GOSPODAR Când vine vorba de oameni gospodari, comuna Osesti se poate mândri oricând cu viceprimarul sãu, Alexandroae Didi. În urmã cu trei ani, acesta a început colaborarea cu GAL “Movila lui Burcel”, colaborare ce, spune el, i-a adus numai beneficii. Viceprimarul se poate lãuda azi cu o fermã de sase vaci si doi vitei, pe care sperã sã o dezvolte în anii urmãtori, desigur, tot în parteneriat cu Grupul de Actiune Localã mai sus mentionat.
Cãmasa si pantalonul la dungã cu care se îmbracã zilnic la locul de muncã nu l-au fãcut pe Alexandroae Didi sã uite munca la grajd. Viceprimarul se mândreste azi cu o micutã fermã de vaci, pe care a pus-o pe picioare în urma colaborãrii cu GAL “ Movila lui Burcel”. În urmã cu trei ani, acesta a depus proiectul de atragere a fondurilor europene nerambursabile, pe mãsura 1.4.1- “Sprijinirea fermelor agricole de semisubzistentã”. “În total, am primit 7500 de euro, esalonati pe cinci ani, cu o transã anualã de 1500 de euro. Nu sunt bani multi, dar sunt un sprijin important. Anul acesta trebuie sã primesc a treia transã. Cu banii luati pânã acum mi-am cumpãrat trei vaci de aici din sat” ne-a declarat Alexandroae Didi.
“Vacile de rasã sunt pretentioase”
Pe lângã cele sase vaci pe care zilnic le dã la cireadã, viceprimarul mai are în gospodãrie si doi vitei, de nici o lunã de zile. “Sunt cei mai noi membri ai familiei. Îi crestem, apoi îi vindem. Îi dãm la un abator din Botosani cu 12 lei kilogramul de carcasã. E mult mai avantajos decât ne oferã samsarii care ne bat la poartã. Desigur, trebuie sã fii cu toate actele în regulã, altfel nu ti-i ia. M-am ferit sã achizitionez vaci de rasã pentru cã alea sunt mai pretentioase, nu prea merg în zona noastrã” a mãrturisit viceprimarul.
“Dacã nu ai ce face cu laptele, degeaba cresti vaci”
Singurul lucru de care crescãtorii de animale din Osesti se plâng atunci când vine vorba de truda lor, este lipsa unei piete de desfacere a produselor lactate. Tocmai de aceea, toti fermierii din comunã si-au unit fortele, iar în zilele urmãtoare vor achizitiona un tanc de rãcire a laptelui, care îi va ajuta sã-si comercializeze mai usor marfa. “În acest domeniu, dacã nu ai ce face cu laptele, unde sã îl vinzi, degeaba cresti vaci. Nu e rentabil. De aceea, ne-am propus si suntem foarte aproape sã achizitionãm un tanc de rãcire a laptelui, care ne va ajuta sã ne vindem marfa mai usor. E o chestiune de câteva zile pânã când vom aduce utilajul” ne-a mai declarat Didi Alexandroae.