spot_img
spot_img
2.5 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Unde-s miile de demonstranti anti-Chevron?

- Advertisement -

Gazele de sist continuã sã inflameze scena politicã la Bârlad

SCANDAL Premierul Victor Ponta a dat din nou semnalul cã guvenul USL este unul pro gaze de sist, desi dacã bârlãdenii îsi aduc bine aminte, mai acum un an, prin tot felul de manifestãri în stradã tot USL fãcea spume la gurã numai la pronuntarea cuvintelor „gaze de sist”! În replicã deputatul bârlãdean Tudor Ciuhodaru solicitã explicatii pentru eliberarea certificatului de urbanism de cãtre CJ Vaslui, pentru Chevron, privind explorarea din zona Bãcesti, acolo unde primarul Horatiu a dat „mâna” cu americanii! Deputatul PSD de Bârlad, Adrian Solomon, ne-a precizat cã emiterea acelui certidficat de urbanism nu este echivalent cu o autorizatie de forare, ci este un act legal ce trebuie dat celui care solicitã în vaz alui apoi o autorizatie de constructie, elorare, exploatare etc. „Eliberarea autorizatiei tine însã de obtinerea unor avize, inclusiv al celui de mediu, care se acordã dupã vreo doi ani, deci lucrurile sunt încã în studiu si de duratã”, spune Solomon.

Cotidianul nostru a semnalat încã de anul trecut de la izbucnirea unui scandal confiscat politic de un PSD aflat în „rut” electoral, cã exploatarea gazelor de sist în România printr-o metodã care ridicã foarte multe semne de întrebare, cea prin fractionarea hidraulicã, este un mare pericol pentru mediul înconjurãtor. Chiar dacã initial am fost acuzati cã suntem pro Chevron, pro gaze de sist si exploatarea lor, s-a dovedit cã noi am avut dreptate, fiind împotriva exploatãrii acestui tip de combustibil neconventional printr-o metodã distructivã, dar, mai ales, împotriva manipulãrii grosolane a populatiei de cãtre PSD-ul din zona Vaslui, Bârlad precum si a amestecului preotilor în aceastã manipulare prost regizatã de PSD-ul local. Încã din primãvara anului trecut am tot semnalat cum deputatul Adrian Solomon se împãuna în Parlament cu ce-a putut stârni el la Bârlad: „Hã, hã, hã, am stârnit la Bârlad o chestie mai tare decât Rosia Montana!”, referindu-se la organizarea de manifestatii stradale, la care PSD-ul a sunat „adunarea” tuturor membrilor sãi si a preotimii din toate satele. S-a tipat ca din gurã de sarpe împotriva Chevron, PDL, Boc, Bãsescu, Ungureanu ….dar doar pânã când a ajuns USL la putere! Apoi totul s-a schimbat la 180 de grade!

Ponta „Da, sunt pentru explorare”

Premierul Victor Ponta declara, la finalul lunii decembrie anul trecut, dupã ce au preluat puterea, cã negocierile cu Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, privind explorarea si explotarea gazelor de sist va reprezenta o zonã de interes pentru viitorul Guvern, adãugând cã cel care are cel mai mult de pierdut dacã România scoate gaze de sist este Gazprom. Totusi, Victor Ponta nu a fost intotdeauna atât de hotãrât în ceea ce priveste extragerea, în aceastã manierã, a gazelor de sist. Partidul Social Democrat (PSD) pe care îl conduce Victor Ponta a pledat în toate campanile electorale de anul trecut, cel putin la Bârlad (nu se poate sã nu vã amintiti câte emisiuni „în direct” s-au transmis pe toate antenele tv ale lui Voiculescu) împotriva exploatãrii gazelor de sist. Dar, tot premierul Victor Ponta a spus vineri, 25 ianuarie, cã sustine explorarea gazelor de sist. În ceea ce priveste productia propriu-zisã, Ponta a spus: „Explorare, da. Dupã confirmarea existentei sau inexistentei resurselor de gaz (aproximativ cinci ani) vom lua o decizie finalã care presupune da, exploatãm gaze de sist, cu respectarea tuturor standardelor europene si mondiale de protectia mediului”. Premierul Ponta a facut aceasta declaratie vineri, într-o întâlnire on-line cu cititorii HotNews.ro. Tot sãptãmâna trecutã am semnalat si noi cã CJ Vaslui a dat certificat de urbanism pentru Chevron, privind eplorarea în zona Pãltinis – comuna Bãcesti.

Ciuhodaru vrea oprirea forajului în zona Bãcesti!

