Societatea Nova Apaserv se pregateste pentru demararea contorizarii individuale. „Sunt in toi pregatirile, se cumpara materiale, este o treaba serioasa”, spune Gheorghe Sorescu, vicepresedintele Consiliului Judetean Botosani. Asadar, pregatirile au inceput pentru noile tevi care vor aparea pe casa scarii, acolo unde sunt multi rau platnici. Doar ca investitia porneste cu cei care sunt la zi cu plata apei. Cel putin asta afirma vicepresedintele Sorescu.
„Nu exista alta solutie. O luam de la rau platnici, de la scarile unde sunt mai multi datornici. Venim cu tevile. Pe cei buni platnici ii scoatem, se racordeaza la noua teava, iar ceilalti, daca intr-o anumita perioada de timp, pe care o vor stabili cei de la apa, nu platesc si nu se racordeaza, inchidem apa pe teava pe care au ramas ei si nu le mai dam pana nu platesc”, a explicat Gheorghe Sorescu. Acesta spune ca probabil, rau platnicilor li se va da o perioada de trei saptamani sau patru pentru a-si achita datoriile, altfel va exista posibilitatea sa fie lasati fara apa.
Pentru cei care se racordeaza la teava noua, avand aceasta posibilitate pentru ca sunt cu plata la zi, vor urma niste cheltuieli in plus. „Nu vor fi extraordinar de mari”, spune Sorescu, explicand ca tevile vor fi din PVC.
In timp, daca se face aceasta separatie si se inchide apa pe teava pentru rau platnici, cine vrea sa aiba din nou apa in apartament va trebui nu doar sa plateasca datoria, ci si sa achite taxa de bransare, asa cum s-a intamplat in cazul separarii instalatiei la gaz. O taxa care nu este inca lamurit daca va merge la primii proprietari care au platit investitia sau la operatorul de apa.
Exista si o alta solutie
Reprezentantii operatorului de apa si cei ai Consiliului Judetean spun ca nu tin neaparat sa faca aceasta contorizare. Ocolirea acestei solutii ar putea fi realizata doar printr-o intelegere cu asociatiile de proprietari. Mai exact, s-ar evita noua contorizare individuala la asociatiile care accepta sa semneze contractul cu operatorul de apa, asa cum prevede in prezent legislatia. Semnand contractul cu asociatia de proprietari, operatorul de apa scapa de o grija. Poate intrerupe apa la tot blocul daca asociatia nu ii preda banii pe cantitatea de apa consumata in imobilul respectiv.
In momentul de fata, botosanenii avand contract individual cu Nova Apaserv, societatea nu poate sista furnizarea apei la un bloc intreg pentru ca acolo, pe langa rau platnici, locuiesc si persoane care si-au respectat contractul, au achitat la timp serviciul prestat de operator. Doar ca cei mai multi sefi de asociatii nu vor inca sa se lege la cap cu asa o obligatie. Gheorghe Sorescu sustine ca mai putin de 10 asociatii, din cele aproximativ 100, au acceptat sa inceapa discutiile privind incheierea contractului. Operatorul de apa si conducerea CJ incearca pe toate caile sa ii determine si pe ceilalti sefi de asociatii sa se aseze la masa negocierilor. „Venim si cu o suma de bani, un comision pentru asociatie”, spune Sorescu.
Din incasarile pe care le-ar face, o suma de bani ar intra in contul asociatiilor. „Nu este nimic legal in asta. Daca ar accepta asociatiile sa incaseze banii si sa ni-i predea, n-am mai avea nevoie de o anumita logistica la operatorul de apa, de casiere. Banii se incaseaza la asociatie, ramane acolo un comision si fac ce vor cu el, este treaba lor”, explica vicepresedintele Consiliului Judetean.
In situatia in care nici aceasta intelegere nu va merge, conducerea CJ are si un alt plan. Va incerca obligarea asociatiilor, printr-o discutie si intelegere cu primaria. „Vom ajunge, probabil, sa facem o intelegere cu primaria, pentru ca prevederile legale obliga asociatiile sa se implice. Si atunci vom obliga asociatiile sa se implice, sa semneze contractul, ca relatia noastra sa nu mai fie direct cu cetateanul, ci cu asociatia”, a conchis vicepresedintele Sorescu. (Aurora Dimitriu)