spot_img
spot_img
5 C
Vaslui
28-nov.-2024
spot_img
spot_img

UPDATE: VIDEO | Dumitru Buzatu rămâne în arest preventiv încă 30 de zile. Radu Judele, arest la domiciliu

- Advertisement -
Emoții pentru cei doi inculpați, Dumitru Buzatu și Radu Judele. Curtea de Apel decide dacă măsurile impuse de Tribunalul Vaslui rămân definitive.

UPDATE: Curtea de Apel a luat o decizie fulger: Dumitru Buzatu mai rămâne în arest încă 30 de zile. Se pare că noua schimbare la față a lui Buzatu nu i-a purtat noroc în fața judecătorilor ieșeni, iar decizia de la Vaslui a rămas neschimbată. Surpriza însă a avut-o Radu Judele, expertul complice a lui Buzatu care, la Vaslui, a primit control judiciar însă, instanța ieșeană a desființat decizia și a înlocuit-o cu arestul la domiciliu. În plus, judecătorii i-au interzis acestuia să mai facă expertize. Această decizie este destul de dură pentru Radu Judele, însă curios este faptul că acesta scapă de arestul preventiv. Este posibil ca această favoare să o fi obținut fiindcă, în timpul anchetei, acesta să fi făcut unele dezvăluiri care să ajute procurorii să deslușească misterele infracțiunilor pe care Buzatu le făcea, ca președinte al Consiliului Județean Vaslui.

STIRE INITIALA: Zi decisivă pentru Dumitru Buzatu. Curtea de Apel Iași decide dacă rămâne alte 30 de zile după gratii!

EMOȚII… Pentru inculpatul Dumitru Buzatu, ziua de luni poate însemna o zi decisivă privind locul în care-și va petrecere următoarele 30 de zile. După ce Tribunalul Vaslui a decis ca acesta să mai stea încă o lună în arest preventiv, iar expertul Radu Judele să se bucure de libertatea oferită de măsura controlului judiciar, au urmat contestațiile. Astăzi, judecătorii Curții de Apel Iași vor stabili dacă măsurile vor rămâne așa cum au fost stabilite de magistrații vasluienii sau se va ține cont de contestațiile formulate atât de apărători cât și de procurorii anticorupție. Astfel, după aproximativ o lună în care Dumitru Buzatu și expertul Radu Judele au petrecut-o după gratii, Tribunalul Vaslui decide ca expertul să se bucure de libertate și înlocuiește măsura arestului preventiv cu cea a controlului judiciar. În plus, îi pune în vedere acestuia că are obligația de a respecta anumite reguli, altfel riscă să se întoarcă după gratii. În cazul lui Dumitru Buzatu, situația a stat diferit. Se pare că procurorii anticorupție mai au de discutat cu acesta, astfel că au cerut prelungirea măsurii privative de libertate și judeătorii vasluieni au dat curs cererii.

Emoții pentru Dumitru Buzatu, arestat preventiv pentru luare de mită, dar și pentru complicele său, expertul Radu Judele, arestat preventiv pentru trafic de influență. După aproximativ o lună petrecută în arestul IPJ Iași, cei doi s-au prezentat, săptămâna trecută, în fața judecătorilor de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Vaslui. După o ședință ce a durat mai bine de o oră și jumătate, Dumitru Buzatu a aflat că, în cazul lui, instanța a decis prelungirea mandatului de arestare. În schimb, pentru Radu Judele, veștile au fost dintre cele mai bune, ținând cont de faptul că instanța vasluiană a decis înlocuirea arestului preventiv cu măsura controlului judiciar. Numai că decizia Tribunalului Vaslui nu a fost una definitivă, astfel că astăzi cei doi inculpați vor da piept, încă o dată, cu judecătorii de drepturi și libertăți, de data aceasta, din cadrul Curții de Apel Iași. Judecătorii ieșeni vor stabili dacă decizia Tribunalului Vaslui este justă sau o vor desființa. Pentru cei doi inculpați, emoții sunt și mai mari ca cele de la Tribunalul Vaslui, ținând cont că decizia Curții va fi una definitivă. Dumitru Buzatu a ajuns în arest după ce a fost prins în flagrant, pe 22 septembrie, în timp ce primea o mită în valoare de 1,25 de milioane lei de la Emil Savin. Banii reprezentau 10% din valoarea unui contract pentru reabilitare de drumuri. Este vorba despre proiectul Drumul strategic Bârlad-Laza-Codăești, loturile 1 și 2. Emil Savin trebuia să primească 1,5 milioane de lei pentru lucrările efectuate, însă plata a fost blocată timp de doi ani de zile, pe motiv că lucrările nu ar fi conforme. S-a cerut o expertiză, iar apoi o contraexpertiză. Pentru că reprezentanții CJ i-au cerut ca cea de-a doua expertiză să fie făcută cu același specialist, omul de afaceri Emil Savin, sfătuit de avocați, i-a denunțat pe Dumitru Buzatu și Radu Judele la DNA. „Suma pe care trebuie să o primesc de la CJ Vaslui este una mare iar faptul că CJ Vaslui nu a decontat această sumă a pus o mare presiune pe mine și societățile mele, fiind foarte aproape de a declara falimentul acestora deoarece nu mai aveam surse de finanțare”, le-a spus omul de afaceri Emil Savin procurorilor DNA. De asemenea, acesta a mai spus: “În urma interacțiunii cu Buzatu Dumitru, a dinamicii evenimentelor și a demersurilor întreprinse de acesta, mi-am dat seama că fără intervenția președintelui CJ Vaslui, decontarea sumei de bani, restantă de mai mulți ani, nu ar fi posibilă”.

Obligațiile expertului Radu Judele pe timpul controlului judiciar

Radu Judele

MINUTĂ… Dacă decizia Tribunalului Vaslui va rămâne definitivă la Curtea de Apel Iași, expertul Radu Judele are de respectat o serie de obligații impuse de instanță. Astfel, «pe timpul controlului judiciar inculpatul trebuie să respecte următoarele obligații: să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemat, să informeze de îndată Direcția Națională Anticorupție, Serviciul Teritorial Iași sau instanța în fața căreia se află cauza cu privire la schimbarea locuinței, să se prezinte la Poliția Municipiului Iași, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat. În baza legislației în vigoare, pe timpul controlului judiciar, instanța impune inculpatului să respecte următoarele obligații: să nu depășească raza teritorială a municipiului Iași, decât cu încuviințarea prealabilă a Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Iași sau a instanței în fața căreia se află cauza. Să nu se apropie inculpatul Buzatu Dumitru de martori, de colaboratori sau de numiți și să nu comunice cu aceștia direct sau indirect, pe nicio cale. În baza art. 215 alin. (3) C. proc. pen., atrage atenția inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. Dispune punerea în libertate a inculpatului Judele Radu la data rămânerii definitive a prezentei încheieri”, se arată în decizia Tribunalului Vaslui.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.