spot_img
spot_img
1.8 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Cel mai mare hot de lemne, pãdurarul !

- Advertisement -

Lupul, paznic la oi !

MAFIA Pãdurile din zona Osesti sunt jefuite sistematic, nu doar de vreascurile bune pentru foc, ci si de copacii buni pentru a fi transformati în cherestea. Din cauza furturilor prea dese, unii proprietari de pãduri au renuntat la pazã, pentru cã pur si simplu nu mai este ce pãzi, hectare întregi fiind rase, rãmânând doar lãstãris pe locul vechilor pãduri. Oamenii din partea locului acuzã pe pãdurarul din zonã ca fiind “tartorul hotilor”. Se pare cã acesta a fost hot de lemne binecunoscut, înainte de a ajunge paznicul pãdurilor, fapt adeverit si de conducerea Directiei Silvice Vaslui. În opinia conducãtorului unitãtii, Dumitru Popoiu, “Cei care l-au fãcut pãdurar, fosta conducere de acum 7-8 ani, stiau prea bine ce fac, dar asa au sperat cã vor reduce furturile de lemne din zona respectivã. Si, pânã la urmã, se pare cã asa a fost, fie pentru cã Stefan Enache, actualul pãdurar, stia prea bine care sunt hotii si cum opereazã, fie pentru cã nu prea a mai rãmas ce fura!” Desi politia a fost anuntatã de mai multe ori de cetãtenii din comunã când vedeau transporturi ilegale de material lemnos, aproape de fiecare datã, ca prin minune, dupã interventia oamenilor legii, apãreau si documentele justificative care, culmea, erau la… pãdurar.

Pãdurile din zona comunei Osesti sunt la un pas de disparitie. Tãierile masive practicate în ultimii ani, atât pe domeniile particulare, cât si pe cele ale Directiei Silvice au dus la disparitia din circuitul forestier a hectare întregi de pãdure. Conform locuitorilor din sat, unul dintre principalii vinovati este chiar unul dintre fostii hoti de lemne, acum pãdurar, Stefan Enache. Acesta a avut pânã în luna noiembrie 2010, în curtea propriei gospodãrii, un gater cu care prelucra la stadiul de cherestea copacii furati de oamenii sãi din pãdurile pe care ar fi trebuit sã le administreze. Este adevãrat, gaterul era trecut în acte pe numele soacrei, Zamã Elena, iar dupã închiderea fortatã a utilajului, acum, lemnele ajung la Negresti, cu acte mai mult sau mai putin fictive, întocmite pe numele celor care au parchete în exploatare în momentul respectiv. “Dacã unii locuitori din zonã îndrãznesc sã adune din pãdure lemne uscate pentru foc, acestia sunt ori amendati, ori pusi sã presteze zile de muncã la cosit pe “mosia” pãdurarului, în timp ce oamenii plãtiti cu câteva zeci de lei pe zi de acelasi pãdurar tãiau în voie sau, mai bine spus, cu voia lui “Nea Fãnicã”, pãdurarul, cei mai buni arbori din pãdurile din Osesti sau Valea Mare (Negresti). În mai multe rânduri, am sunat la 112, iar politistii din Negresti au depistat mai multe transporturi de lemne, dar de fiecare datã, pãdurarul Stefan Enache a venit cu bonuri de lemne valabile pentru respectivele transporturi, la doar câteva minute dupã ce oamenii legii confiscaserã respectivele transporturi. Dacã pãdurarul se tine a fi om corect, mãcar sã fie corect si cu amãrâtii care au strâns crengi uscate din pãdure, sã nu-i mai amendeze ori sã-i ameninte. Si sã nu uite pãdurarul Enache cã si el a fost condamnat pentru furt, prin 1998, si cã se ocupa si el, înainte de a fi pãdurar, cu acelasi lucru cu care se ocupã acum, adicã cu furtul de lemne, numai cã acum furã cu acte…”, declara Cãtãlin Neghinã, unul dintre locuitorii comunei Osesti, revoltat de jaful sistematic din pãduri. Jaf mare a fost fãcut si pe suprafetele de pãdure apartinând locuitorilor din Glodeni, Vulturesti ori Stefan cel Mare. Desi, conform legii, ar fi trebuit sã încheie contract de pazã si exploatare în regim silvicol cu Directia Silvicã ori cu firme private, acestia au renuntat la pazã, pentru cã furturile erau prea dese si oricum nu prea au rãmas copaci în picioare, respectivele suprafete fiind acum mai mult niste lãstãrisuri pline de puieti, decât pãduri în adevãratul sens al cuvântului. Chiar în ziua când redactorii cotidianului “Vremea Nouã” au fost în zonã, am gãsit, chiar pe marginea drumului dintre Osesti si Valea Mare, mai multi arbori proaspãt tãiati, din care nu rãmãseserã decât cioatele, nemarcate pentru tãiere, si vârfurile copacilor, care erau improprii pentru cherestea, dar din care o familie ar putea face focul câteva zile bune”.

