spot_img
spot_img
0.7 C
Vaslui
25-nov.-2024
spot_img
spot_img

Viata de “toporator” de Sihlea: jumate de an acasa, jumate la puscarie

- Advertisement -

Familii intregi au ajuns la inchisoare dupa ce au taiat fara mila din cele sapte trupuri de padure ce imprejmuiesc comuna Sihlea u hotii nu rezista prea mult in libertate si comit noi fapte dupa ce ies din penitenciar u “e mai usor sa iei 200 de lei pe o caruta de lemne decit sa muncesti cu ziua pentru 40”, este explicatia hotilor in fata politistilor u “toporatorii” actioneaza doar noaptea u daca politistii fac pinde pentru a-i prinde in flagrant, la rindul lor hotii organizeaza pinde pentru a vedea pe unde patruleaza padurarii si jandarmii.

Padurile din jurul comunei Sihlea au devenit raiul hotilor de lemne, iar autoritatile statului par incapabile sa puna capat acestui fenomen. In medie, la fiecare trei zile ale anului, politistii intocmesc un dosar penal sau aplica o amenda pentru taiere ilegala de arbori sau sustragere de material lemnos. In 2010, politistii au constatat 44 de infractiuni silvice si au aplicat 89 de contraventii la regimul silvic, cifre care se traduc in doborirea a sute si sute de copaci. In 2011, cifrele au crescut si in doar cinci luni au fost intocmite 28 de dosare si au fost date 59 de contraventii. Acestea sint doar daunele din dosare, pentru ca in realitate multe furturi ramin nedescoperite. Reporterii nostri au surprins la furat in aceasta primavara mai multi hoti care fugeau din padure cu caruta plina. In urma lor au ramas mai multe cioate. Hotii actioneaza in special dupa lasarea intunericului, iar padurarii si politistii fac pinde pentru a-i prinde in flagrant. Saracia este motivatia oficiala a infractorilor, dar multi refuza sa mearga sa munceasca cu ziua. Prefera sa traiasca jumatate de an la inchisoare si jumatate acasa decit sa puna mina pe sapa.

Hotii se refugiaza in strainatate

In zona comunei Sihlea familii intregi au reusit performanta sa ajunga dupa gratii. De exemplu, toti membrii familiei Mirea, din satul Caiata, au devastat padurile din zona si au trecut pe la Penitenciarul Mindresti. Neculai, Anica, Florin, Nicusor, Danut si Valentin Mirea au taiat copac dupa copac si nimic nu i-a oprit. Nici macar zilele petrecute dupa gratii nu-i determina sa renunte la “job. ”Toata aceasta situatie tine si de educatie. Vin de la puscarie, stau o luna si apoi comit alte fapte”, spune agentul sef principal Aurel Iancu, seful Postului de politie din Sihlea. Printre “clientii” fideli ai politistilor se afla Ticu Trandafir sau Stancu Soare, ultimul fiind cercetat in sase dosare penale dupa ce a stat sase ani in inchisoare. De asemenea, politistii din Sihlea au dat in urmarire generala sapte persoane care sint condamnate pentru infractiuni silvice. Familia Trandafir este plecata in Italia. Cornel si Aurel Trandafir, dar si Ion Vascau, fratele vitreg al celor doi, se ascund in strainatate pentru a nu sta dupa gratii, in Romania. Acestia au cite 5-6 condamnari si incearca sa scape pentru ca faptele se prescriu dupa citiva ani. Printre cei dati in urmarire se afla si Lacramioara Papuc. Aceasta este condamnata in opt dosare penale. Nu numai cetatenii de etnie rroma comit astfel de fapte. Sint si romani care pun mina pe secure si doboara salcimi, stejari, artari, frasini sau pini, copacii care se afla in padurile din imprejurimile comunei. Fostul padurar Radu Hulpoi este invinuit pentru taieri ilegale de arbori, dupa cum ne-au precizat politistii din comuna. Costica Renea, Petrica Teletin, Adrian Olaru, Silviu Silvestru, Sandu Florea sau Victor Rentea au fost condamnati dupa ce au doborit copacii. “Prejudiciile pe care le produc nu le achita niciodata, pentru ca starea lor materiala este foarte proasta si nu au de unde sa le achite. O parte din lemnele furate le folosesc pentru incalzire, altele sint vindute in sat sau in comunele limitrofe. E clar ca nu le place sa munceasca. Aceasta este o modalitate de a trai de pe o zi pe alta. O zi de munca este platita cu 40 de lei, in timp ce o caruta de lemne o pot vinde repede cu 200 de lei”, spune politistul Aurel Iancu. Situatia de la Sihlea ii ingrijoreaza si pe oamenii cinstiti din comuna, care se chinuie pe cimp pentru a-si cistiga existenta. “Au facut dezastru. Au taiat padurea fara mila si parca nimeni nu ia nici o masura. De taiat se taie in continuare de catre rauvoitori, oameni care nu au serviciu si merg sa faca un ban. Le vind in sat”, ne-a spus localnicul Vasile Toader.

