spot_img
spot_img
4.8 C
Vaslui
03-ian.-2025

Val de cazuri de gripă în județul Vaslui : 70% dintre diagnosticați, internați în spitale

- Advertisement -

TOT MAI MULȚI… Conform ultimei raportări ale Direcției de Sănătate Publică Vaslui, numărul de cazuri de infecții virale ale căilor respiratorii superioare – IACRS – a crescut semnificativ în județul Vaslui, de la 798 la 867, în săptămâna 5 (29.01 – 04.02). Grupele de vârstă 15-49 ani și 5-14 ani rămân cele mai afectate, cumulând 61,9% din totalul îmbolnăvirilor.

Numărul de pneumonii a crescut și el ușor, cu 18 cazuri, la un total de 179. Grupa 5-14 ani este cea mai afectată, cu 45 de cazuri, urmată de grupele 15-49 ani și 50-64 ani, cu 43 și, respectiv, 33 de îmbolnăviri. Procentul de spitalizare rămâne la aproximativ 27%.

Trendul ascendent al gripei a continuat, de asemenea, cu o creștere destul de însemnată, de la 47 de cazuri în sătpămâna 22-28 ianuarie, la 61 de cazuri în săptămâna 29 ianuarie- 4 februarie. Numărul de internări se menține și el ridicat, la 41 de cazuri, ceea ce reprezintă aproximativ 70% din cei diagnosticați cu gripă. 29 din cele 41 de cazuri internate cu gripă sunt copii până în 14 ani.

Care sunt simptomele gripei?

Persoanele care au febră cu valori crescute (38,5-39°C) cu durată de 3-5 zile, frisoane, cefalee și dureri în gât, tuse persistentă, dureri musculare și dureri articulare sau astenie fizică sunt șanse mari să fi contactat virusul gripal. Simptomele au un debut brusc și durează 7-10 zile.

Cum putem preveni răspândirea gripei?

Răspândirea bolii poate fi prevenită prin: izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie; evitarea trimiterii copiilor în colectivități dacă prezintă simptome de viroză, pentru a preveni răspândirea virusului; prezentarea la medicul de familie la apariția simptomelor respiratorii pentru a stabili indicațiile terapeutice, dar și prin evitarea aglomerațiilor. Virozele, inclusiv gripa, nu se tratează cu antibiotice. Se recomandă, de asemenea, purtarea măștii de protecție în spațiile aglomerate; aerisirea spațiilor închise (birouri, săli de clasă); acoperirea nasului și a gurii în timpul tusei și a strănutului, prin utilizarea șervețelelor de unică folosință sau în plica cotului, aruncarea șervețelului la gunoi imediat după folosire, spălarea/dezinfecția mâinilor după tuse/strănut, precum și menținerea unei igiene adecvate a mâinilor prin spălarea frecventă cu apă și săpun, în vederea reducerii răspândirii virusului. Vaccinarea antigripală anuală este cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei și a complicațiilor determinate de aceasta.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.