Urmare a controalelor de anul trecut fãcute în teritoriu de cãtre organismele UE, s-a luat decizia organizãrii unor sesiuni de informare a producãtorilor de lapte si procesatorilor – operatori de industrie alimentarã. Pentru zona Moldovei, aceastã instruire se face la Vaslui, pe perioada a trei zile, de cãtre specialisti din cadrul MADR si DSVSA, dar si din partea patronatelor producãtorilor de lapte, fiind prezent dr. Florjanc Primoz, expert din partea UE.
În aceste zile se desfãsoarã în judetul Vaslui o instruire pe regiunea Moldovei în domeniul igienei si sigurantei laptelui crud si produselor din lapte. Instruirea este sustinutã de reprezentanti ai Autoritãtii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, reprezentatã de directorul Directiei de siguranta alimentelor de origine animalã, dr. Dana Tãnase, dr. Ana Maria Zorlescu, dr. Ecobici Gabriel, cu suportul si consilierea unui expert UE, dr. Florjanc Primoz, cu sprijinul Asociatiei Patronale Române a Producãtorilor de Lapte, cu participarea presedintelui Dorin Cojocaru. Aceastã instruire face parte dintr-o serie de patru care s-au desfãsurat pe tot teritoriul României, prima fiind organizatã la Alba Iulia pentru regiunea de vest, a doua la Ialomita pentru sud, o instruire la Brasov, pentru Transilvania si la Vaslui pentru regiunea Moldovei. La instruire participã specialisti si peste 80 de reprezentanti ai zootehnistilor din 10 judete, Galati, Vrancea, Tulcea, Iasi, Neamt, Suceava, Botosani, Bacãu si Arges, iar din partea fiecãrui judet sunt prezenti reprezentantii DSVSA, ai unitãtilor de prelucrare a laptelui si crescãtori de vaci producãtoare de lapte. Instruirea la nivelul judetului Vaslui a fost organizatã de DSVSA Vaslui de cãtre dr. Petcu Traian Constantin, director executiv si dr. Botoi Gabriela, seful Biroului de siguranta alimentelor de origine animalã si s-a desfãsurat cu sprijinul Institutiei Prefectului Vaslui si a Consiliului Judetean Vaslui, cu sprijinul grupului de firme RACOVA SA. „Anul trecut au fost efectuate o serie de controale în teritoriu la nivelul producãtorilor de lapte si a procesatorilor, concluziile acestor controale determinând organizarea acestor sedinte de lucru. În fapt, prin aceste întâlniri, se încearcã trecerea la nivelul urmãtor în ceea ce priveste circuitul laptelui de la producãtor la procesator si armonizarea la normele europene. Dat fiind cã, de anul viitor, nu se mai acordã derogãri de la normele europene acordate producãtorilor sau procesatorilor de lapte din România, acest program de instruire doreste sã popularizeze mãsurile obligatorii care trebuie respectate de fermierii ori producãtorii de produse lactate români.
Regulile trebuie respectate!
În cadrul întâlnirii între factorii de decizie de la nivelul MADR sau a ANSVSA, s-au discutat aspecte referitoare la misiunile DG SANCO FVO pentru evaluarea controalelor oficiale în ceea ce priveste mãsurile tranzitorii referitoare la prelucrarea laptelui neconform, despre cerintele pe care fiecare unitate trebuie sã le respecte, având în vedere cã Regulamentul 178/2002 (Legea sigurantei alimentelor) legifereazã cã întreaga responsabilitate asupra calitãtii si sigurantei alimentelor revine operatorului de industrie alimentarã. Fiecare operator de industrie alimentarã trebuie sã asigure igiena si întretinerea spatiilor, facilitãtilor si echipamentelor, selectarea furnizorilor, originea si calitatea laptelui materie primã, inclusiv starea de igienã si sãnãtate a personalului lucrãtor sau instruirea personalului. În plus, trebuie efectuate controlul potabilitãtii apei, controlul produselor finite si a materialelor de contact, controlul si înregistrarea parametrilor de productie, asigurarea trasabilitãtii, etichetãrii si marcãrii, controlul operatiunilor de dezinfectie, dezinsectie si deratizare, ori controlul si monitorizarea deseurilor. Scopul declarat al acestei întruniri este de a veni în sprijinul operatorilor din industria laptelui, a micilor producãtori, a fermierilor care au avut posibilitatea sa rememoreze care sunt cerintele care trebuie respectate pentru a putea garanta consumatorilor produse sigure pentru consum, si asigurarea acestora de sustinerea tehnicã si consilierea din partea autoritãtilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor atât la nivel central, cât si judetean. „Scopul declarat al acestei actiuni este de crestere a numãrului de centre de prelucrare independente sau integrate, a numãrului de ferme cu numãr mare de animale, dar si a cresterii numãrului de automate pentru vânzarea laptelui crud si care respectã parametrii de sigurantã si calitate în scopul obtinerii de produse sigure care sã creascã încrederea consumatorilor în produsele aflate pe piatã si destinate consumului”, a declarat dr. Botoi Gabriela, seful Biroului de siguranta alimentelor de origine animalã din cadrul DSVSA Vaslui.