spot_img
spot_img
3.7 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

Vasluiul contribuie decisiv ca România sã ocupe locul II , dupã Spania, în topul european al apicultorilor

- Advertisement -

MIEREA ROMÂNEASCÃ FACE FURORI ÎN UE … Apicultura (stupãritul) în judetul Vaslui este unul din sectoarele agriculturii cu cele mai vechi traditii, nu degeaba pe stema judetului apare stupul de argint cu albinele de aur. Dacii liberi, strãmosii nostrii care locuiau în acest tinut, se ocupau în general cu cresterea albinelor de la care obtineau miere, cearã si alte produse apicole. Renumele mierii de albine fãcute la Vaslui a ajuns atât de mare, încât pe vremea lui Stefan cel Mare era consideratã valutã forte la Înalta Poartã. Este vorba de o miere specialã care se fãcea doar pe Valea Racovei, unde pajistile de o parte si de alta a râului erau pline cu pãpãdie, primãvara târziu, si era singura floarea înfloritã. Astfel se obtinea o miere de pãpãdie purã, care era medicament pentru stomac. Vasluienii de astãzi încã se ocupã cu albinãritul, iar fondurile europene atrase au sporit numãrul prisacelor, aducând României un merituos loc II în topul european, dupã Spania. Astãzi, Vremea Nouã vã prezintã povestea unui apicultor harnic, care continuã traditia în judetul Vaslui, a stupului de argint si a albinelor de aur. „M-am cunoscut cu sotia mea în 2013 la un târg de apiculturã, era si ea apicultoare. Interesant este cã avea mai multe familii de albine decât aveam eu. Dacã în vestul Europei nu este nimic anormal ca o femeie sã fie apicultoare, la noi numãrul lor este destul de redus. Totusi, în ultimii ani, situatia pare sã se schimbe. Pe lângã vânzarea de miere, polen, faguri cu miere, lãptisor de matcã si propolis, ne ocupãm si cu selectia si ameliorarea materialului biologic. Crestem regine pe care le folosim în stupina proprie sau le dãm prietenilor si cunoscuților. Suntem printre putinii din zona Moldovei si din tarã care practicãm cu succes inseminarea instrumentalã la albine. Asta pentru a obtine albine mai rezistente la boli si, nu în ultimul rând, mai productive”, ne-a spus Ionut Ticu, de 37 de ani, care are peste 200 de familii de albine situate în judetele Vaslui, Neamt si Iasi.

Iatã ce beneficii au albinele si mierea produsã de ele. Din punct de vedere caloric, 1 kg de miere de albine are 3 200 Kcal, reprezentând echivalentul a câte 0,4 kg unt, 1,45 kg pâine, 1 kg orez, 2,37 kg carne vita, 3,93 kg peste, 4,73 kg lapte vacã. Contributia albinelor la cresterea productiilor de fructe, seminte si legume, se dovedeste extrem de importantã datoritã polenizãrii plantelor entomofile si rolului albinelor de adevãrat barometru al cunoasterii gradului de stabilitate ecologicã în naturã. Mierea poate fi din soiuri diferite. Gustul si textura depind de tipul florilor din care provine nectarul cules de cãtre albine. Probabil cel mai des este întâlnitã mierea de trifoi, dar si aceasta poate avea diverse arome si culori.