“Fasolea” a ramas fara copaci

Padurea din jurul comunei Sihlea se intinde pe o suprafata de 1.500 hectare. Dupa retrocedari, 400 de hectare apartin omului de afaceri Constantin Girboiu, procurator al unor familii de fosti boieri din zona, iar alte zece unui localnic din Martinesti, Danut Martinescu. Desi sint in proprietatea unor particulari, aceste suprafete sint administrate tot de Ocolul Silvic Dumitresti, cel care coordoneaza activitatea dupa desfiintarea celui de la Gugesti. Padurile calcate de hoti sint “Fasolea”, Roata”, “Calugareasca”, “Vasiianu”, “Cringul Ursului”, “Cernica”, “Coada Vaii”. Hotii profita de intinderea mare a comunei si de zecile de cai de acces in padure. “Comuna are 9.100 de hectare si este compusa din patru sate. Padurile sint amplasate in jurul acestora, iar posibilitatile de acces sint zeci. Faptele sint comise noaptea, iar noi facem pinde pentru a-i putea prinde in flagrant”, ne-a mai spus Aurel Iancu de la Postul de politie. Valoarea prejudiciilor produse de hoti conteaza in intocmirea actelor de catre politisti. “Pentru a fi infractiune, valoarea prejudiciului trebuie sa depaseasca de cinci ori valoarea unui metru cub de masa lemnoasa. Daca prejudiciul este mai mare de 370 de lei fara TVA, atunci este infractiune. Valoarea prejudiciului conteaza si la transformarea contraventiei in infractiune. O persoana poate comite sase contraventii care nu insumeaza 370 de lei sau poate face doar doua care in total sa depaseasca limita”, a mai precizat Iancu. Si proprietarii padurilor din zona se pling ca au mult de tras de pe urma hotilor. Omul de afaceri Constantin Girboiu ne-a spus ca padurea “Fasolea”, aflata in administrarea sa, este cea mai afectata in urma taierilor. O simpla plimbare prin “Fasolea” iti confirma dezastrul. Nu trebuie sa faci decit citiva pasi pentru a gasi cioatele. La intrare exista zeci de cioate, care demonstreaza ca acolo au existat cindva multi copaci. In interior, mai gasesti doar copaci tineri, pentru ca cei maturi au cazut sub securea hotilor. Desi fenomenul a luat amploare, autoritatile nu stiu daca vor putea sa-i opreasca pe oamenii din Sihlea sa taie fara mila padurea.

Pinde pentru a scapa de padurari si politisti

De la inceputul acestui an hotii au furat material lemnos in valoare de 15.000 de lei din cele sapte paduri situate in jurul comunei Sihlea. Seful Directiei Silvice Focsani, Petrica Tudosa, spune ca cei care taie fara mila padurea sint foarte bine organizati. “Important pentru noi si pentru padurari este sa facem prevenire. Chiar avem sedinte periodice pentru a incerca sa gasim solutii. Degeaba facem ceva dupa ce se taie copacul pentru ca tot cioatele ramin. Deja am schimbat padurarul de acolo pentru ca am considerat ca nu a luat toate masurile pentru a limita furturile din padure. Este adevarat ca acesti indivizi sint foarte bine organizati. Noi organizam patrulari impreuna cu politia si jandarmeria, dar de multe ori hotii stau in spatele nostru, ne pindesc si dupa ce trecem taie fara nici o problema. Zona este foarte expusa si cautam in continuare metode de prevenire. De la inceputul acestui an, in zona s-au taiat in jur de 200 metri cubi de material lemnos doar de pe suprafetele pe care le detinem noi”, ne-a spus Petrica Tudosa. Pretul unui metru cub de material lemnos, in medie, este de 750 de mii de lei vechi. Un calcul simplu arata ca in cinci luni, oamenii din Sihlea au taiat ilegal copaci in valoare de 15.000 de lei. Suma ar putea fi mai mare daca tinem cont ca au picat sub securea hotilor si mai multi stejari. Pretul unui metru cub de stejar este de 300 de lei. Cum hotii au taiat in jur de 70 metri cubi si din padurile private, prejudiciul total depaseste 20.000 de lei. Satenii care inca mai au mila de fondul forestier spun ca in citiva ani cele sapte trupuri de padure ar putea fi doar o amintire.

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.