CULINAR… Maria Crâsmaru, vasluianca ce a reusit sã intre în Guinness Book dupã ce a efectuat cea mai lungã cãlãtorie pe jos, a participat la emisiunea Chefi la cutite de pe Antena 1. Aceasta a gãtit o retetã specialã de ceviche, un preparat specific mexican, si le-a povestit juratilor câteva dintre aventurile sale de globe trotter. „Am parcurs 120 de tãri, sapte continente, Polul Nord si Polul Sud. Eu sunt o dovadã vie cã poti sã visezi si poti sã-ti împlinesti visurile dacã vrei. Eu asta mi-am dorit, sã urc România pe cea mai înaltã treaptã a cãlãtorilor lumii! si chiar am reusit”, a mãrturisit Mariea Crîsmaru, extrem de emotionatã, în cadrul emisiunii. Dupã ce i-au ascultat captivati povestea, cei trei jurati ai emisiunii au oferit verdictul pentru reteta prezentatã de Mariea Crîsmaru: douã cutite si sansa de-a merge mai departe în competitie!
Maria Crâsmaru si-a prezentat în emisiune si cartea în paginile cãreia a povestit întâmplãri din perioada în care a fãcut înconjurul lumii: „Pelegrin între douã milenii”. Dupã difuzarea emisiunii, numeroase persoane si-au arãtat interesul de a o achizitiona: „De când s-a teminat emisiunea, eu sunt cu ochii în lacrimi, citind mesajele voastre din privat. Cum sã nu-i multumesc Lui Dumnezeu cã m-a ales pe mine sã fac o astfel de minune, eu încã nu am terminat misiunea ce mi-a dat-o, continuui sã deschid inimi si sã le unesc în jurul acestei imense misiuni. Mã aplec cu umilintã în fata voastrã! Multumesc pentru aprecieri si interesul pentru carte. O trimit cu autograf si dedicatie. Cartea costã 115 lei, are 800 de pagini, este o editie legatã, cu hârtie de calitate, copertã cartonatã, fotografii si documentatia necesarã pentru credibilitate. Depuneti banii în cont (IBAN RO64 RZBR 0000 0600 1552 3218 RON), îmi lãsati în privat numele, adresa unde o trimit prin curier, numãrul de telefon si numele persoanei pentru care va fi dedicatia”, a transmis „cel mai mare cãlãtor în Cartea Recordurilor”.
Mariea Crâsmaru, nãscutã în Vetrisoaia
Mariea Crâsmaru este una dintre femeile care fac cinste nu doar Vasluiului si României, ci lumii întregi. E prima si singura femeie, pânã în prezent, care a efectuat cea mai lungã cãlãtorie pe jos. A urcat la înãltimi de peste 6.000 metri, a îndurat temperaturi de -38 grade Celsius în Antarctica sau de 60 grade Celsius si a atins cei doi poli ai Terrei: Polul Nord si Polul Sud. Performantele sale stau scrise si în Cartea Recodurilor: 120 tãri strãbãtute, 102 verificate de Guinness si recunoscute, în jur de 300.000 de km parcursi si cel mai lung pasaport din lume – 154 pagini si o lungime de 19 m. Vasluiul i-a rãmas mereu în suflet, chiar dacã nu l-a mai vizitat din 1988, când a fãcut turul României. Asta pentru cã, pe când avea aproape doi ani, pãrintii ei au hotãrât sã se mute în Bucuresti. A mai revenit apoi de câteva ori în vacante, la bunicii care îi rãmãseserã aici. Ce-si aminteste despre perioada petrecutã aici? O sumedenie de lucruri dragi, de suflet, pe care nu le va uita nicicând: „Vetrisoaia, judetul Vaslui. Mi-amintesc ulitele pline de noroi, dupã ce ploua si-l cãlcam cu picioarele goale. Mi-amintesc de bãiatul preotului, de cãpita de fân din care sterpeleam ouãle de gãinã si fãcem omletã, pe când bunica era plecatã la câmp, de jocurile cu copii pe ulite, de helesteul din marginea satului, unde ne scãldam, de colbul adunat în pletele aurii, de santul din fata casei, de prispa casei bunicilor. Uite cã mi-au dat lacrimile. De odaia bunã în care dormeam, iar când nu aveam somn, o urmãream pe geam pe Aurica, verisoara mea, când se ducea pe furis sã se vadã cu drãgutul, nãsucul lipit de ochiul de geam de la bucãtãrie urmãrind picãturile de ploaie ce cãdeau de pe stuf, de mãmãliga mare pe care o rãsturna bunica pe masã si o tãia cu atã sã o mâncãm cu lapte cald, de merele verzi ce le ungea bunica cu miere de Sfântul Ilie, de vacile si caii bunicii, de bunicul meu frumos, înalt, cu ochii albastri si mustata cãruntã, ce ne aducea struguri de la vie. Plâng, as vrea sã fiu iar copil”.