spot_img
17.2 C
Vaslui
06-oct.-2024
spot_img

VIDEO | Edilul Nixon Ibănescu de la Gherghești se răzbună pe cei care nu l-au votat. În replică, aceștia vor referendum!

- Advertisement -

BUTOI DE PULBERE… La Gherghești, campania electorală nu s-a terminat. Combatanții care s-au întrecut pe 9 iunie încă stau cu cuțitele pe masă. Pentru ei, campania nu s-a terminat. Primarul victorios se răzbună pe contracandidatul său, iar acesta nu-și recunoaște înfrângerea. Mai mult, liderul AUR de la Gherghești, la numai o lună de la alegeri, se gândește la referendum, adică să strângă semnături prin care să îi ceară primarului să plece din funcție. Este vorba despre Radu Paul, candidatul AUR la funcția de primar și nu numai. Mai mulți oameni din comună i s-au aliat, fiindcă Nixon a înțeles să-și celebreze victoria, răzbunându-se pe cei care au votat cu AUR. Pentru a înțelege un pic entuziasmul electoral al celor doi combatanți, e nevoie să detaliem scorul electoral obținut pe 9 iunie. Primarul în funcție, Nixon Ibănescu de la PSD, a câștigat alegerile cu 58,66% (589 de voturi), iar principalul său opozant, Radu Paul, a obținut 32,66% (328 de voturi). Ceilalți doi candidați nu au contat. PNL, prin Constantin Scînteie, a luat 74 de voturi, iar candidatul de la PUSL 13 voturi. Și în CL, PSD are majoritate. PSD a luat 6 mandate din 11, AUR – 3 mandate, iar PNL și PUSL câte un mandat. Opoziția lui Nixon îl acuză direct pe acesta că se răzbună pe cei care nu l-au votat și vorbim aici de persoane cu handicap, fermieri sau oameni care s-au întors în sat după ce au muncit în Occident. Reporterii de la Vremea Nouă au stat de vorbă cu ei. Am discutat cu Gheorghe Puițel, țintuit la pat de 22 de ani, care este trimis la « calendele grecești » când își cere drepturile. De exemplu, acesta și-a cerut drepturile de la Primăria condusă de Nixon, dar a fost trimis la București, să ceară bani pentru că în bugetul local nu sunt suficienți, doar din motivul că la alegeri nu a votat PSD. Un fermier, la fel, care nu-l simpatizea, își paște oile pe unde poate, în timp ce în mijlocul pășunii comunale din satul Dragomănești, edilul a semănat 20 de hectare cu lucernă, pe care o explotează după bunul său plac. Mai mult, fermierul acuză că acolo s-a format o groapă de împrumut de unde firma care se ocupă de drumuri în comună exploatează ilegal material nisipos. Și lucrurile nu se opresc aici. În aceeași localitate, oamenii care au primit locuri de casă și nu au votat cu Nixon au rămas cu buzele umflate. Rețeaua de iluminat și drumul spre acele case nu mai sunt finanțate de edil. Pentru toate acestea, un grup de inițiativă se gândește să adune semnături pentru un eventual referendum care să ducă la demiterea edilului și organizarea de noi alegeri locale.

Pentru Gheorghe Puițel, viața a devenit, în urmă cu 22 de ani, un adevărat chin. În urma unui accident, acesta a rămas paralizat de la brâu în jos, după ce a căzut dintr-un tei. Acum doar soția este cea care-l ajută. A cerut sprijin și de la primărie dar s-a lovit de refuzul primarului, motivat de faptul că acesta nu are bani în visteria locală. “Eu nu pot ieși măcar în drum. L-am întrebat dacă mă poate ajuta să construiesc o rampă, la poartă. Mi-a spus că da, dar așa a rămas. Nu s-a mai întâmplat nimic. A venit la mine primarul și l-am întrebat de vouchere de concediu, de care ar trebui să beneficieze soția mea, ca angajat și însoțitor persoană cu handicap. Mi-a răspuns că el nu are bani, dar să sun la București să mai trimită Guvernul bani la comuna Gherghești, că el nu are de unde. Sunt paralizat de la brâu în jos de 22 de ani și credeți-mă că aș fi bucuros de 100 de ori să pot munci, decât să stau cu mâna întinsă. Zice că nu are bani în visteria comunei, dar în schimb știe să ceară taxe și impozite. Am pățit-o și cu apa. Eu i-am spus că nu am nevoie de apă din sistemul comunal pentru că am fântână în curte, dar nu l-a interesat. Cu ani în urmă, i-am cerut ajutorul, să îmi dea ajutor de încălzire, dar, de asemenea, nu l-a interesat. Eu nu am dreptul nici măcar un metru cub de lemne, chiar dacă sunt în situația în care sunt. De drumuri, nu mai zic! Nu pot ieși afară din curte, în căruț, din cauza drumului. Acum ne-a lăsat și fără iluminatul public. Din răzbunare», spune Gheorghe Puițel.

