PROBLEME… De câtiva ani, pãdurile din judetele Moldovei gãzduiesc o nouã specie de prãdãtor foarte dãunãtor pentru ecosistemele în care apar. Este vorba despre sacalul auriu, animal care în ultimii doi ani si-a extins arealul din Delta Dunãrii spre teritoriile din nordul tãrii. Specialistii în zoologie nu se aratã prea încântati de aceastã migratie a sacalului. „Este ca prezenta ciorilor la oras, par inofensive, dar în numãr mare pot produce necazuri. Este o specie care provine din Orientul Apropiat. Nu putem sti de ce s-a rãspândit, dar supozitiile existã: are multã hranã în zonã, soareci, pãsãri, reptile, vremea s-a încãlzit foarte puternic, nu are un dusman natural pentru cã lupul a fost exterminat, mai ales din pãdurile din altitudinile joase”, a declarat prof. dr. Ion Constantin, specialist în zoologie.
Doi sacali aurii, specie care pânã acum era prezentã doar în Delta Dunãrii, au fost filmati, zilele trecute, într-o pãdure din judetul Iasi. Specialistii spun cã semnele nu sunt de bun augur. Acestia pun migratia acestui animal pe seama încãlzirii globale si a lipsei altor prãdãtori din pãdurile din Moldova. „Si-a extins arealul spre nord în ultimii 10-15 ani din Delta Dunãrii, singura zonã în tarã unde putea fi observat, fiind vãzut în ultimii doi ani si în Botosani, în Vaslui, în Vrancea sau Galati. Este o specie invazivã care are o ratã a înmultirii foarte ridicatã, iar în Iasi este o prezentã ineditã: ne asteptam sã fie gãsit, dar aceasta este, într-adevãr, prima înregistrare cu un sacal auriu”, a declarat prof.dr. Ion Constantin.
„Noi, zoologii, nu îl iubim foarte mult”
Specialistul explicã faptul cã sacalul este o specie care consumã ouãle pãsãrilor, sopârle, soareci, iar dacã se înmulteste si se va regãsi în numãr mare, poate produce daune majore în ceea ce priveste diversitatea altor specii identificate în pãdurile din Moldova. Nu este exclus ca acesti sacali sã se instaleze în vârful lantului trofic, mai ales cã prãdãtorul sãu natural, lupul, a dispãrut din toate pãdurile Moldovei. „Este ca prezenta ciorilor la oras, par inofensive, dar în numãr mare pot produce necazuri. Este o specie care provine din Orientul Apropiat, o specie sudicã. Nu putem sti de ce s-a rãspândit, dar supozitiile existã: are multã hranã în zonã, soareci, pãsãri, reptile, vremea s-a încãlzit foarte puternic, nu are un dusman natural pentru cã lupul a fost exterminat, mai ales din pãdurile din altitudinile joase. Noi, zoologii, nu îl iubim foarte mult pentru cã nu e o specie a noastrã. Pentru speciile de plante invazive, spre exemplu, Comisia Europeanã reglementeazã ca ele sã fie limitate, dar în orice caz nu este o prezentã de dorit în habitatele naturale din preajma orasului. Problema majorã este cã vrem sã avem o diversitate cât mai mare, ca un ecosistem sã poatã supravietui pe termen cât mai lung trebuie sã aibã o diversitate mare, iar o astfel de specie invazivã poate afecta celelalte specii care nu au mecanisme de apãrare contra sa”, a mai afirmat prof.dr. Ion Constantin.