spot_img
13.1 C
Vaslui
20-sept.-2024
spot_img

Teatrul din Bârlad începe stagiunea cu „Conu Leonida” a lui Caragiale! (FOTO)

- Advertisement -

STAGIUNEA NOUÃ … PIESA VECHE! Teatrul „V.I.Popa” din Bârlad vã prezintã bucuria revederii, pe 21 septembrie, de la ora 18.30, când o nouã stagiune se va deschide cãtre iubitorii de … teatru, cu piesa „CONU LEONIDA FATÃ CU REACTIUNEA”, de I. L. Caragiale! „O sã-mi zici cã încetu’ cu încetu’ se fabricã otetu’, sau cã mai rabdã, cã n-au intrat zilele-n sac. D-apoi bine, frate, pânã când tot rabdã, rabdã azi, rabdã mâine? Cã nu mai merge, domnule, s-a sãturat poporul de progresism, trebuie patriotism!”, o replicã din opera lui IL Caragiale care se potriveste „asisderea” cu vremurile de astãzi. România, acum, e plinã de „alde” Leonida si Efimita si poate cã mai bine le sade la teatru decât printre noi. Sunteti asteptati sã-i aplaudati pe acesti „asi” ai discursului golit de sens, care nu are altã menire decât sã demaste o arhitecturã bombasticã a imaginii de sine. Distributia este Cristian Todicã – Leonida, Cecilia Todicã – Efimita, Oana Florea – Safta si Alexandru Savu – Nae Ipingescu.

Când Efimitei, sotia casnicã si nevricoasã a pensionarului Leonida, i se pare cã aude zgomote îngrijorãtoare în toiul noptii, sotul ei le pune pe seama fanteziei. Însã atunci când le aude si el, concluzia inevitabilã a amândurora este cã afarã are loc o „revolutie” care le amenintã direct integritatea fizicã si moralã. «La fel cum e si cazul Conului Leonida…, majoritatea operei lui Caragiale (si nu mã refer aici doar la teatru) e de o actualitate tulburãtoare. La o distantã de mai mult de o sutã de ani, personajele lui Caragiale pot fi cu usurintã identificate printre contemporanii nostri (sau viceversa…). Iar paralelele nu se opresc la individualitãti, ci vizeazã o întreagã dinamicã socialã. Am ajuns la Conu Leonida… gândindu-mã la toti Leonizii si la toate Efimitele pe care îi vedem în jurul nostru, dar mai ales la cei pe care nu-i vedem si care, totusi, existã. Mai apoi am ajuns sã mã gândesc foarte serios la potentialii Leonida/Efimita din mine, din voi, din noi. Si ei existã. Într-un final, m-am gândit cã e, probabil, mai bine sã-i vedem din când în când la teatru, pe scenã, decât în viata de zi cu zi si cã ar fi cazul sã sperãm cã Efimita are gura auritã atunci când spune: „Ca dumneata, bobocule, mai rar cineva”», a mentionat în 2023 Rãzvan Enciu, un regizor al acestei opere extraordinare a lui Caragiale!

Cristian Gheorghe este regizorul acestei piese de teatru puse în scenã la Bârlad

Colaborarea Teatrului Victor Ion Popa cu Cristian Gheorghe este una veche si cu rezultate care se mãsoarã în nenumãratele aplauze din partea publicului. Nãscut la 29 septembrie 1976 la Galati, este Licentiat în Actorie în cadrul UNATC – Bucuresti (la clasa prof. Ion Cojar / Stefan Radof) si are un Master în Regie de Teatru, tot în cadrul UNATC – Bucuresti (la clasa prof. Alexa Visarion). Din 1999, este angajat al Teatrului Dramatic „Fani Tardini” din Galati. La Bârlad, a regizat cinci spectacole, toate extrem de bine primite de public: „Paparazzi sau Cronica unui rãsãrit de soare avortat”, de Matei Visniec – în 2013; „Stele pe cerul diminetii”, de Aleksandr Galin – în 2014; „Valsul Câinelui”, de Al. Mardan si Al. