spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

VREM SĂ-L ÎMPUSCĂM!

- Advertisement -

• mitingul de ieri al cadrelor militare în rezervă nu a fost deloc pasnic, asa cum se anuntase initial • sloganurile rezervistilor au fost dintre cele mai dure la adresa guvernării • nici discutiile cu prefectul si subprefectul nu au fost mai pasnice • Vasile Sendrea le-a amintit protestatarilor de sutele de milioane, chiar miliardul cu care unii au plecat acasă la încheierea carierei militare

Mitingul anuntat de către Sindicatul Cadrelor Militare în Rezervă în fata Prefecturii nu a fost deloc „demn si linistit“, asa cum se anuntase initial, zeci de rezervisti strigînd cît i-au tinut puterile sloganuri dure împotriva guvernării. Supărarea principală este reducerea pensiilor pentru unii dintre ei. Cel mai tăios slogan a fost: „Să-mi dea puscă si pistol, să mă duc să îi omor!“. Si de aici au curs lozinci cîte nu s-au auzit de cînd ies cadrele militare, active sau în rezervă, în stradă. „Tinta“ a fost Traian Băsescu, pe care protestatarii au anuntat că nu îl recunosc de „comandant suprem al Armatei“. „E comandantul portocaliilor, nu al nostru!“, s-a auzit o voce; „Guvern de netoti“, a spus alta. „Jos PDL! Jos Traian Băsescu!“, tipau altii. Dintr-o margine a multimii, pentru că s-au adunat în fata Prefecturii circa 90-100 de protestatari, cîtiva au cerut: „Rugăm să ne mobilizati si arme să ne dati!“. Rezervistii si-au pregătit si sloganuri în versuri, de genul „Băsescu la puscărie, de armată ca să stie!“, dar i-au zis acestuia si „dictator“, ca să îsi exprime cît mai puternic sentimentul de supărare. După 20 de minute de protest în fata institutiei, timp în care colonelul Vasile Ursache a anuntat la portavoce care sînt nemultumirile celor adunati, s-a intrat în „audientă“. Afară au rămas să fie fluturate pancarte pe care scria: „Dacă noi îi iertăm, nu ne iartă istoria!“, „Terminati cu circul si batjocura!“, „Guvernul împotriva tuturor!“, „Armata e cu noi!“, „Fiecare trebuie să răspundă pentru ce face!“, „Guvernanti nostri au un jurămînt?“, „Jur să apăr tara, chiar cu pretul vietii!“, „Jos Guvernul, jos mafia!“.

Discutii milităresti

Dialogul celor sase colonei cu prefectul Mihai Archip si subprefectul Vasile Sendrea s-a dovedit unul dintre cele mai dure purtate pînă acum într-un astfel de context. Rezervistii au venit cu tema pregătită si de unde colonelul Vasile Ursache, liderul sindicatului a încercat să păstreze un ton usor, cînd a venit rîndul colegilor să îsi exprime nemultumirea a crescut semnificativ numărul decibelilor. „Sînteti obligat să ne primiti, prin natura functiei!“, a spus Ursache la începutul discutiei, dar prefectul l-a corectat cînd a venit vorba despre „obligatie“, precizînd că e o plăcere să dialogeze cu oameni ce au statut de cadre militare. În pledoaria sa, liderul de sindicat a precizat că apelul făcut de Traian Băsescu legat de functionarea democratiei, cînd minoritatea se supune majoritătii – în cazul de fată fiind vorba despre procentul mic al rezervistilor care s-au ales cu pensii reduse după recalculare si care trebuie să se supună celor mai multi cărora le-au crescut veniturile, nu e corect. „Noi, militarii, am depus un jurămînt care este valabil toată viata. Baza armatei nu este cea activă, ci cea din spate, noi“, a spus Ursache. „Băsescu să îi umilească pe militarii pe care i-a avansat el în grad. Noi, cei de fată, sîntem comandanti de unităti, sîntem oameni care am lucrat cu mii de oameni în subordine. Cum îsi permite unul care a iesit presedinte prin fraudă să îmi ia mie un drept? Eu n-am vrut să ies la pensie anticipat, dar n-am avut de ales. Mi s-a spus: ori fac cerere pentru pensionare, ori plec fără nici un drept. Si m-am cerut la pensie!“, a spus colonelul Spiridon Fasolă. Colonelul Stănilă a spus că la protestul de ieri, banii au fost ultima problemă si că nemultumirea este legată de atitudinea guvernantilor fată de această categorie socială. Colonelul Ionel Popa, aflat cîndva la conducerea IPJ Neamt, a întrebat retoric dacă nu cumva Armata a gresit în ‘89, cînd a actionat pentru răsturnarea regimului comunist. „În ‘89 se striga pe străzi – «Armata e cu noi!». Acum mă întreb – oare ne-am făcut datoria? Dacă apăram regimul comunist, ce se întîmpla? După 20 de ani de democratie, ne întrebăm: «Oare poporul e cu noi?»“. Colonelul (r) Fasolă a mai precizat că adevăratii militari români sînt rezervistii, pentru că au avut în subordine regimente si batalioane, spre deosebire de actualii, care fac simulări pe hîrtie si foarte putini ajung în tabere de actiune.

