• un idiot din Crăcăoani a sunat la 112 si a anuntat că o gravidă are nevoie de ajutor • cadrele medicale, care au ajuns cu greu la fata locului, au constatat că au fost victimele unui apel fals • Preda B. a fost amendat cu 500 de lei • Ambulanta vrea să-l dea în judecată •
Nu mai este pentru nimeni nici un secret că în România există o categorie de tîmpiti care sună aiurea la 112. Fie că vor să se distreze, fie că habar nu au ce cazuri se reclamă la acest serviciu de urgentă, lunar sute de persoane fac zile fripte angajatilor care răspund solicitărilor. Statistica este edificatoare în acest sens si arată că peste 70% din apelurile la 112 sînt false. Îmbucurător este faptul că operatoarele au experientă si îsi dau seama destul de usor dacă apelul primit este real sau nu, iar politistii, ambulanta sau pompierii nu mai sînt pusi pe drumuri aiurea. Din nefericire mai există si cazuri cînd glumetul îsi joacă bine rolul, iar autoritătile ajung să fie puse pe drumuri de pomană. Un astfel de caz a avut loc la sfîrsitul lunii ianuarie, cînd un echipaj de la Ambulantă a fost plimbat de un individ pus pe „sotii“. Cazul a fost prezentat pe larg în cotidianul Monitorul si nu i-a lăsat indiferenti pe politisti. Acestia s-au sesizat din oficiu si au demarat o anchetă care a dus la identificare si pedepsirea făptasului. Este vorba de Preda B., de 44 de ani, din comuna Crăcăoani, care a si fost amendat cu 500 de lei. Senin, individul le-a spus politistilor că a sunat la 112 pentru că avut chef să se distreze cu doi amici. „Inspectoratul de Politie al Judetului Neamt s-a sesizat din oficiu, în urma aparitiei într-un cotidian local a unui articol în care se relata faptul că Serviciul de Ambulantă a fost apelat în ziua de 26 ianuarie 2012, prin apelul unic de urgentă 112, de un bărbat care solicita o interventie în Crăcăoani unde o femeie gravidă intrase în travaliu, apel care s-a dovedit a fi fals.
În urma investigatiilor efectuate, politistii l-au identificat pe respectivul în persoana lui Preda B., de 44 de ani. Acesta a fost sanctionat contraventional cu amendă în valoare de 500 de lei, pentru solicitarea interventiei la fata locului, fără motiv întemeiat, a organelor specializate pentru a interveni în caz de pericol“, a declarat inspectorul principal Cătălina Bădeanu, purtătorul de cuvînt al Politiei Neamt. Săteanul nu va scăpa numai cu atît, întrucît Serviciul de Ambulantă intentionează să-l dea în judecată. „Îl vom da în judecată si vom cere să plătească despăgubiri. Vom cere să plătească costul transportului si depăgubiri morale, întrucît colegii mei au umblat două ore cu teama că ar putea pierde o pacientă. Mă gîndesc să facem demersurile necesare pentru ca astfel de cazuri să nu mai fie încadrate la sectiunea contraventii, ci la infractiuni“, a declarat medicul Letitia Dămoc, directorul Serviciului de Ambulantă.
Glume proaste pe bandă rulantă
Preda B. a sunat în seara amintită la 112 si a anuntat că este urgentă nevoie de un echipaj medical, deoarece o gravidă a intrat în travaliu. Un echipaj a plecat spre locul indicat, iar după ce au făcut investigatii în comună au constatat că a fost victima unei farse. Numele femeii indicată de apelant ca fiind gravidă era de fapt o unei bătrîne în vîrstă de 80 de ani. Nesimtirea unora depăseste toate limitele, iar salvatorii de la Ambulantă s-au convins în această perioadă grea din punct de vedere meteorologic cît de lipsiti de bun simt si de orice urmă de responsabilitate sînt unii dintre nemteni. Astfel, în ultimele trei săptămîni, cînd judetul a fost sub asediul troienelor de zăpadă si al gerului, echipajele de la Ambulantă au fost tinta unor glume proaste sau ale unor iresponsabili care i-au pus pe drumuri degeaba. „Oamenii nu constientizează faptul că o autosanitară blocată pentru o astfel de glumă ar putea salva viata unui alt om aflat în pericol real. Multi consideră că sîntem la dispozitia tuturor si nu avem altceva de făcut decît să ne plimbăm pe drumuri inutil. Chiar zilele trecute am avut o solicitare din Poiana Teiului, aproape de Mănăstirea Petru Vodă. Masina noastră a ajuns cu mare dificultate acolo si, cînd eram aproape la destinatie, solicitantul a sunat din nou si a spus că pacienta si-a revenit si nu mai are nevoie de asistentă medicală. A fost astfel o pierdere de timp si de bani pînă la urmă, pentru că toate aceste deplasări costă“, a declarat medicul Damoc. Nu de putine ori autosanitarele sînt folosite si pe post de taxiuri, mai ales în conditiile drumurilor dificile, oamenii considerînd că astfel pot ajunge usor în orase. Marti, 14 februarie, o gravidă în luna a VII-a dintr-o comună de pe lîngă Roman a sunat la 112 si a cerut o masină. Nu prezenta nici o urgentă si le-a spus cadrelor medicale că trebuia neapărat să ajungă la Roman, la medicul ginecolog pentru un control de rutină si nu putea ajunge în oras pentru că drumurile erau blocate. Astfel de cazuri sînt frecvente, zi de zi echipajele medicale fiind nevoite să ajungă la persoane ce suferă de afectiuni banale, precum o durere de burtă sau un traumatism vechi de cîteva zile, ce ar putea fi rezolvate si la medicul de familie. Potrivit legii, Ambulanta este obligată să răspundă tuturor solicitărilor medicale si nu pot refuza nici un pacient, asigurat sau nu.