Doctorul Tudor Ciuhodaru solicitã oprirea forajului pentru obtinerea gazelor de sist prin fracturare hidraulicã din Pãltinis si clarificarea controverselor privind securitatea energeticã a zonei. Parlamentarul cere primului ministru precum si Ministerului Mediului si Consiliului Judetean Vaslui rezultatele studiului de evaluare a impactului asupra mediului a tehnologiei de extragere a gazelor de sist prin metoda fracturãrii hidraulice în baza cãruia s-a acordat companiei Chevron permisiunea efectuãrii de „lucrãri de amenajare si foraj pentru sonda de explorare” în satul Pãltinis, comuna Bãcesti din judetul Vaslui. Deputatul considerã cã primul ministru are datoria de a explica public motivatia deselor schimbãri de atitiudine în aceastã problemã ce poate periclita vietile cetãtenilor. Tototdatã el apreciazã cã autoritãtile ar trebui sã participe la o dezbatere publicã realã prin care cetãtenii sã-si poatã exprima acordul sãu dezacordul privind utilizarea acestei tehnologii si cã orice decizie trebuie sã fie luatã prin consens. „Pânã când va exista un studiu de impact asupra mediului, atragem atentia asupra multiplelor controverse privind riscurile si implicatiile folosirii acestei tehnologii si adresez câteva întrebãri la care pot rãspunde domnul Ponta sau domnul Corlãtean si poate doamna Plumb sau autoritãtile locale. Controversele si implicatiile acestei tehnologii tin de:

1. sãnãtatea umanã – fluidul utilizat contine 750 de substante chimice din care cel putin 38 substante extrem de toxice si opt cancerigene.

2. mediului: soluri toxice si radioactive, contaminarea apei potabile, cutremure si alunecãri de teren, distrugerea florei si faunei, eliminarea unor suprafete importante din circuitul agricol, utilizarea unor cantitãti mari de apã – 35 000 de metri cubi doar pentru initiere.

Franta a devenit din iulie 2011 prima tarã care a interzis prin lege fractura hidraulicã iar Marea Britanie a suspendat toate exploatãrile si productia de gaz de sist din cauza a mai mult de 50 de cutremure în Lancashire. În urmã cu câteva zile Bulgaria a devenit a doua tarã care adopta o lege ce interzice complet exploatarea gazelor de sist pentru o perioada de timp nelimitatã. Adresez Întrebãri la care domnul Ponta si intreg guvernul USL trebuie sã raspundã public: Ati analizat domnule Ponta impactul acestei tehnologii asupra vietii noastre? Dacã da, ne puteti spune si la ce concluzie ati ajuns? Vã rãzgânditi cu upurintã si ne putem întreba dacã binele românilor sau politica de lobby sunt cauza? În campania electoralã pentru alegerile locale USL a instituit un moratoriu privind exploatarea gazelor de sist pentru ca în decembrie 2012, imediat dupã alegerile parlamentare, cu o majoritate confortabilã ce permite interzicerea definitivã prin lege a gazelor de sist, USL sã-i aprobe Chevronului forarea pentru prima datã în România chiar în judetul Vaslui. Cruntã ironie! Politicienii USL din judetul Vaslui au profitat în 2012 de o campanie electoralã gratuitã sustinând la Bârlad cã sunt împotriva gazelor de sist in regiune. Astãzi USL Bârlad uitã cã existã si demisia de onoare”, spune într-un comunicat deputatul PPDD de Bârlad, dr. Tudor Ciuhodaru.

NEMISCAT

„Am aceeasi pozitie ca anul trecut”

Contactat telefonic pentru a da o declaratie referitor la toate aceste nelãmuriri, pro sau contra Chevron, pentru a ne spune si ce mai este cu initiativa sa legislativã ce vizeazã interzicerea exploatãrii gazelor de sist prin metode necoventionale, deputatul PSD Adrian Solomon a precizat cã nu are o pozitie diferitã fatã de cea de anul trecut. „Eu sunt tot împotriva exploatãrii gazelor de sist prin metodele ce dãuneazã mediului înconjurãtor. Initiativa mea legislativã îsi asteaptã rândul pentru a fi discutatã în Parlament, iar faptul cã premierul Ponta spune ce spune, trebuie sã-l ascutati pânã la capãt: el mentioneazã clar cã este pro explorare si exploatare, dar numai dupã ce se va dovedi cã mediul înconjurãtor nu este afectat. Uite, chiar si certificatul de urbanism dat de CJ Vaslui la Pãltinis, este un act legal, care îl obtine oricine vrea sã ridice chiar si un gard! Dar el nu tine loc de aviz de contructie! Cu el se poate cere autorizatie de explorare, care implicã si obtinerea unor avize inclusiv de la mediu. Ei bine, noi nu avem încã legislatie privid combustibilul necoventional, iar la nivel european aceasta este încã neclarã, deci obtinerea unui aviz de la mediu dureazã chiar si doi ani! Mai cititti si legislatia noatrã înainte de a acuza! Ce s-a dat la Pãltinis este doar un certificat de urbanism!”, a spus deputatul Adrian Solomon.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.