În luna iunie a anului 2009, o bătrână în vârstă de 75 de ani a ajuns cu răni grave la spital, după ce, a rezultat din ancheta preliminară a Poliţiei, a fost acroşată de o bicicletă pe care se aflau doi minori. Pentru familia victimei a urmat o perioadă de coşmar, care nu s-a sfârşit nici acum. Trist este că dreptatea pe care o aşteaptă victima este extrem de departe. Astăzi, la un an şi cinci luni de la producerea accidentului, dosarul se află tot pe masa poliţiştilor. Extrem de mult, oricare ar fi motivaţiile anchetatorilor.
Pe 19 iunie 2009, septuagenara Elisaveta Vieriu se deplasa pe drumul comunal din Rotunda – Liteni. Pe o bicicletă se aflau doi minori din sat, unul în vârstă de 16 ani şi unul de 17 ani, unul conducând, iar altul stând pe ghidon. Împrejurările în care s-a produs accidentul sunt destul de neclare, însă, conform puţinelor indicii din dosar şi a celor câţiva martori, bătrâna ar fi fost acroşată de bicicletă, moment în care a căzut în şanţ. Din nefericire, aceasta a suferit o gravă fractură la şold, pentru familie începând un lung coşmar.
Dacă aspectele privind condiţiile în care s-a produs accidentul şi eventuala vinovăţie a minorului care conducea bicicleta, Neculai Andrei Patraş, rudă cu bătrâna, sunt discutabile (în certificatul medico-legal al victimei se precizează că leziunile se puteau produce fie prin lovire şi proiectare pe o suprafaţă dură, fie prin cădere accidentală de la acelaşi nivel) şi urmează să fie tranşate în instanţă, deranjant în acest caz este că peste dosar s-a aşternut praful, acesta aflându-se la Poliţia oraşului Liteni şi în prezent.
Bătrâna, luni de zile în spital, fiica, pe la uşile Poliţiei
Abia pe 3 mai 2010, după aproape un an de la accident, s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de minor, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă, însă dosarul nu fost încă trimis la procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, cel care va da o soluţie şi, eventual, va trimite dosarul în instanţă.
„Am făcut nenumărate deplasări la Poliţia oraşului Liteni pentru a mi se comunica stadiul cercetărilor şi totodată am solicitat ca dosarul să fie înaintat la Parchet. Agentul principal Mugurel Maftei, cel care are cazul spre soluţionare, refuză să-mi comunice motivul pentru care dosarul stă blocat la el, aceeaşi atitudine având-o şi comandantul Poliţiei oraşului Liteni. În tot acest timp, mama mea a stat imobilizată la pat şi din toate consultările efectuate de către medici rezultă că nu sunt şanse să mai meargă vreodată pe picioarele ei”, s-a plâns Elena Vizitiu, fiica bătrânei, arătându-ne actele medicale care atestă faptul că mama sa a avut nevoie de luni de zile de spitalizare pentru a-şi reveni cât de cât.
Poliţistul care se ocupă de dosar, acuzat că este părtinitor şi rău voitor
În opinia acesteia şi a celorlalte rude, agentul care se ocupă de cazul lor dă dovadă de rea-voinţă şi este părtinitor, sugerându-le chiar în mai multe rânduri, insistent, să găsească o soluţie de împăcare cu familia minorului. Rudele au cerut inclusiv recuzarea agentului principal Maftei, însă Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a respins cererea, pe motiv că nu se invocă un motiv clar şi plauzibil privind această solicitare.
Într-o plângere înaintată şefului Inspectoratului General al Poliţiei Române, Elena Vizitiu, fiica bătrânei, mai acuză că din primul moment, imediat după accident, deşi s-a sunat la dispeceratul de urgenţă 112, poliţiştii din Liteni au tratat cu superficialitate cazul, membrii familiei fiind cei care au alergat să caute martorii de la faţa locului. Interesant este şi faptul că gravul accident petrecut pe 19 iunie 2009 nu apare, în zilele următoare, în buletinele de presă ale Poliţiei, acolo unde sunt publicate de regulă toate evenimentele rutiere petrecute în judeţ.
Poliţiştii vorbesc de expertize, proceduri complexe şi tergiversări din partea avocatului
Contactat telefonic, comisarul-şef Ioan Vezeteu, şeful Poliţiei oraşului Liteni, a încercat să ne convingă că acuzaţiile familiei bătrânei nu au suport real.
„Nu se pune problema de nici o tergiversare. Fiind vorba şi de un minor implicat, procedurile sunt complexe. S-a făcut o expertiză, nu au mai fost găsiţi martori la faţa locului, iar obţinerea de declaraţii de la aceştia a fost dificilă. În plus şi avocata minorului faţă de care s-a început urmărirea penală a amânat în mai multe rânduri audierea de la poliţie”, a precizat comisarul-şef. El a mai adus în sprijinul afirmaţiilor sale şi faptul că la structura de poliţie pe care o conduce există foarte multe dosare în lucru şi expertizele se achită cu întârzieri, din cauza lipsei generale de fonduri.
Un caz care arată cât de greu se poate desfăşura o anchetă şi cât de frustrant poate fi acest lucru pentru o victimă care aşteaptă să i se facă dreptate.
monitorulsv.ro