spot_img
spot_img
0.8 C
Vaslui
25-nov.-2024
spot_img
spot_img

VIDEO | Sfințirea Catedralei de la Vaslui a adus și prima „minune fotbalistică”: mărturisiri complete ale celor mai titrați arbitri, Adrian Porumboiu, Valeriu Argăseală și Patrițiu Abrudan

- Advertisement -

EXCLUSIVITATE… Momente unice cu o zi înainte de sfințirea Catedralei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Vaslui, o ctitorie a marelui arbitru Adrian Porumboiu. La un moment dat, au intrat în biserică doi buni prieteni de-ai acestuia, veniți de departe pentru marele eveniment de a doua zi, actualul președinte al Consiliului de Administrație al clubului de fotbal FCSB, Valeriu Argăseală, și bancherul de la Banca Transilvania, clujeanul Patrițiu Abrudan, în trecut colegi la brigada de arbitri ai lui Porumboiu. Cum nu s-au mai văzut de mult, cei trei s-au apucat să povestească despre vremurile când arbitrau împreună meciurile internaționale la care erau delegați. Sub puterea dumnezeiască, cei trei cavaleri ai fluierului, plecând de la povestiri despre momentele istorice ale unor meciuri internaționale legendare, au trecut la spovedania publică. Multe s-au spus în această discuție care va rămâne memorabilă, dar reporterii Vremea Nouă au ciulit urechile când s-a vorbit de blaturile din fotbalul românesc. Astăzi vom prezenta o parte a acestor discuții absolut fabuloase, urmând ca mâine să prezentăm povestea unor blaturi din fotbalul românesc, neștiute până acum. La un moment dat, reporterii Vremea Nouă, nevenindu-le să creadă că sunt martorii unor asemenea dezvăluiri, au întrebat: „Au mai fost și alte blaturi”, iar spontan Adrian Porumboiu a răspuns: „La altă sfințire, acum e suficient!”.

Ce pot face trei prieteni buni, care în tinerețe au arbitrat multe meciuri importante din campionatul nostru, dar și partide internaționale, când se întâlnesc la o sfințire de biserică. Încep să-și mărturisească păcatele din arbitraj. Așa a fost și sâmbata trecută, când brigada de arbitri care arbitra de obicei Steaua-Dinamo sau Steaua – Rapid, din campionatul nostru, venită la ctitoria lui Adrian Porumboiu, au început să-și amintească de fazele fierbinți din meciurile intrate în istorie. Primul care s-a “mărturisit” reporterilor Vremea Nouă a fost Valeriu Argăseală. Ce-i drept, reporterii l-au provocat cu întrebări despre trecutul lui Adrian Porumboiu. Iată ce a spus fostul tușier al lui Adrian Porumboiu, întrebat de ce momente memorabile își amintește din cariera sa de arbitru sau de cum erau ciocnirile dintre FC Vaslui și Steaua București, de acum 11 -12 ani: “Noi ne cunoaștem de mult mai multă vreme. Am fost împreună în brigada de arbitri și ne-am cunoscut sub diverse ipostaze: în situații în care ciocneam un pahar și eram foarte liniștiți și eram bine dispuși, în situații în care ne contraziceam pentru că aveam păreri diferite referitor la anumite faze de arbitraj, însă, ca și conducător la Steaua, meciurile erau exact cum ar trebui să fie un derby. Orgoliile erau ridicate și, după cum îmi dau eu seama, la Vaslui nu trebuia să câștigi. Numai că noi nu prea respectam aceasta regulă și chiar am câștigat un campionat la Vaslui. În asta constă și frumusețea fotbalului. În confruntările dintre noi (n.r. Steaua- FC Vaslui) nu prea există o istorie deosebită încât să poată să fie consemnată, dar ca arbitru, da”. 

Prima mărturisire: Un gol validat într-un meci la Varșovia de Argăseală. „Băi, te strâng de gât dacă ai greșit!”, i-a spus atunci Porumboiu

