ARMATA ÎN SÃRBÃTOARE…Armata României este sãrbãtoritã în fiecare an, pe 25 octombrie, pentru a marca ziua în care armata românã a reusit sã elibereze Transilvania de Nord de sub ocupatia germano-maghiarã, dupã Bãtãlia de la Carei, din anul 1944. La Bârlad sunt organizate mai multe manifestãri, prilejuite de Ziua Armatei. Pe 25 octombrie a.c., în intervalul orar 11.00 -12.00, la Monumentul Eroilor din Piata Cerbul de Aur, militarii din Garnizoana Bârlad organizeazã ceremonial militar si religios cu depuneri de coroane si jerbe de flori. Tot în aceeasi zi, în intervalul orar 12.00-14.00, la Cercul Militar se va organiza „Ziua portilor deschise”, unde vizitatorii vor avea ocazia sã viziteze expozitia de tehnicã militarã si aparaturã opticã, medalisticã si uniforme militare. Aceste activitãti fac parte din seria de manifestãri organizate cu prilejul sãrbãtoririi anuale a Zilei Armatei României.
Ajuns la a unsprezecea editie, evenimentul „Ziua Armatei în scoli”, organizat în contextul sãrbãtoririi Zilei Armatei României, a fost marcat de militarii unitãtilor militare din Garnizoana Bârlad. <<Astfel, am fost prezenti alãturi de reprezentantii Biroului Informare Recrutare Vaslui, de elevi si studenti din institutiile de învãtãmânt militar, în mijlocul elevilor Liceului Pedagogic „Ioan Popescu” din Bârlad, unde a fost prezentatã importanta Zilei Armatei României, ofertele educationale, modul de admitere în institutiile militare de învãtãmânt, misiunile executate de militari în tarã si în diferite teatre de operatii, precum si prezentarea echipamentelor militare din dotarea militarilor>>, au specificat militarii bârlãdeni pe pagina de socializare .
Despre Ziua Armatei Române!
Ziua Armatei României se celebreazã anual pe data de 25 octombrie. Sãrbãtoarea a fost instituitã prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959. Armata Românã are în vedere apãrarea tãrii, întocmai cum este stipulatã în legile si strategiile de securitate nationalã. Activitãtile armatei trebuie sã garanteze suveranitatea, integritatea teritorialã, independenta statului, unitatea statalã si democratia. Armata Românã este condusã de un general, seful Statului Major al Apãrãrii. Alegerea datei de 25 octombrie nu este întâmplãtoare, ci face referire la ziua de 25 octombrie 1944. Atunci, armata românã a reusit sã elibereze Transilvania de Nord de sub ocupatia germano-maghiarã, dupã Bãtãlia de la Carei (astãzi oras în regiunea Maramures). Aceastã regiune fusese pierdutã în favoarea maghiarilor în urma Dictatului de la Viena, de pe 30 august 1940.
Armata Românã – Scurt istoric
Pe 24 noiembrie 1859, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a înfiintat Statul Major General, punând bazele unei formatiuni militare care sã deserveascã Principatele Unite. Ulterior, au fost aduse îmbunãtãtiri atât la nivelul resurselor umane, cât si la nivel de armament. Intrarea României în Al Doilea Rãzboi Mondial s-a fãcut cu o armatã structuratã si centralizatã, ce numãra putin peste un milion de militari. În afara fortelor armate terestre, România a început sã aibã si aviatie militarã în jurul anului 1910. Acel moment a fost produsul unei colaborãri între societatea civilã si Ministerul de Rãzboi – primul avion militar fiind proiectat de Aurel Vlaicu si realizat în cadrul Arsenalului Armatei (institutie dedicatã dezvoltãrii militare). În ceea ce priveste fortele navale, acestea s-au organizat într-o singurã formatiune prin unirea flotelor Moldovei si Munteniei, devenind Flotila Unicã a Principatelor Unite. Modernizãrile nu au întârziat sã aparã: salupelor din flota armatei li s-au alãturat canoniera „Grivita”, construitã în 1880, si bricul „Mircea”, în anul 1882.
Mesajul Asociatiei CARP „Elena Cuza” din Bârlad cu ocazia Zilei Armatei Române
„Sãrbãtorim Ziua Armatei Române în amintirea momentelor istorice din 1944, când militarii români au eliberat orasul Carei, ultima localitate româneascã de sub ocupatie strãinã. Iatã cum armata are ultimul cuvânt în situatiile de viatã si de moarte, iar în mâinile sale stã soarta întregii natiuni. Actiunile militare au servit încã din 1860 intereselor tãrii, apãrãrii pãcii si independentei. Ziua de 25 Octombrie reprezintã un moment cu valoare de referintã, atât pentru cei care poartã cu onoare si mândrie uniformã militarã, cât si pentru întregul popor. Este o sãrbãtoare a întregii natiuni. Ziua Armatei Române din acest an are o semnificatie aparte, Centenarul Marii Uniri. Astãzi, armata românã are un rol din ce în ce mai complex de îndeplinit pe scenã internã, dar si externã a țãrii. Sentimentul cãruia rãmâne totusi fidelã, sentiment împãrtãsit de toti membrii C.A.R.P. „Elena Cuza”, este dragostea de tarã. Salutãm eforturile permanente ale militarilor nostri de a ne reprezenta cu mândrie, de a fi un exemplu de disciplinã si curaj în tot ceea ce fac. Asociatia noastrã, din care fac parte veterani si cadre militare aflate în rezervã si în retragere, luptã pentru dreptul miilor de membri pentru a avea o viatã mai bunã. Lupta noastrã se aseamãnã cu cea a soldatilor români deoarece este supusã constiintei nationale, valorilor precum cinstea si adevãrul, credintei în Dumnezeu. Nu în ultimul rând, mãrturisim cã privim la aceastã institutie ca la un exemplu de onoare si profesionalism care alimenteazã munca noastrã de zi cu zi. Avem datoria sã ne înclinãm în fata sacrificiilor si faptelor de arme ale eroilor si sã le aducem un pios omagiu peste timp. LA MULTI ANI TUTUROR MILITARILOR ROMÂNI! GLORIE ARMATEI ROMÂNE!”, a transmis presedintele CARP Bârlad, magistrat pensionar Mihai Nicolaie.