spot_img
17.2 C
Vaslui
06-oct.-2024
spot_img

VIDEO | Calitatea educației din județul Vaslui se degradează văzând cu ochii în timp ce șefii ISJ se trag în clipuri electorale, vorbind despre performanță

- Advertisement -
REACȚII… După ce cotidianul Vremea Nouă a cerut conducerii ISJ Vaslui să își asume responsabilitatea rezultatelor dezastruoase din acest an de la Evaluarea Națională, zilele trecute a venit rândul deputatului Mihai Botez să solicite demisiile celor din fruntea instituției de învățământ, pe motiv că aceștia nu și-au atins indicatorii.

LUMI PARALELE… Vasluiul, un județ recunoscut deja la nivel național pentru problemele economice cu care se confruntă, a bifat săptămâna trecută o nouă performanță negativă: cea mai mică rată de promovabilitate la Evaluarea Națională. Doar 59,8% dintre elevii clasei a VIII-a au reușit să obțină peste media 5, cel mai mic procent din ultimii ani. Note mici la Evaluarea Națională și la Bacalaureat înseamnă automat și o pondere mică a populației cu studii superioare, iar acest lucru s-a văzut și la recensământul din 2022, când doar 7,2 % dintre locuitorii județului Vaslui au afirmat că au terminat o facultate. Consecințele acestor rezultate dezastruase din educație se răsfrâng direct asupra calității vieții, de aceea, deloc surprinzător, județul Vaslui conduce azi toate topurile negative, fie că ne referim la rata șomajului, care e cea mai mare din țară, la nivelul salariilor și pensiilor, care e cel mai mic la nivel național, sau la numărul cetățenilor care și-au abandonat locurile natale pentru a-și câștiga traiul în străinătate. Fix spre aceștia din urmă a ales și conducerea ISJ Vaslui să arate cu degetul când a fost nevoită să explice rezultatele proaste de la Evaluarea Națională, declarând că o parte din vină aparține și părinților care muncesc peste graniță și care și-au lăsat copiii în grija altor persoane. Nicio vorbă însă despre cadrele didactice intrate în sistemul educațional cu diplome false de absolvire a studiilor, așa cum a fost în cazul viceprimăriței de la Codăești, niciun cuvânt despre directorii de unități de învățământ puși în funcții de conducere doar pe baza carnetului de membru de partid. Nicio luare de poziție din partea parlamentarilor vasluieni, nici din partea celor care conduc Consiliul Județean Vaslui. Unde oare stă ascuns acum profesorul Adrian Solomon, ajuns deputat de Vaslui? De ce trebuie să-l vedem activ pe toate posturile tv doar atunci când se luptă cu Mustafa pentru a-și câștiga dreptul de a mânca o șaorma? Unde o fi președintele Ciprian Trifan, cel prea mult lăudat pe durata campaniei electorale de conducerea ISJ Vaslui pe motiv că susține “performanța în educație”. Dacă să împarți reviste cu Dumitru Buzatu olimpicilor din toată țara înseamnă să susții performanța în educație, atunci să nu ne mai mire că avem cea mai mare pondere a populației plecată peste hotare, că avem cei mai slab pregătiți copii sau că avem cei mai mulți șomeri. Politizată peste măsură, educația din județul Vaslui își arată limitele, iar cei cu putere de decizie nu mișcă un pai, asta poate și pentru că le convine această situație. Ei știu că o populație sărăcită și slab pregătită poate fi redusă mai ușor la nevoile ei de bază.

Singurul om politic care zilele acestea a atras atenția asupra drumului greșit pe care merge educația din județul Vaslui a fost deputatul Mihai Botez, care a cerut demisia conducerii ISJ Vaslui. În cadrul unei emisiuni filmate în studioul Vremea Nouă, acesta a explicat că, atât timp cât nu îți atingi indicatorii, firesc este să lași locul altora. “Rezultatele din acest an de la Evaluarea Națională nu sunt slabe, sunt dezastruoase, iar asta arată, de fapt, dezinteresul conducerii pesediste a Inspectoratului Școlar Județean Vaslui. Consider că această conducere a ISJ Vaslui este vinovată pentru situația în care ne găsim. Faptul că avem părinți plecați în străinătate nu reprezintă o noutate. Vasluienii au început să plece la muncă în străinătate din anii ’90. Au plecat să câștige un trai mai bun și au plecat și din cauza conducerii roșii a acestui județ. Din acest punct de vedere, domnul Huiban, inspector general adjunct al ISJ Vaslui, nu cred că a avut o surpriză. În planul lor de management sunt convins că există niște indicatori, inclusiv în ceea ce privește promovabilitatea, pe care mi-e foarte greu să cred că și i-au atins. Ca 40% din elevii care au susținut Evaluarea Națională să nu ia nici măcar notă de trecere, eu cred că este un dezastru, mai ales în condițiile în care în județul Vaslui avem 50% dintre cetățeni care au maxim 8 clase. Ne vorbea domnul Huiban în campania electorală despre prosperitatea județului, despre performanțele în educație. Despre ce prosperitate putem să vorbim când jumătate din populația acestui județ are doar maxim 8 clase?”

