SUPÃRARE… Ca în fiecare an, pe 22 decembrie toti românii îsi comemoreazã victimele Revolutiei Române. La Vaslui, ziua de 22 decembrie a adus o serie de reprosuri autoritãtilor si parlamentarilor, revolutionarii din judet cerând sã se revinã asupra modului în care au fost tãiate indemnizatiile de revolutionar. “Avem oameni care îsi pierd casele, altii sunt în executare silitã. Cer parlamentarilor sã se uite mai atent peste problemele noastre. Suntem 107 revolutionari si urmasi ai celor cãzuti în Revolutie”, a cerut prof. Paul Munteanu, presedintele Asociatiei 22 decembrie. Acesta a spus cã, la Vaslui, existã un revolutionar la maxim 5.000 de locuitori!
În sala de sedinte a Consiliului Judetean, ziua de sâmbãtã a debutat cu împãrtirea unor simboluri ale Revolutiei Române, care au fost prinse în pieptul invitatilor. Unii dintre revolutionari, care nu au primit aceste simboluri tricolore, au vociferat. “Uite, comunistii au primit, cei care nu au fost în 1989 în piatã”, a comentat un bãrbat. “Lasã, domnule, cã ti-o dau pe a mea, nu mai fi supãrat”, a spus vicepresedintele CJ, Corneliu Bichinet. “Lãsati, dvs. erati profesor pe atunci”, a continuat bãrbatul. Conflictul a fost repede aplanat. “Cei care au supravietuit, noi toti, am realizat la 23 de ani de la Revolutie cã avem libertate, însã ceea ce am gândit atunci nu s-a împlinit. Oamenii au motive de insatisfactie, si încã destul de multe”, a spus presedintele Consiliului Judetean, Dumitru Buzatu. “Dupã 23 de ani, comemorãm jertfa celor care au crezut în idealurile Revolutiei Române, tineri pe care familiile îi vor plânge mereu”, a spus primarul Vasile Pavãl. “Este trist, de la an la an suntem tot mai putin. Sunt alãturi de familiile care au pierdut pe cineva drag, tineri care se odihnesc sub brazda strãmoseascã. Nu-i vom uita, mereu vor fi în sufletele noastre”, a spus vicepresedintele Corneliu Bichinet.
“De aproape un sfert de secol, pãrintii eroilor Revolutiei Române îsi plâng amarul. Se simt frustrati si neglijati, nu e suficient o datã pe an sã ne amintim cã sunt copii, oameni maturi care au murit în acele zile de foc. Se pune întrebarea: mai este respect fatã de eroii martiri? Exista si încã mai existã legea 341, legea recunostintei. Aceastã lege s-a ciuntit, ni s-au luat drepturile, stiind cã suntem un segment destul de redus care nu putem protesta împotriva nedreptãtilor. Pe tot judetul Vaslui, sunt 107 revolutionari, eroi martiri, rãniti sau urmasi ai celor cãzuti la Revolutie. Avem 18 martiri. Vasluiul este printre judetele în care nu am avut niciun martir, tinerii nostri au cãzut la Otopeni sau în alte locuri din tarã. Vãd cã presa spune de multe ori cã nu a fost Revolutie la Vaslui. Ce doreati, sã facem totul cu presã, cu televiziune? Nu stim, din pãcate, nici acum cine a tras în copiii nostri în zilele acelea ale Revolutiei, desi au trecut 23 de ani. Cei care au tras sunt acum colonei sau generali, acesta este paradoxul în România”, a acuzat presedintele Asociatiei 22 decembrie, Paul Munteanu (foto). Acesta a continuat: “Guvernul Boc a fost informat cã suntem 50 de mii de revolutionari în toatã tara si ne-a luat drepturile câstigate, desi suntem în jur de 15 mii. Cerem parlamentarilor vasluieni sã se uite mai atent pe legea 341 si sã facã în asa fel încât sã fim respectati, nu umiliti si batjocuriti”. Oficialitãti, revolutionari si urmasi ai celor cãzuti la Revolutie au mers, apoi, la Cimitirul Eternitatea, acolo unde zac mai multi dintre eroii martiri ai judetului. Preotul Vasile Pârcãlabu, protopop de Vaslui, a oficiat o slujbã de pomenire în memoria celor care si-au dat viata pentru ca, astãzi, românii s-o ducã mai bine. Din pãcate, prezentul este sumbru, iar idealurile Revolutiei par sã fi fost uitate de clasa politicã în ultimii 23 de ani.