spot_img
spot_img
1.7 C
Vaslui
16-nov.-2024
spot_img
spot_img

Toti primarii vasluieni sunt cu ochii pe Senat: „Voi vota Codul Administrativ!”

- Advertisement -

PROCES LEGISLATIV… Proiectul Codului administrativ a intrat, ieri, în dezbaterea plenului Senatului, în calitate de primã Camerã legislativã sesizatã, în baza raportului de admitere dat miercurea trecutã de comisia specialã. Proiectul are peste 600 de articole, fiind initiat de cãtre parlamentarii PSD. „Sunt multe lucruri bune, care vor aduce clarificãri în administratia publicã localã. Stiu cã toti primarii asteaptã sã vadã cum se vor finaliza discutiile. Personal, voi vota acest Cod Administrativ, alãturi de colegii mei de la PSD”, a spus senatoarea PSD de Vaslui, Doina Silistru. Un punct care intereseazã zeci de primari din judetul Vaslui, inclusiv pe cei care au avut mai multe mandate dupã 1992, dar acum nu mai ocupã nicio functie în primãrii, este legat de pensiile speciale, functie de numãrul de mandate duse la capãt. Astfel, alesii locali – primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene – vor beneficia de pensie dacã îndeplinesc conditiile vârstei standard de pensionare si dacã nu au fost condamnati definitiv, în aceastã calitate, pentru fapte de coruptie.

Senatoarea Silistru spune cã, în baza propunerilor ajunse la Senat, vor fi luate în calcul doar acele persoane alese în functii publice începând cu anul 1992. Cuantumul indemnizatiei pentru limitã de vârstã se acordã în limita a trei mandate si se calculeazã ca produs al numãrului lunilor de mandat cu 0,40% din indemnizatia brutã lunarã aflatã în platã. Pentru mandatele incomplete, indemnizatia pentru limitã de vârstã se calculeazã proportional cu perioada de mandat efectiv exercitatã, dar nu mai putin de un mandat complet de primar, viceprimar, presedinte si vicepresedinte de consilii judetene. Cuantumul indemnizatiei pentru limitã de vârstã se suportã din bugetul de stat, prin bugetul ministerului în domeniul administratiei publice si se plãteste de cãtre acesta, desi initial se vorbea de plata acestor indemnizatii de la bugetele locale.

Serviciul de Permise va fi descentralizat, începând cu 1 ianuarie 2019

Comisia specialã a mai stabilit cã alesii locali au dreptul la PFA, eliminând un text de la articolul referitor la incompatibilitãti, care prevedea cã acestia nu pot avea calitatea de persoanã fizicã autorizatã sau de persoanã care exploateazã o întreprindere individualã sau o întreprindere familialã, dacã intrã în relatii comerciale cu institutii publice. Alte amendamente prevãd ca serviciul de permise de conducere si certificate de înmatriculare a vehiculelor sã fie descentralizat începând cu data de 1 ianuarie 2019; reintroducerea cuvântului „etnic” în definitia judetului; intrarea în corpul functionarilor publici prin sustinerea unui singur examen national, în loc de douã, cum se propusese initial; interzicerea utilizarea functiei de functionar public în actiuni publicitare pentru promovarea unei activitãti comerciale, precum si în scopuri electorale; acordarea rangului de ministru, respectiv secretar de stat persoanelor care detin functiile de secretar general al Guvernului sau secretar general adjunct al Guvernului si sunt votate de Parlament, odatã cu echipa guvernamentalã. Comisia specialã a stabilit cã este necesarã majoritatea absolutã a consilierilor locali pentru aprobarea hotãrârilor privind bugetul local, contractarea de împrumuturi, hotãrârile prin care se stabilesc impozite si taxe locale, cele privind participarea la programe de dezvoltare judeteanã, regionalã, zonalã sau de cooperare transfrontalierã si cele privind organizarea si dezvoltarea urbanisticã a localitãtilor si amenajarea teritoriului. De asemenea, sunt vizate si hotãrârile privind asocierea sau cooperarea cu alte autoritãti publice, cu persoane juridice române sau strãine. Hotãrârile privind translativitatea dreptului de proprietate se adoptã de cãtre consiliul local cu majoritatea calificatã de douã treimi din numãrul consilierilor locali în functie. Este vorba de tranzactii de vânzare-cumpãrare, donatii, mosteniri, schimburi de teren. Exceptie de la aceastã prevedere fac concesiunea si închirierea. Un alt text adoptat prevede cã mandatul primarului înceteazã la „pierderea, prin demisie, a calitãtii de membru al partidului politic sau al organizatiei minoritãtii nationale pe a cãrei listã a fost ales”. De asemenea, „încetarea mandatului poate avea loc numai dupã rãmânerea definitivã a hotãrârii judecãtoresti”.

Un viceprimar va fi demis, prin vot secret, cu douã treimi din numãrul consilierilor

Comisia a mai decis, iar senatorii au deliberat, asupra acelui punct care prevede cã eliberarea din functie a viceprimarului se poate face de consiliul local, prin hotãrâre adoptatã, prin vot secret, cu majoritatea a douã treimi din numãrul consilierilor în functie, la propunerea temeinic motivatã a primarului sau a unei treimi din numãrul consilierilor locali în functie. Eliberarea din functie a viceprimarului nu se poate face în ultimele sase luni ale mandatului consiliului local. Membrii comisiei au mai adoptat un articol referitor la referendumul local. Consiliul local poate fi dizolvat prin referendum local, organizat în conditiile legii. Referendumul se organizeazã ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de cel putin 25% din numãrul cetãtenilor cu drept de vot înscrisi în Registrul electoral cu domiciliul sau resedinta în unitatea administrativ-teritorialã, prevede articolul. Un alt text din lege precizeazã cã mandatul primarului declarat ales este validat în termen de 20 de zile de la data desfãsurãrii alegerilor de cãtre judecãtoria în a cãrei razã teritorialã se aflã circumscriptia electoralã pentru care au avut loc alegeri, în procedurã necontencioasã. Validarea se realizeazã la judecãtorie, dupã depunerea raportului detaliat al veniturilor si cheltuielilor electorale, potrivit legii privind finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale, prin încheiere pronuntatã în camera de consiliu, fãrã a fi aplicabilã procedura de regularizare a cererii.

Consilierii locali din AGA vor respecta configuratia politicã de la alegeri

Consilierii locali împuterniciti sã reprezinte interesele unitãtii administrativ-teritoriale în societãti, regii autonome de interes local si alte organisme de cooperare sau parteneriat sunt desemnati prin hotãrâre a consiliului local, în conditiile legii, cu respectarea regimului incompatibilitãtilor aplicabil si a configuratiei politice de la ultimele alegeri locale. Parlamentarii din comisie au mai decis introducerea presedintilor consiliilor judetene în rândul autoritãtilor administratiei publice locale, alãturi de consiliile locale, primari, consiliile judetene.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.