“Susțin performanța, însă nu pot să o și obțină”

Deputatul USR a precizat și faptul că în educație nu se poate obține performanță atât timp cât în funcțiile de conducere ale ISJ Vaslui și ale unităților de învățământ sunt puși doar cei cu carnet de partid și nu adevărații specialiști. Acesta a dat și exemplul conducerii Inspectoratului Școlar Județean, care, cu câteva săptămâni înainte de pregăirea examenelor, prestau pe rețelele de socializare pentru un anume partid. “În campania electorală i-am văzut pe cei de la PSD cum ziceau că susțin performanța în educație, însă din păcate pentru ei nu pot să o și obțină. Au făcut clipuri frumoase în campanie, însă după campanie se confirmă ceea ce noi tot atenționăm, și anume că PSD-ul este o boală pentru județul Vaslui de care trebuie să scăpăm. Acești oameni nu au soluții, nu-i interesează să lucreze pentru vasluieni, ci doar pentru combinațiile lor. Să întrebăm profesorii și directorii de școli dacă a fost voința lor să dețină carnet de partid sau au fost cumva forțați să adere la partidul stat pentru a putea ocupa anumite funcții”, a mai declarat Botez. Parlamentarul a venit și cu soluții pentru a ieși din această situație, iar ea se numește presiunea pe care populația județului ar trebui să o pună pe cei aflați în posturi de conducere. “Județul Vaslui are nevoie de niște entități care să pună presiune pe cei care ne conduc. Fie că vorbim de ONG-uri, fie că vorbim de public sau de presa locală, trebuie exersată o presiune asupra lor ca lucrurile să se corecteze. În condițiile în care aceste reacții lipsesc, cei din conducerea ISJ Vaslui, cei din conducerea DGASPC Vaslui nu vor avea nicio motivare să schimbe lucrurile și astfel vom avea în continuare rezutlate slabe la învățătură, vom avea în continuare minore aflate în grija statului care ajung să danseze prin cluburi”, a mai atras atenția deputatul Mihai Botez în cadrul emisiunii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

13 COMENTARII

  1. Dacă elevele și elevii ar fi întrebați la examene despre tik tok și poziția 69 ar fi numai note de zece.Nu sunt vinovați Profesorii că loazelor nu le mai place scoala.Tot voi prezentați știri cu șefi de promoție care spuneau că școala e depășită ,că nu se merita sa înveți.Dobotocii de jurnaliști și așa zis influencerii au alergie la școală și spun că nu trebuie sa tocești ci să înveți să gândești ,că vezi tu toaceala,adică memorarea ,nu înseamnă educație.Ce sa gândești când tu esti zero barat și nu știi o formula ? Problema educație e cauzata de specialiștii ăștia în educație care nu încurajează elevii să învețe.E obositor sa tocesti dar nu se poate școală fara memorarea formulelor,fara citirea operelor sau a poeziilor ,fara memorarea regulilor..In rest sa ne pisam pe USR ,partid antiromanesc care numai rahat progresist a adus în tara ,niste drogați,poponari și confuzi care nu știu nici dacă cuculețul dintre picioare e semn că sunt bărbații ,ori crăpătura e semn că sunt femei.
    Si onlinul care a distrus educația tot de ei a fost propus .
    Numai boi și vite și în parlament și la primării și peste tot dar avem pretenția să învețe copiii ce nu știu nici văcarii din primării și parlament.

