Temperaturile reduse înregistrate în emisfera nordică au provocat haos pe pieţele energetice şi au deteriorat infrastructura energetică, astfel că gospodăriile din Japonia şi până în Franţa au fost îndemnate să îşi reducă consumul de electricitate, transmite Bloomberg.
Frigul a luat piaţa energetică prin surprindere. Creşterea consumului de energie în timpul iernii, cumulată cu o producţie scăzută de energie eoliană, închiderea unor termocentrale şi întârzierile înregistrate de navele care transportă gaze lichefiate au scos în evidenţă deficienţele cu care se confruntă sistemul energetic mondial, în contextul unor condiţii meteo care urmează să devină şi mai volatile.
Un fenomen meteo relativ rar, denumit vortexul polar, ameninţă să trimită temperaturi scăzute în America de Nord, Europa şi Asia începând de la finele lunii ianuarie.
„Distorsiunile provocate de vortexul polar par să prelungească condiţiile dificile din timpul iernii în unele zone din emisfera nordică şi posibil din Europa. Este posibil să mai dureze. Mai multe companii încep să resimtă efectele, iar preţurile ridicate la electricitate încep să îi afecteze pe marii consumatori”, spune analistul David Thomas.
Condiţiile meteo extreme au împins deja preţurile la electricitate, combustibili şi nave de transport la cotaţii record
În Asia, preţurile spot la gaze naturale lichefiate au crescut de 18 ori comparativ cu minimele înregistrate anul trecut iar preţul gazelor pe piaţa din Europa a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani. China are probleme în a asigura aprovizionarea cu electricitate pe fondul celor mai scăzute temperaturi de după 1966. Marii consumatori industriali sunt primii cărora le-a fost redusă aprovizionarea cu electricitate, urmaţi de clădirile comerciale, pentru a putea fi asigurată aprovizionarea consumatorilor rezidenţiali. …https://www.digi24.ro/stiri/externe/valul-de-frig-a-provocat-haos-in-sistemul-energetic-mondial-francezii-sfatuiti-sa-se-imbrace-mai-gros-in-casa-si-sa-nu-spele-hainele-1434668