment, centrele de carantinã din judet sunt ocupate în proportie de 100%, însã în aceastã searã se vor elibera câteva locuri”, a declarat Mihaela Vlada, director DSP.

9 vasluieni rãpusi de coronavirus

Potrivit autoritãtilor locale, ieri figurau 139 de persoane aflate în izolare la domiciliu; au iesit din izolare la domiciliu în ultimele 24 de ore 25 de persoane, 16 persoane izolate la domiciliu în ultimele 24 de ore, iar în carantinã se aflã în prezent 420 de persoane (410 persoane aflate în carantinã institutionalizatã, 10 persoane aflate în carantinã la domiciliu), 26 de persoane carantinate în ultimele 24 de ore, 68 de persoane au iesit din carantinã în ultimele 24 de ore si 129 cazuri confirmate cu noul coronavirus (93 de persoane internate în spital, decedate 9 persoane si 27 de persoane externate din spital). Patrule mixte de politisti, jandarmi, politisti locali si militari din cadrul Ministerului Apãrãrii Nationale au desfãsurat activitãti specifice pentru asigurarea unui climat optim de sigurantã publicã, care a avut ca scop verificarea respectãrii mãsurilor dispuse prin Ordonantele Militare.

Amenzile au scãzut drastic: 54.000 lei în 24 de ore

Pe 6 mai, 235 de politisti din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Vaslui, efective ale politiei locale si militari din cadrul Ministerului Apãrãrii Nationale au desfãsurat misiuni specifice în contextul prevenirii si combaterii rãspândirii COVID – 19. „S-a verificat modul de respectare a mãsurilor si interdictiilor impuse (de izolare/carantinare/deplasare) în cazul a peste 318 persoane. De asemenea, peste 60 de societãti comerciale/ PFA au fost verificate cu privire la respectarea interdictiilor pe timpul Stãrii de urgentã. Au fost aplicate 50 de sanctiuni contraventionale în valoare de 54.000 lei persoanelor care nu au respectat mãsura privind restrictionarea circulatiei. Inspectoratul de Jandarmi Judetean Vaslui, pentru prevenirea si combaterea rãspândirii infectiilor cu noul coronavirus si pentru impunerea normelor legale în timpul Stãrii de urgentã, în ultimele 24 de ore, a executat 55 de misiuni, a folosit 92 de efective, au fost constatate 2 contraventii si s-au aplicat 2 sanctiuni, valoarea acestora fiind de 2.200 lei”, se aratã în comunicatul de presã transmis de Cancelaria Prefectului Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.