spot_img
spot_img
1 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

VIDEO | O toxină ucigașă a făcut prăpăd la spitalul de Psihiatrie din Murgeni: trei morți și 30 de persoane aduse la Urgențe (FOTO)

- Advertisement -

INCREDIBIL… Caz extrem de grav grav la Spitalul de Psihiatrie din Murgeni! Trei pacienți au murit și unul este în stare foarte gravă din cauza unei toxine alimentare severe. Alți 20 de pacienți cu simptome, dar și 10 angajați au fost duși la spitalul din Bârlad și Vaslui, cu ajutorul ambulanței pentru victime multiple din dotarea ISU. La nivelul Ministerului Sănătății s-a constituit o celulă de criză pentru a gestiona acest caz grav care a debutat fulminant și a condus la decesul a trei pacienți. La Spitalul de Psihiatrie din Murgeni s-au luat măsuri severe, primarul Eduard Cazacu a recomandat ca nici apa de la robinet să nu mai fie folosită. Toxina ucigașă care a produs nenorocirea poate proveni fie de la un pește pe care călugării de la mănăstirea Florești l-au adus de pomană la pacienți (pangasius), fie de la conservele din pește achiziționate de spital, special pentru ziua de marți, în care s-a sărbătorit “Intrarea Maicii Domnului în biserică” și care au fost servite la cină. Echipe de inspectori de la DSVSA și DSP Vaslui au luat probe de la spital, dar și de la mănăstirea Florești pentru a se stabili cauza exactă a decesului celor trei persoane.

ISU, DSP, DSVSA, Ambulanța, Poliția, Prefectura dar și medici din spitalele Vaslui, Bârlad, Murgeni și Iași au intrat în alertă după un caz nemaiauzit în Vaslui. Totul a debutat miercuri seara, când la Spitalul de Psihiatrie din Murgeni, pacienții internați cădeau ca spicele. O boală misterioasă le provoca o diaree puternică, urmată de vărsături și apoi decesul prin stop cardio-respiratori. În interval de o oră trei persoane au murit și alta a ajuns în stare gravă la spital. Imediat s-a constituit o celulă de criză, atât în județ, câț și la nivelul Ministerului Sănătății și 30 de pacienți care au prezentat simptome similare ca în cazul celor decedați au fost transferați la Bârlad și Vaslui. Până vor veni rezultatele de la laboratoarele autorizate se presupune că ar fi vorba de o toxină periculoasă din pește. Meniul spitalului în ziua de marți, când s-a sărbătorit „Intrarea Maicii Domnului în biserică”, a fost numai pe bază de pește. Dimineață s-au consumat icre din pește, la prânz meniul a fost asigurat de călugării de la mănăstirea din Florești care le-a adus pacienților borș cu perișoare din pește și pangasius prăjit, iar seara s-au consumat conserve tot din pește. De la unul dintre aceste alimente s-a produs nenorocirea.

DSP Vaslui a ridicat probe din spital pe care le trimite la IML Iași, iar inspectorii DSVSA au plecat spre mănăstirea Florești

Reprezentanții DSP Vaslui au ridicat probe de la Spitalul Murgeni, pentru a le duce la analiză în laboratorul Institutului de Medicină Legală Iași. Mai mult, DSP Vaslui a cerut și lista cu meniurile de pe ultimele trei zile ale spitalului. Inspectorii de la DSVSA Vaslui au plecat în puterea nopții la Mănăstirea Florești, pentru a ridica probe din mâncarea ce s-a găsit acolo. De asemenea, vor verifica dacă mănăstirea are autorizație sanitar – veterinară pentru bucătărie și verifică și dacă există autorizație pentru activitatea de catering. Administratorul spitalului nu ar fi avut voie să primească alimente în care originea lor nu este controlată și certificată. E posibil ca gestul de caritate făcut de călugării mănăstirii Florești să-i coste foarte scump.

Toxina ucigașă poate fi de la mâncarea primită de la mănăstire sau dintr-o conservă de pește servită la cină de pacienți

Eduard Cazacu

Primarul orașului Murgeni, Eduard Cazacu, a venit de urgență la unitatea spitalicească. Acesta a aflat de la reporterii Vremea Nouă despre nenorocirea din spital! „Sunt alături de directorul spitalului și împreună am luat decizia să nu se mai consume nici măcar apă din spital! Au fost ridicate probe din mâncare, din ce s-a primit de la mănăstire dar și din apă, pentru că nici nu știi de unde a plecat totul”, a declarat în primă fază edilul.