Dragomănești, sursa de apă pentru comuna Gherghești, fără rețea de apă 

Paradoxal, în satul Dragomănești, cele mai mari probeme ale oamenilor sunt legate de apa potabilă. Și asta în condițiile în care restul comunei este alimentată de la izvoarele din acest sat. Oamenii se uită, cu jind, la puțurile aflate la doi pași de casele lor și sunt nevoiți să care apă cu butoiul de la un izvor aflat în afara localității. «Satul acesta, Dragomănești, este plin de probleme. De exemplu, aici nu există apă. În 12 ani, nimic nu s-a făcut aici, în afară de ceva piatră pe drum. În celelalte sate există rețea de apă, dar aici nu, chiar dacă de aici vine apa în toată comuna. Aici nu există apă, nu există iluminat public. Noi ne cărăm apa cu butoiul. Avem 13 copii aici, dar nu beneficiază de transport și școala e departe, prin bălării cât ei de mari. Containerele de gunoi, doar trei la număr, sunt golite o dată la 3 săptămâni și sunt bătrâni care nu se pot deplasa pe distanțe așa de mari. Și cu iluminatul public. A spus că taie lumina de la stâlpi ca să poată da apă oamenilor, dar noi, aici, nu avem apă. Atunci nouă de ce ni l-au tăiat (n.r iluminatul)? Plus că a început să se răzbune pe oameni. I-a luat locul de casă a unui cetățean de aici pentru că s-a dus către AUR și nu l-a votat pe el și PSD-ul lui, a început să amenințe oamenii că le taie ajutorul social și vorbește foate urât. Acesta este primarul nostru care își face dreptate singur», spune Humoiu Nelu Marian, un alt cetățean nemulțumit de primarul în funcție.

A crezut în promisiunile edilului și acum a rămas cu o locuință pe care nu o poate folosi 

Un alt caz revoltător este cel al lui Marian Gâfu. După ani de zile petrecuți la muncă în străinătate, bărbatul s-a întors acasă, în satul natal și a dorit să-și construiască o casă. A fost și încurajat de edil cu promisiunea pietruirii unei bucăți de drum de pământ pe o lungime de 250-300 de metri și cu extinderea rețelei de electricitate. După trei ani și cu casa aproape terminată, Marian Gâfu spune că el nu se poate muta, împreună cu soția și cu cei doi copii, pentru că nu are nici drum, nici electricitate și nici apă. “După 13 ani munciți în Italia, am ascultat de Iohannis și de Ciolacu și am venit acasă. Cu doi copii minori acasă, nu mă pot muta în casa făcută din munca mea pentru că nu avem un drum, nu avem apă și nici electricitate. Am vrut să trag curent pe banii mei dar nu m-a lăsat primarul. Mi-a spus că, dacă eu trag prin pământ, vecinul nu se mai poate racorda. Aici nu sunt vecini și dacă următoarea casă se va construi peste 300 de ani, eu trebuie să aștept până atunci? Primarul m-a trimis la E-ON, la Bârlad, dar acolo mi-au cerut 300 de milioane. De trei ani îl rog să ne pună o mașină de piatră pe drumul ăsta de pământ. A adus piatra și a basculat-o la marginea drumului și acolo zace, de au umplut-o bălăriile. Înainte de a mă apuca de construit casă, l-am întrebat dacă se va face drum și mi-a spus că da, se rezolvă. Au trecut anii, dar nimic nu s-a întâmplat. Sunt obligat să stau la părinți, într-o cameră de 4/4 m, împreună cu soția și cei doi copii. Și nu sunt singurul în situația asta. Alături, a turnat fundația și mai încolo, a adus materiale de construcții, dar nu s-a mai făcut nimic pentru că nu ai drum și nici rețea electrică”, spune Marian Gâfu.

Lipsesc banii pentru investiții, sunt bani pentru vacanțe. Marian Gâfu arată cu degetul la modul în care gestionează primarul bugetul local

AFACERI… Oamenii din comună, alături de Marian Gâfu, fac acuze la adresa edilului Nixon Ibănescu. Spun că acesta le spune că nu sunt bani în vistierie pentru investiții, în schimb, în fiecare an, se găsesc bani pentru vacanțe plătite din banii publici, pentru cei care au rămas fideli susținători ai primarului reales. “La primăria asta nu sunt bani pentru nimic, nici pentru o mașină de piatră, nici pentru extinderea rețelei electrice, dar primăria îmi trimite hârtie acasă să plătesc gunoiul pentru o locuință în care nu stă nimeni. Nu sunt bani pentru nimic, în schimb, sunt pentru vacanțe. Încep acuși concediile. Pleacă autocarele la munte și la mare cu cei care l-au votat și susținut. De unde are bani pentru vacanță? Banii comunei acolo sunt. Își ia oamenii care l-au susținut și îi duce la mare, la munte sau pe la mănăstiri. Ceilalți, să stea acasă ! Dar nu am nevoie de vacanțele lui. Dacă îmi trebuie, mă duc pe banii mei. Eu am nevoie de o mașină de piatră pe un drum, de iluminat sau de apă curentă. Și nu cred eu că scoate banii din buzunarul lui, ci tot din bugetul primăriei», mai spune Marian Gâfu.

