spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Teodor Baconschi: Poate că nu suntem ireproşabili,

- Advertisement -

Teodor Baconschi: Poate că nu suntem ireproşabili, dar am fost consecvenţi în atitudinea faţă de RM

Dintre cei 24 de oficiali europeni care au vizitat în aceste zile RM, cu ocazia reuniunii informale a Grupului pentru Acţiunea Europeană a RM – aşa-zisul grup „Prietenii Moldovei” – dl Teodor Baconschi, ministrul de Externe al României, s-a aflat probabil cel mai mult la Chişinău. Miercuri seară el a participat la inaugurarea Institutului Cultural Român din capitala RM, iar joi de dimineaţă a găsit timp să se întâlnească şi cu un grup de jurnalişti. Deşi discuţia s-a produs într-un format amical, răspunsurile oferite de şeful diplomaţiei române sunt de interes major şi pentru cititorii noştri. Le publicăm mai jos, mulţumindu-le totodată colegilor de la alte mass-media pentru acordul de a insera şi întrebările lor în acest „interviu comun”.

– Dle Baconschi, cum se văd realităţile din RM în România? Cum sunt percepute acolo dificultăţile din sânul Alianţei sau triumful comuniştilor?
– Cred că e devreme să vorbim de triumful cuiva. Cert e ceea ce se întâmplă astăzi la Chişinău, şi anume, prezenţa a nouă miniştri de Externe, plus alţi oficiali importanţi ai statelor UE şi un Comisar european. Suntem cu toţii aici pentru că RM este pe hartă, iar statele membre importante vor să facă din RM – dacă vrea şi ea, bineînţeles – o poveste de succes a Parteneriatului Estic. E o şansă istorică pentru toţi cetăţenii RM, indiferent ce limbă vorbesc şi cărei comunităţi aparţin. Scopul e ca RM să meargă spre democraţie şi prosperitate. Şi noi am avut un comunism de tip asiatic, şi noi am pornit de foarte de jos, cu o societate închisă, deprimată şi sărăcită. Şi în 20 de ani – cu zigzaguri, dar şi eforturi susţinute – am ajuns membri ai NATO şi ai UE, am primit multe miliarde de investiţii străine directe, am creat instituţii. Deci, se poate transforma o societate. Şi nu printr-o campanie electorală mincinoasă – de mâine, vă arătăm uşa de intrare în paradis. Democraţia şi prosperitatea sunt posibile doar printr-un efort comun al tuturor actorilor sociali, prin maturizarea democratică şi instituţională. Din fericire, nu există 50 de soluţii pentru prosperitate – soluţia sunt standardele şi transformările democratice.

– Dvs. la sigur, ştiţi bine care e atmosfera în acest grup numit informal „Prietenii Moldovei”. Dacă astăzi, la Chişinău, sunt 24 de reprezentanţi ai 24 de ţări UE, înseamnă asta că toţi ne sunt prieteni şi că, bunăoară, puşi în faţa deciziei de liberalizare a vizelor pentru RM, toţi ei vor spune „da”?
– Cu vizele, s-a mai spus, durează cel puţin 18 luni. Şi dacă ai simpatia şi încrederea statelor-membre, ai toate şansele să obţii acest regim liberalizat de vize. Dar un ministru de Externe nu e atotputernic, el face parte dintr-un Guvern, care Guvern poate fi schimbat la nişte alegeri cu unul mai sceptic faţă de extindere… Din fericire, oficialii europeni aflaţi astăzi la Chişinău dau RM un semnal politic clar, din partea a 24 de guverne europene: drumul este lung şi, pentru a-l parcurge, tema de acasă trebuie făcută cât mai bine posibil. România şi-a făcut această temă timp de foarte mulţi ani. Deci, nu trebuie să fim nerealişti şi să ne imaginăm că RM va fi în UE într-un an-doi. Important e să nu se stea pe loc. Şi, apropo, cred că merge perfect integrarea europeană şi neutralitatea, pe care o aveţi consfinţită în Constituţia RM.

timpul.md

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.