spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Vasile Cernat ar putea reveni la sefia Politiei de Frontierã

- Advertisement -

LOVITURÃ DE TEATRU:

LA PROCES Comisarul-sef Vasile Cernat, fostul sef adjunct al IJPF Vaslui, este la un pas sã câstige procesul intentat IGPF si MAI. Zilele trecute, Curtea de Apel Bucuresti s-a pronuntat în favoarea sa, iar în cazul în care decizia instantei nu va fi atacatã cu recurs, Cernat îsi va recãpãta functia de conducere, din care a fost eliberat în noiembrie 2012, dar si salariile cuvenite. Din mai anul trecut, el lucreazã la Sectorul Politiei de Frontierã Berezeni.

În noiembrie 2010, printr-un ordin venit de la Bucuresti, Vasile Cernat a fost destituit din functia de inspector-sef adjunct al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontierã (IJPF) Vaslui. Cernat fusese sanctionat cu mustrare scrisã pentru management defectuos, în urma unui control efectuat anterior de cãtre Consiliul de Disciplinã al IGPFR. Comisarul-sef s-a considerat nedreptãtit si a sustinut cã în spatele acestei decizii stau anumite grupuri de interese implicate în contrabanda cu tigãri. A contestat ordinul prin care a fost eliberat din functie, dar chiar si asa, o lunã mai târziu, Cernat îsi fãcea bagajele si pãrãsea biroul de inspector-sef adjunct. Omul si-a cãutat dreptatea în instantã si, surprizã sau nu, zilele trecute, Curtea de Apel Bucuresti a venit cu o decizie care dã peste cap întreaga poveste. Cernat va fi reabilitat, va fi repus în functie si va primi si salariile din urmã. Decizia nu este însã definitivã. Ea poate fi atacatã cu recurs în termen de 15 zile. „Din luna mai a anului 2011, domnul comisar sef Cernat Vasile îsi desfãsoarã activitatea în cadrul Sectorului Politiei de Frontierã Berezeni, iar în momentul în care hotãrârea va fi definitivã si irevocabilã se va pune în aplicare decizia instantei”, a declarat Denis Lazãr, purtãtorul de cuvânt al IJPF Iasi.

Sase ofiteri au fost anchetati disciplinar în 2010

La 1 noiembrie 2010, comisarul-sef vasile Cernat a fost eliberat din functie pentru management defectuos si neîndeplinirea anumitor atributii de serviciu. Timp de câteva sãptãmâni, Corpul de Control al inspectorului general al Politiei de Frontierã Române a verificat activitatea ofiterilor cu functii de conducere din cadrul IJPF Vaslui. Ca urmare a deficientelor constatate, sase ofiteri au fost anchetati disciplinar. În atentia Consiliului Superior de Disciplinã au intrat atunci, pe lângã comisarul sef Vasile Cernat, si comisarul sef Aurel Bejan, seful Sectorului Politiei de Frontierã (SPF) Husi, adjunctul acestuia, comisarul Liviu Ghetãu, seful SPF Berezeni, comisarul sef Ionel Lascu si adjunctul acestuia, subcomisarul Gheorghe Pãsoiu, precum si comisarul sef Constantin Nechita, seful biroului Supravegherea si controlul trecerii de frontierã, din cadrul IJPF Vaslui. Cu exceptia sefului SPF Husi, care s-a ales cu o o atentionare, ceilalti au primit mustrãri scrise. Ei au pierdut salariile de merit, iar participarea la concursuri pentru ocuparea de functii de conducere în urmãtorii cinci ani le-a fost interzisã.

„Demiterea mea nu este întâmplãtoare!”

Dat afarã din functie pe usa din dos, reactia lui Cernat nu a întârziat sã aparã. La acel moment, el a declarat în mass-media localã cã decizia de eliberare a sa din functie a fost una injustã, fãrã respectarea Statutului Politistilor, motiv pentru care a constestat ordinul la ministrul Administratiei si Internelor. Fãrã succes însã, asa cã a ales sã meargã în instantã. „Lucrurile nu stau chiar asa cum par. Dacã înainte se tãia capul si apoi se judeca, acum constat cã sentinta se dã înainte de a fi judecat. Eu nu mã duc sã mã internez ca sã fac zile de spitalizare, cum se zvoneste, nu doresc sã mã pensionez. Eu sunt de la vârsta de 14 ani în sistem, am fãcut liceul militar, am fãcut scoalã militarã, academie, nu doresc sã pãrãsesc acest sistem pentru cã asa vor unii. Sunt hotãrât sã merg pânã în pânzele albe, pentru cã nu consider cã am gresit. Dacã am sã îmi reprosez ceva, este cã am prevenit prea mult oamenii care au gresit. Eu nu am putut sã-i las sã moarã pe mâna lor, i-am tras de mânecã pentru cã am crezut cã asa e bine”, declara Vasile Cernat în noiembrie 2010. El a fost convins cã în spatele destituirii sale s-ar afla anumite grupuri de interese. „Demiterea mea nu cred cã este întâmplãtoare si nu pot sã nu o leg de actiunile desfãsurate pe linia contrabandei de tigãri. Atunci am deranjat multi politisti care fãceau contrabandã cu tigãri din duty-free-urile de la Albita. Le-am stricat afacerile si se pare cã am deranjat. Dar nu-i nimic, ce nu te omoarã te întãreste”, mai spunea Cernat la acel moment.

Instanta i-a dat câstig de cauzã

Pus în fata faptului împlinit, Vasile Cernat si-a actionat în instantã superiorii si, dupã aproape doi ani, timp în care s-a judecat cu MAI si IGPF, omul e la un pas sã-si demonstreze nevinovãtia. Pe data de 4 iulie 2012, pe site-ul Curtii de Apel Bucuresti a fost publicatã solutia în acest dosar. „Admite în parte actiunea precizatã, în contradictoriu cu pârâtul IGPF Dispune anularea dispozitiei nr. 177485/01.11.2011 a Inspectorului General al Politiei de Frontierã. Dispune repunerea reclamantului în situatia anterioarã, prin reîncadrarea sa pe functia detinutã anterior aplicãrii sanctiunii. Obligã pârâtul IGPF sã achite reclamantului despãgubiri reprezentând echivalentul diferentei de drepturi salariale de care a fost lipsit urmare a aplicãrii sanctiunii, pânã la momentul reîncadrãrii efective. Respinge capãtul de cerere privind anularea Ordinului MAI nr. II/4216/22.11.2011, formulat în contradictoriu cu pârâtul MAI, ca inadmisibil. Respinge restul pretentiilor reclamantului, ca nefondate. Admite în parte cererea de interventie în interesul reclamantului, formulatã de Corpul National al Politistilor. Definitivã. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare…”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

12 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.