Situatia este cunoscutã foarte bine, dar…

În urma sesizãrilor mai multor locuitori din comuna Osesti, Directia Silvicã Vaslui a dispus un control, la jumãtatea lunii ianuarie a acestui an, la Osesti. Rezultatele acestuia au fost destul de concludente, doar în vatra satului Osesti, pe o suprafatã de 70 de hectare, gãsindu-se peste 180 de cioate nemarcate doborâte de hotii de lemne. Conform legilor actuale, dacã unui pãdurar i se gãsesc mai mult de 20mc de lemn lipsã în gestiune, prima mãsurã care ar trebui luatã constã în desfacerea contractului de muncã, urmând ca, în functie de gravitatea faptelor, sã se ia si alte mãsuri de naturã pecuniarã ori penalã. În ciuda acestui fapt, cel putin pânã acum, împotriva pãdurarului Stefan Enache nu s-a luat altã mãsurã decât un alt control, fãcut de un alt inginer al Directiei Silvice Vaslui, pentru dublã verificare, control efectuat doar în urma mai multor sesizãri si plângeri fãcute la nivelul directiei. “Gurile rele” din Osesti spun cã, în ianuarie, în timp ce se fãceau verificãrile la Osesti, în cealaltã parte a domeniului lui Nea Fãnicã, cum este cunoscut pãdurarul, la Valea Mare, oamenii acestuia munceau din greu la scosul cioatelor si disimularea furturilor. Aceleasi “guri rele” se mirã de faptul cã, în doar 7 ani de când Stefan Enache este pãdurar, acesta si-a permis sã-si cumpere tractor, mai multe autoturisme, gater, casa este renovatã, ba mai mult, chiar sã-si înjghebe o stânã de oi si capre cu mai bine de 300 de capete de animale, pe care le paste chiar în pãdurile pe care ar trebui sã le pãzeascã. Suspiciunile locuitorilor pornesc de la faptul cã, imediat ce politia surprinde vreun transport de lemne pe raza de competentã a acestui pãdurar, la câteva minute dupã interventia fortelor de ordine, apare si acesta, ba cu bonuri care chipurile dovedesc cã tãierile au fost fãcute în regulã, ba cu explicatii cum cã respectivele cãrute sunt în drum spre cantonul silvic pentru a primi documentele necesare. ”În ultimul caz, pe data de 5 februarie, când am chemat iar politistii prin serviciul 112, interventie fãcutã în momentul când hotii de lemne erau în plinã actiune, la tãiat pãdurea, din cauza întârzierii cu care politia din Negresti a actionat, poate din cauze obiective, nu au fost surprinsi hotii în plin furt, ci doar douã cãrute cu lemne fãrã documente legale. Explicatia pãdurarului a fost una halucinantã, din punctul nostru de vedere. Acesta ne-a acuzat chiar pe noi, cei care i-au chemat pe politisti, cã am fi tãiat lemnele, iar el, pãdurarul, le-ar fi gãsit si pãzit mai bine de o sãptãmânã în speranta cã ar prinde “hotii”, si, dupã acest rãstimp, s-a hotãrât sã transporte cu “ajutorul unor oameni din sat,” lemnele la canton pentru a le preda mai departe…”, declarã Cãtãlin Neghinã.

S-a preferat angajarea unui hot de lemne pentru a fi prinsi alti hoti!

“Zona Osesti este o zonã cu multe probleme, asa cum, din pãcate, mai sunt multe alte zone din judet. Din cauza sãrãciei ori din cauza dorintei de înavutire rapidã, pãdurile din judet au fost supuse unui jaf sistematic, împotriva legilor, chiar de cãtre comunitãti întregi. La Osesti, acum mai bine de 7 ani, conducerea Directiei din acel moment s-a gândit cã ar fi bine sã punã drept pãdurar chiar pe unul dintre cei cunoscuti ca fiind hot de lemne, în speranta cã acesta, cunoscând situatia, va reduce furturile de material lemnos. Din pãcate, nu toate pãdurile particulare din zonã sunt sub regim silvic, poate si datoritã faptului cã furturile din pãdure sunt frecvente în zona respectivã. Nu vreau sã-i tin apãrarea pãdurarului, tocmai din acest motiv am dispus un al doilea control în aceste zile, dar sã stiti cã acesta are o misiune foarte grea, în zona respectivã, pãdurile sunt destul de rãsfirate, pãdurarul trebuind sã acopere o zonã întinsã, pot sã vã spun însã cã, totusi, de când este Enache pãdurar la Osesti, furturile de lemne s-au redus semnificativ! Si mai trebuie sã mentionez ceva: suntem singura tarã din Uniunea Europeanã în care pãdurarii au gestiune, acest lucru poate si datoritã frecventei furturilor de la noi sau poate a culturii juridice ori de altã naturã a celor din alte tãri. Cert este cã nu doar la nivelul judetului Vaslui, ci la nivelul întregii tãri, furtul de material lemnos este o mare problemã si nu mã refer aici la furtul de lemn de foc din cãzãturi sau al uscãturilor, ci la lemn bun pentru cherestea. De aceea si noi facem tot ce putem, inclusiv prin angajarea de pãdurari cunoscuti cu antecedente penale sau dintre cei care odatã se ocupau cu tãieri ilegale. Pânã la urmã, scopul scuzã mijloacele si sã stiti cã, desi nu le aprob, de multe ori chiar au dat rezultate, inclusiv în zona Osesti, unde s-a redus mult, fatã de anii trecuti, furtul de lemne. Zilele urmãtoare va fi finalizat un nou control în zonã si vom pune la dispozitia presei rezultatele acestuia”, a declarat Dumitru Popoiu, directorul Directiei Silvice Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

28 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.