Elvis Moldovanu, singurul fermier autohton din comună, “sancționat” de primarul Nixon Ibănescu

ACUZAȚII… Vinovat că a răscolit în afacerile mai mult sau mai puțin legale ale primarului reales, Elvis Moldoveanu, singurul fermier adevărat din Dragomănești, a ajuns în pragul disperării. Întors acasă după ceva ani de muncă pe alte meleaguri, Elvis se apucă de oierit. Așa cum era firesc, a mers la primărie să ceară concesionarea unei suprafețe din pășunea comunală. Acest lucru i-a cam încurcat treburile lui Nixon Ibănescu și, pentru a nu-i fi tulburate afacerile, îl refuză pe motiv că primăria comunei Gherghești nu mai are suprafețe de pășune disponibile. A fost nevoie de intervenția Instituției Prefectului pentru ca lucrurile să se rezolve, dar rezolvate așa cum a crezut de cuviință edilul. Adică, Elvis Moldoveanu a primit 29 de hectare de pășune fără acces la apă potabilă și împărțite în patru parcele situate la distanțe destul de mari, una față de cealaltă. În schimb, pășunea, în suprafață totală de peste 300 de hectare, este concesionată în întregime, în condițiile în care efectiv de animale, în Gherghești, nu prea există. «Am probleme mari cu primarul. Sunt crescător de oi și am primit 29 de hectare de pășune, cu insistențe și cu intervenția Instituției Prefectului. Dar mi-au dat cum le-a venit bine. O bucată aici, o bucată mai încolo și una la un kilometru distanță. Eu nu mă pot deplasa cu animalele fără să deranjez pe cineva pentru că toată pășunea este concesionată. Cui, este un mare secret mai ales că, aici, în Dragomănești, nu sunt animale pentru cele 170 de hectare de pășune. Eu sunt singurul cu peste 300 de oi și mai sunt 20 de vaci ale oamenilor și aproximativ 50 de capre. Eu nu am acces la apă, cu oile. Am muncit în străinătate și m-am întors acasă să practic cea mai grea meserie: oieritul. Nu am vrut să mă fac nici primar și nici polițist la comună.  Dar nu pot să fac nici măcar treaba asta pentru că sunt amenințat constant de către primar pentru că nu l-am votat. Mi-a spus că o să îmi arate el cine este Nixon și că o să mă ardă. Eu aș înțelege dacă ar exista stâni aici, dar sunt singurul cu stână. Am mers și la primărie și am cerut să mi se spună cine îmi sunt vecinii pentru a mă putea înțelege cu ei să pot duce oile la apă. Nu a vrut nimeni să îmi spună nimic, că ce treabă am eu. Plus că am intrat greu în posesia pășunii. Anul trecut mi-a dat de la primărie hârtie scrisă că nu deține pășune, nici măcar un hectar. Am mers în audiență la prefect ca, după o săptămână, să mi se dea pășune cum a vrut primarul. Subvenție de la APIA se ia pe toate cele 170 de hectare de pășune de aici, dar cine ia și cum ia, nimeni nu știe”, spune Elvis Moldovanu.

Opozanții primarului Nixon Ibănescu spun că acesta încalcă flagrant legea. Îl acuză că a înființat ilegal o cultură de lucernă în mijlocul pășunii publice

ILEGAL… Afacerile edilului Nixon Ibănescu, în comuna Gherghești, sunt văzute de unii opozanți ca a fi ilegale. De exemplu, lor li se pare că înființarea unei culturi de lucernă, pe 20 de hectare, chiar în mijlocul pășunii, este o afacere cu iz penal. Și nu doar atât. Oamenii povestesc că, de ceva vreme, tot în mijloul pășunii din satul Dragomănești a apărut și o exploatație de nisip neautorizată de cei de la Mediu. Mai exact, firma care se ocupă de reabilitarea unor drumuri, escavează zeci de tone de nisip și lut, pe care nu le plătește la Agenția de Resurse Naturale ale României, pe care le amestecă apoi cu piatră și o întind pe drum. “Și dacă vă uitați, vedeți că, în spatele meu, o bucată de 20 de hectare din pășune a fost spartă și s-a cultivat lucernă. O cosește primarul, cu oamenii de la ajutorul social, o balotează și apoi îi vinde. În spatele lucernei sunt alte 20 de hectare de pășune nefolosite pentru că nu au acces animalele, să nu ajungă în lucerna primarului. Dacă se întâmplă, trimite repede pe cineva din primărie să te scoată afară. Eu nu vreau nimic de la el, decât să mă lase în pace să-mi cresc familia, să lase în pace tineretul din comună să-și crească copiii”, mai spune Elvis Moldovanu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

    • O beleștw curând pula mixon.e ciobanul ciobanilor.are caini care i ling tălpile și le da la muie.nui prost el e prost cei care îi ling tălpile.iis bate pula de ei cum vrea🤣
      Fute toate stersele comune măritate nemăritate 🤣

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.