Valeriu Argăseală ne-a povestit un moment memorabil al unui meci internațional disputat în Polonia. Adrian Porumboiu era arbitru la centru, Argăseală tușier: «Am o întâmplare în care țin minte, că arbitram un meci internațional la Varșovia și am acordat un gol (n.r. ca asistent, la tușa1) care s-a marcat de undeva de la jumătatea terenului. Țin minte că atunci a existat dubiu asupra acelui gol pe care eu l-am validat și toată repriza am simțit presiunea asta că sunt cumva vizat, că nu ar fi golul valabil. Ba din contră, țin minte că și după gol, a venit puțin lateral Adrian și mi-a zis: „N-a fost gol, să vezi ce o să pățim!”. În momentul în care am ajuns la cabine, observatorul a venit și a întrebat: „Cine a fost asistent pe linia 1?” Și am spus: „Eu!”. Bravo, perfect, poți să nu mai arbitrez în repriza a doua, ai arbitrat extraordinar de bine. Atunci a venit Adrian la mine și a spus: „Ți-am spus că ești cel mai bun asistent!”. În discuție a intervenit și Porumboiu care și-a amintit momentul și chiar a confirmat că atunci i-a spus tușierului său: „Băi, te strâng de gât dacă ai greșit!”. Apoi a recunoscut: „A fost o decizie bună. Și el un asistent bun. Dar puțină lume știe că el e născut la câțiva kilometri de mine, la Buzău. Numai că Buzăul, pe atunci era în Muntenia, nu în Moldova (n.r. aluzie la gafa lui Ciolacu, când a spus că „Buzăul nu-i în Moldova și vă rog frumos să nu mă mai jigniți” – aprilie 2024)”. Apoi s-a întors spre Argăseală și l-a întrebat, glumind: „Apropo, acum tu știi unde este Buzăul”. Răspunsul lui Argăseală a fost genial: „E ca struțul pe malul Prutului, cu un picior în Muntenia și unul în Moldova”

Explicația lui Argăseală despre cum a ajuns Porumboiu mare arbitru. „Nu suporta jucătorii care simulau. Uneori îi umilea”

Argăseală a explicat și de ce Adrian Porumboiu a fost un mare arbitru care a rămas în istoria fotbalului: „A avut avantajul că a jucat fotbal. Foștii jucători, de obicei, înțelegeau foarte bine fenomenul. Nu prea suportă jucătorii care se văicăreau și jucătorii care simulau. Pe aceia chiar îi umilea uneori. Venea să se uite la ei, zâmbea și nu le acorda nimic. Era stilul lui și cred că era o formă prin care el își arăta exigența. Cine înțelegea, înțelegea, cine nu lua cartonaș galben, a doua oară când mai simula. Am arbitrat multe, multe meciuri cu Adrian, dar mai ales cele importante: Steaua – Dinamo, Dinamo-Rapid, Rapid-Steaua, dar și partide internaționale.

Intră și bancherul Abrudan în scenă. Amintiri de la un meci din Erevan, când Porumboiu a vrut să dea drumul la meci fără ca portarul să fie pe teren

AMINTIRI… Distinsul oaspete al lui Porumboiu a intrat în discuții amintindu-și de un meci memorabil, arbitrat de brigada de arbitri: Adrian Porumboiu la centru, Robert Corojan și Patrițiu Abrudan la tușe. În 1995 a fost bomba anului: Belarus a bătut Olanda. Apoi a povestit de o altă întâmplare din Armenia. Apropo, nu e banc cu Radio Erevan, ci e autentic: Să vă mai spun eu acum de un meci pe care l-am arbitrat împreună. Am arbitrat la Erevan, Armenia – Spania. Să vă spun o parte din echipa Spaniei: În poartă Zubizarreta, Louis Enrique, Paco Camarasa, Josep Guardiola … . O echipă incredibilă. La centru era Adrian Porumboiu, eu cu Dan Ologeanu, asistenți”. Ghiduș, Adrian Porumboiu îl întrerupe: „Eu am fost la centru, eu ctitoresc biserici”. Abrudan continuă: „Mergem la pauză, țin minte că atunci Spania a bătut cu două goluri superbe și, când să ieșim la pauză …”, dar centralul Porumboiu îl oprește și-l corectează: „Stai că nu era la pauză, ci înainte de meci”. Zâmbind, Abrudan acceptă critica și continuă povestea: «Îi spun lui: „Băi nea Adi, Zubi nu a venit”. „Cine-i Zubi”, îmi zice el. Păi nu putem juca fără portar, nu a venit de la cabine. Și atunci Adrian Porumboiu a zis: „Dăi, bă, drumul, fără el”». Porumboiu iar a intervenit: „Stai, băi, că ai întors-o ca la Cluj. Tu îi controlai crampoanele lui Zubi. Și eu îți spuneam, ce Zubi, băi, tu ești arbitru, zi-i Zubizarreta. Ce tot Zubi, Zubi, nu-l mai alinta. Păi, tu la cine controlai crampoanele?”. Discuția s-a încheiat într-un râs general, în care Porumboiu îi spunea că Zubizarreta era la marginea terenului, fiindcă Abrudan tocmai îi verifica crampoanele, iar bancherul susținea că nu era în teren și că verificarea el de obicei o făcea la cabine.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

7 COMENTARII

  1. “Cei drept” ( așa ați scris dumneavoastră) se scrie “ ce-i drept”, domnule autor al articolului.
    Probabil sunt pe lista celor ale căror comentarii nu le agreați, căci de fiecare dată dați niște explicații neadevărate pentru faptul ca refuzați comentariul.

  2. Mă bufnește rasul când îmi aduc aminte, in comunism Porumboiu nu cădea pe burta de religios, încă era de aia duri care te expedia de urgență :)))

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.