Le-a scăzut pensia dar nu spun cuantumul ei

Orice încercare a prefectului sau subprefectului de a răspunde întrebărilor celor sase colonei esua, pentru că vocile militarilor erau răspicate. „V-am ascultat cu atentie si constat că paleta de nemultumiri este mai largă si nu doar reducerea pensiilor v-a adus aici. Din ceea ce stiu eu pot să vă asigur că în sistem nu vor exista pensii recalculate sub 3.000 de lei. După încheierea procesului de recalculare, 20% din pensiile rezervistilor se vor reduce si 80% vor creste. Vor fi avantajati cei care au stagiul complet“, a spus, după cîteva încercări, prefectul. Unul dintre colonei s-a plîns că i-a scăzut pensia cu 13 milioane de lei, iar altul cu sase, dar s-au ferit să precizeze cu cît au rămas. Pentru a se schimba tonul discutiilor prefectul a propus un pariu cu cei care s-au trezit cu pensiile diminuate, dînd asigurări că va avea loc o recalculare a acestor venituri si că îsi vor primi banii cuveniti retroactiv. El a spus că asta se va întîmpla după ce pentru fiecare rezervist ministerul de resort va face dovada tuturor contributiilor, fără a mai fi obligati rezervistii să aducă dovezile, asa cum s-a întîmplat în momentul de fată celor care au rămas cu bani mai putini. Subprefectul Vasile Sendrea a încercat să pună piciorul în prag, chiar dacă pentru asta a fost nevoie să ridice vocea: „S-a vrut ca în tara asta să se facă o regulă, să se acorde pensiile pe baza principiului contributivitătii pentru toată lumea. În ultimii ani, unele categorii sociale au luat miliarde cînd au iesit la pensie si au ajuns să aibă pensii de o sută, două sute de milioane de lei, din contributia noastră, a celor ce lucrăm acum. Prin noua lege, scad pensiile a 8% din pensionarii rezervisti. Dar 70-80% cîstigă si restul rămîne cu acelasi venit!“, a spus Vasile Sendrea. Coloneii au zis că dacă vor primi bani în plus pentru lunile în care sînt operate reduceri, îi vor dona la casele de copii, dar pînă vor afla dacă si cît vor primi ca diferentă la pensie vor mai trece cîteva luni.

Conotatii politice

„Ati adus politica la linia de lehamite!“, s-a răstit colonelul Fasolă în continuarea discutiilor, iar prefectul i-a spus că în institutie nu se face politică. „Ce se întîmplă în România nu este o problemă de legalitate ci de posibilitate de resurse. Dumneavoastră sînteti simbolul fortei, onoarei si demnitătii. Sînt îngîndurat că vă văd în această situatie, dar e momentul în care toti trebuie să facem un efort pentru a depăsi această perioadă. Nouă ni s-au tăiat salariile cu 25%. Si toti românii suferă într-un fel. Haideti să vedem ce se va întîmpla după ce se va schimba puterea actuală… ce minuni se vor petrece! Regret că în ziua în care ar trebui să sărbătorim Unirea Principatelor noi mergem spre dispersie“, a încheiat prefectul. Subprefectul s-a delcarat nemultumit că protestatarii n-au vorbit decît despre politică si i-au făcut „hoti“ si „incompetenti“ pe toti cei din conducerea tării.

monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.