Aceeași informație a fost dată și de directorul spitalului din Murgeni, care s-a îngrozit când a văzut evoluția situației. „Totul debutează cu o diaree puternică, cu vomă, după care pacienții intră direct în stop cardio respirator! Din momentul în care debutează boala până la stop cardio-respirator, timpul este foarte scurt, de circa o oră jumătate. Am convocat toți medicii de acasă și vom mai transporta la spitalul din Bârlad încă 18-20 de pacienți, cu ambulanțe multiple, pe lângă pacienta deja aflată la spitalul din Bârlad. În total, la spitalul din Murgeni sunt internați 142 de pacienți, care au mâncat același meniu”, a declarat Ionel Carp. Primarul din Murgeni a mai făcut o descoperire. Este posibil ca toxiinfecția să fie de la o toxină din conservele de pește pe care bolnavii le-au mâncat la cină, tot marți. „Am verificat cu domnul manager conservele care s-au dat marți seara la cină. Pentru că, în afară de ce au adus cei de la Mânăstirea Florești, bolnavii au mâncat la micul dejun icre de pește, iar seara conserve. M-am uitat pe termenele de valabilitate ale acestor produse și de exemplu la conservele din pește am observat că acestea expiră în 2026 și provin din același lot. Este posibil și de la aceste produse să fie problema”, a mai spus primarul Murgeniului, Eduard Cazacu, care de profesie este inginer zootehnist. 

Starețul mănăstirii de la Florești spune că mâncarea dusă de pomană pacienților nu poate provoca o astfel de nenorocire

starețul mănăstirii Florești Ariton Iezechiel

Reporterii Vremea Nouă l-au contactat pe starețul mănăstirii de la Florești, părintele Iezechiel, care a făcut declarații în exclusivitate pentrui ziar. „M-a sunat directorul spitalului, domnul Carp și mi-a spus de nenorocirea care s-a întâmplat! Eu i-am spus că nu cred că e de la noi, fiindcă mâncarea pe care am dus-o ieri acolo, am mâncat-o și noi la mănăstire și nu avem nimic. De obicei, noi facem astfel de acte de caritate, iar cum ieri a fost sărbătoare, “Intrarea în biserică a Maicii Domnului” și e dezlegare la pește, le-am dus de pomană o masă specială: ciorbă de perișoare din pește și pangasius prăjit. Am ales acest pește special ca să nu aibă oase, știind că masa este pentru suferinzi cu probleme psihice. Încă odată repet, că nenorocirea de acolo nu are nici o legătură cu masa gătită la noi la bucătărie”. Inspectorii de la DSVSA Vaslui au plecat în puterea nopții la Mănăstirea Florești, pentru a ridica probe din mâncarea gătită acolo. Pănă acum DSVSA a dat amenzi de 40.000 de lei, iar pe fir au intrat și polițiștii.

Reprezentanții Ministerului Sănătății au organizat o celulă de criză

COMUNICAT… Ministerul Sănătății a fost anunțat verbal de DSP Vaslui, referitor la o situație gravă apărută la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, aflat în subordinea primăriei din localitate. În cursul zilei de 21 noiembrie, toți pacienții și o parte din personalul spitalului au consumat alimente furnizate de o mănăstire din apropiere, pe bază de pește. În cursul nopții de 22 noiembrie, o pacientă a prezentat simptome digestive, vărsături și diaree. Aceste simptome au apărut în cursul zilei de 22 noiembrie și la alți pacienți. Până în momentul de față s-au înregistrat 3 decese iar un pacient în stare gravă este internat la Spitalul din Bârlad. Ministerul Sănătății a organizat imediat după informare, o celulă de criză care a dispus transferul tuturor pacienților simptomatici la spitalul din Bârlad, unde există asistență medicală de terapie intensivă, precum și preluarea de probe biologice și de aliment pentru analiză toxicologică la IML Iași. Probe din alimente au fost preluate și direcționate de asemenea către INSP – Centrul de Sănătate Publică din Iași pentru analize microbiologice. Transferul pacienților de la spitalul de psihiatrie către spitalul din Bârlad s-a realizat cu ambulanțe pentru victime multiple și a fost coordonat de Centrul Operativ pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Sănătății.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

    • Nu e nimeni bestie. Problema este că peștele nu a avut binecuvântarea episcopului Ignatie de la Huși. Toate proiectele județului se fac cu binecuvântarea episcopului, și doar a lui, căci el este bun și sfințit și ne învață că nu cunoaște corupția banului. Fără sfântă binecuvântare s-a împuțit peștele de la cap, iar apoi au ajuns să moară oameni nevinovați. In teorie Hristos ar fi înmulțit peștii pentru mulțimea de oameni, episcopul înmulțește toxina peștelui prin puterea finanțelor. Nu există bestie nicăieri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.