spot_img
13.5 C
Vaslui
16-sept.-2024
spot_img

VIDEO | Tulburătoarele imagini cu maestrul Constantin Codrescu, în momentul în care primește cu emoție propunerea ca numele său să fie dat unui teatru din Huși

- Advertisement -
Claudiu Romila si Constantin Codrescu in martie, 2021

NOSTALGII… Vine „Toamna Culturală Hușeană”, pregătită de municipalitate pe durata a opt zile, de pe 7 până pe 15 septembrie, iar anotimpul nostalgiilor va debuta la Huși cu evenimente diverse, antrenante, între care unii remarcă salonul de grafică satirică „Damigenius”, reîntors acasă, iată, după câțiva ani de pribegie pe cărări neștiute, dar și o lansare de carte sau spectacole muzicale. Va fi prezentată la cinematograful „Dacia” și o piesă de teatru, jucată de actorii profesioniști ai Teatrului „V. I. Popa din Bârlad”, ceea ce iarăși va însemna un plus pentru modul în care autoritățile locale încep să admită latura culturală a acestui eveniment de tradiție a „orașului dintre vii”. Evident, este loc de mai bine, dar începutul pare promițător. La fel cum promițător părea și proiectul acela care a stârnit multe emoții, când consilierii locali l-au avizat de principiu. Este vorba despre înființarea unui teatru local, care să aibă casa în proaspăt modernizatul cinematograf „Dacia” și care să poarte numele marelui actor născut la Huși, Constantin Codrescu.

Două filmulețe de câteva minute, făcute de regizorul Claudiu Romila, inițiatorul propunerii de înființare a unui teatru la Huși cu numele marelui maestru Codreanu, pot fi văzute pe internet. Întrebat dacă este de acord ca un teatru ce urma să fie înființat la Huși să îi poarte numele, Constantin Codrescu s-a arătat copleșit de idee și, dincolo de toate, fericit că cei „de la el, de acasă” au venit cu această propunere, pe care consilierii locali ai urbei o avizaseră deja de principiu. Fiind el însuși în acel moment în toamna propriei vieți (martie, 2021), maestrul Codrescu simțea totul la altă intensitate, căci, deși era la vârsta în care mulți îi uită pe cei care au contat enorm cândva, iată că hușenii dovedeau în acele momente că, din contră, ei îi prețuiesc și mai mult pe concitadinii cu valoare culturală, când aparent s-au retras de pe scenă în culisele vieții.

„Cum pot eu oare să mă simt nu onorat, ci flatat până la Dumnezeu de propunerea care mi s-a făcut”

„Cum să nu îmi dau acordul, nici nu mi-am putut imagina că o să am această extraordinară propunere, pentru viața mea, pentru vârsta mea, pentru amintirile mele, pentru originea mea, pentru cei care au pășit din minunatul Huși către, cândva, minunatul București, printre care nu pot să nu îl numesc pe Giugaru, Sandy Huși, minunatul, extraordinarul actor care a fost Alexandru Giugaru. Cum pot eu oare să mă simt nu onorat, ci flatat până la Dumnezeu de propunerea care mi s-a făcut. S-ajung ca teatrul din Huși să poarte numele meu. Este o minune, nu este o onoare. Este o minune pentru care nu pot decât să vă mulțumesc și să sărut această minune pe care o port la gât. Dumnezeu să vă ajute”, i-a spus, vizibil emoționat Constantin Codrescu, concitadinului său, regizorul Claudiu Romila, cel care a fost un mesager al Hușului, în chestiunea plănuită cu înființarea unui teatru, cu numele „Constantin Codrescu”. De asemenea, în partea a doua a interviului filmat, maestrul Codrescu vorbește despre câteva amintiri din vremea în care locuia la Huși, descrie puțin orășelul natal, vecinii, bulevardul, dar evocă și un moment tulburător, din anul 1948, care l-a marcat pentru mult timp. Actorul Constantin Codrescu s-a stins din viață pe 13 noiembrie 2022 și nu a apucat să afle că inițiativa ca un teatru local să îi poarte numele, a fost suspendată, poate pentru un timp, poate pentru totdeauna.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.