  2. Asa a ajuns societatea de astazi. Toti sunt invrajbiti între ei. Dar cel mai de succes subiect, de departe, e cel care pune la zid profesorii, in ansamblu. Cu atat mai mult profesorii din ISJ, directorii sau dirigintii atunci cand e vorba de rezultatele unui examen.
    De fapt, adevarul este urmatorul. 100% din cei care comentează, da, nu am gresit, 100% adica toti, habar nu au ce inseamna sa fii inspector, director, diriginte, profesor.
    Sunt insa campioni la a-si da cu parerea, aruncand venin spre toata lumea implicata.
    Habar nu aveti ce inseamna sa fii inspector, sa-ti solicite Ministerul 1000 de date inutile pe saptamana, sa le soliciti la randul tau in scoli, sa faci 1000 de hartii pe zi, sa discuti cu zeci de oameni la telefon in timpul tau liber, de cele mai multe ori.
    Habar nu aveti ce inseamna sa fii director, sa deschizi mailul dimineata si sa vezi ca ai deja la ora 9, 15 mailuri de la ISJ cu termen ieri la 16.00 urgent!
    Habar nu aveti ce inseamna sa fii diriginte, sa faci pe langa orele de specialitate si un pic de psihologie (un pic mai multa), plus 15 situatii pe zi, solicitate de director ca ii trebuie pt ISJ caruia ii trebuie pentru Minister.
    E un cerc vicios care nu are final. De luni pana duminica, DA, duminica, de la 8 la 20.00, DA, uneori poate si dupa ora 20. 00, grupurile vuiesc de solicitari. Asa ca, printre toate astea, si, in plus, altele, cadrele didactice din ISJ, directori, etc. DA, oau, se ocupa si de problema examenelor nationale. In primul rand, ISJ se ocupa sa le organizeze, sa nu fie incidente. A, nici despre asta nu stiti nimic… Corect… Nu mai conteaza.
    Aruncați cu venin. Atat stiti, atat v ati invatat sa faceti. Fara sa va informati, fara sa stiti si mai ales, fara sa va pese.
    Consider insa, ca oamenii destepti, chiar daca fac imprudenta sa citeasca aceste articole vadit partinitoare, ca sa nu spun penibile, au capacitatea de a gandi mai departe de ura pe care o emanati.

    • Da….așa este, este greu sa fii directorul unei școli! Dar elevii din clasa a 8 a au terminat cursurile pe 14 iunie. În ultimă săptămână au făcut maxim 2 ore de matematica și 2 ore de limba română. Profesorii au fost platiti la norma întreagă…..extra( oricum …plătiți) puteau să îi cheme până pe 21 fara probleme. Copiii care au obținut note peste 7 la evaluarea națională….au obținut – o cu pregătire, pe banii părinților! Ei sunt cu potențial, dar o ședință de 2 ore pe săptămână nu poate înlocui 5 ore pierdute. Din păcate școlile din oraș sunt in top pe banii părinților.

  3. Sefii ISJ, dintotdeauna au fost numiti atit pe timpul comunistilor cit si in democratie.. Unii zic ca si directorii …sint la fel promovati. , Pe.cind examen transparent ???.. ma e mult pina acolo!!!! Dar!!!! Cineva trbuie sa fie …. sa monitorizeze un liceu…un ispector care o viata a fost educatoare, sau prof. La gimnaziu e discutabil…

  4. Indiferent de partidul sustinator, acesti oameni, inspectori, trebuie sa-si explice atitudinea de a sta cu mainile in san, ca la spectacol pentru a vedea pana unde se adanceste prapastia, in fata autoritatilor care le varsa bani in premii si sponsorizari sau sa isi dea demisia.Luati salarii uriase si va preocupa in timpul serviciului doar campaniile electorale sau imaginea publica. Care e performanta reala? La olimpiada de matematica ati facut performanta politica. Copiii nu au incaput in sala. dar ati reusit sa adunati toti membrii psd si pnl. E ilegal si inuman mai ales pentru parintii care isi sustin copii prin lectii particulare

  5. Botez, nu vrei sa ne arăți carnetul de note? Ia sa vedem, cum ai trecut tu clasa, mai politicianule de Cartoons🤫 Toți sunteți niște lepre, toți nu știți nici tabala înmulțirii, dar iești pe post sa vomitați numai tâmpenii. Șeful județului vindea bilete la modern , nu știa unde i școală, iar acum are facultate pe bani făcută…
    Solomon a făcut carte, cum am făcut eu medicina la Oxford…nu va e rușine. O țară condusă de analfabeți🤮

  6. Asta e realitatea post scoala on line. Unde era Botez acum 4 ani cand usr si pnl supuneau copiii la experimente sociale cu rezultate previzibile. Cei de azi au inceput ciclurile de invatament pe care le incheie acum prin asa zisele ore on line. La Coarnele caprei numai scoala n-a fost aia. Tablete ioc, internet ioc, afaceri pandemice facute de usr isti. ISJ ul ar fi avut vreo vina daca nu putea organiza examenele nationale , nu poate fi vinovat de rezultatele copiilor. Cand au note mari e meritul copilului, cand au note mici e vina profesorilor, sunteti seriosi?

  7. Repetentul Botez are pozitii?! S-a rasturnat butoiul cu susul in jos! Pune mana si uita-te in carnetul tau de note si pe urma sa vorbesti despre profesori prostovane!

  8. Când școală adevărată se face în privat pe bani parintilir era de așteptat să se ajungă aici. Ba mai mult, mai ales în mediul rural, nici nu mai vin profesorii la ore. Important e ca la profesori curg paralele luna de luna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.