Ce boli pot fi tratate cu succes de mierea de albine

Culoarea obisnuitã a mierii este aurie, dar poate varia de la alb la rosu închis si chiar negru. Combinatia dintre miere si laptele de caprã a fost folositã pentru tratarea infectiilor bronsice. Mierea contine numerosi antioxidanti, caracteristicã importantã pentru oameni. În plus, aceasta are o componentã antiinfectioasã si este folositã pentru vindecarea tusei, rãnilor pielii si bolilor infectioase. Se pot vindeca plãgile, deoarece mierea crudã este un remediu care dateazã din Egiptul si Grecia antice. Medicina modernã redescoperã proprietãtile de vindecare ale mierii. Cercetãtorii considerã cã mierea are capacitatea de a ucide microbii. Aciditatea din miere, caracteristicã sã deshidrateze bacteriile, ar putea fi motivul pentru care mierea vindecã rãnile. Mierea este si o sursã de carbohidrati, pe care organismul le transformã în energie. De asemenea, previne alergiile sezoniere, este antifungicã si hrãnitoare, ajutã la asimilarea calciului în organism, are efect antibacterian, atât în diverse probleme interne, cât si externe ale organismului si poate stimula sistemul imunitar. Mierea poate fi folositã în diverse scopuri: ca pansament pentru accelerarea vindecãrii cauzatã de leziuni tisulare; amestecul în cantitãti egale de suc de ghimbir si miere este un bun expectorant; ajutã la tratarea rãcelilor, tusei si secretilor nazale, precum si durerilor în gât; se poate trata astmul bronsic, când se amestecã o jumãtate de gram de praf de piper negru cu un amestec de miere si suc de ghimbir si se va bea de câteva ori pe zi. Mierea poate calma si încuraja vindecarea rãnilor din gurã sau vagin. Un bol de ovãz sau terci de ovãz cu o lingurã de miere poate calma nervii, fiind idealã pentru calmarea emotiilor si a stresului pre-examene. Pentru îmbunãtãtirea vederii, se amestecã miere cu suc de morcovi. Se va consuma cu o orã înainte de masã, dimineatã. Pentru purificarea sângelui, se va amesteca un pahar de apã caldã cu una sau douã lingurite de miere si o linguritã de suc de lãmâie. Preparatul se va bea zilnic, înainte de a merge la toaletã. Va reduce cantitatea de grãsimi din organism si va curãța intestinele. Mierea naturalã determinã o crestere mai micã a valorilor de zahãr din sânge decât zaharurile rafinate, mai ales în cazul persoanelor cu un diabet zaharat de tip II. Vitaminele care se regãsesc în miere sunt: B1, B2, B3, B4, B5, piridoxinã (vit B6), cianocobamidã (vit. Bl2), acizi foliei, acid ascorbic (vit. C), vitamina A, vitamina D, tocoferol (vit. E) si urme de vitamina K, Aceste vitamine sunt în cantitãti foarte reduse, de aceea mierea nu este o sursã de vitamine.

Ce spune tânãrul Ionut Ticu despre situatia nu prea optimistã  din apicultura româneascã!

DECLARATIE…«Chiar dacã în 2007 România avea aproximativ 1 milion de familii de albine si în 2023 numãrul acestora a ajuns la peste 2,3 milioane, situatia în apiculturã nu este prea optimistã în rândul apicultorilor din întreaga tarã si Europa în general. Foarte multi apicultori încearcã sã vândã tot ce au si sã îsi schimbe domeniul de activitate. Utilizarea neonicotinoidelor si a pesticidelor fãrã anuntarea apicultorilor care au familii de albine în zona culturilor tratate cu astfel de substante, este o problemã mai veche cu care se confruntã apicultorii. Dar, în ultimii ani, nu mai face atât de multe pagube, în special pentru cã a început sã fie un dialog real între fermieri si apicultori si nu în ultimul rând pentru cã amenzile pentru cei care trateazã culturile agricole „dupã ureche” au crescut», spune Ionut Ticu, cel care are în comuna Bogdana din judetul Vaslui  aproape 100 de familii de albine.

Cea mai mare problemã a apicultorilor români acum este pretul!

SFAT…Tot Ionut Ticu, tânãrul apicultor, ne aratã cã este de foarte mare ajutor si o aplicație mobilã realizatã de ROMAPIS (Federatia Asociatiilor Apicole din România) care permite apicultorilor sã vadã ce culturi agricole sunt într-o anumitã zonã si cu ce sunt tratate. „Cea mai mare problemã a apicultorilor este pretul mierii, care, în multe cazuri, nu acoperã costul de productie. Scãderea pretului la miere este cauzatã de importurile din China, Ucraina si Republica Moldova si de prezenta în supermarketuri a unor falsuri care, cu exceptia etichetei, nu au nimic în comun cu mierea. În cel mai fericit caz, este miere din China amestecatã cu glucozã industrialã, dar uneori se mai adaugã si clei, amidon, fãinã de cereale sau chiar tocãturã de scaieti, totul pentru a pãcãli testele de laborator. Aceste falsuri pot cauza dezechilibre metabolice majore si sunt deosebit de periculoase. În pietele din judetul Vaslui, apicultorii vând mierea cu un pret între 20 si 45 lei, în functie de sortiment si cantitate. Pentru a rezolva problema pretului la miere, noi ne-am creat un brand propriu si am ales sã vindem mierea direct cãtre consumatori la un pret mult mai redus fatã de alti ani, dar care sã acopere costurile de productie. Practic, un kilogram de miere de tei de exemplu ajunge sã coste 24 lei dacã se cumpãrã minim 5 kg, respectiv 26 lei pentru mierea ambalatã în recipiente de 3 kg. Astfel, noi ne vindem mierea la un pret care acoperã costurile de productie si consumatorii pot cumpãra miere de calitate. În plus, asigurãm livrare gratuitã în municipiul Vaslui, Iasi si Piatra Neamt și în localitãtile învecinate”, sunã sfatul tânãrului apicultor si IT-ist, care îsi desfãsoarã afacerea în trei judete din Moldova, printre care si în judetul Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.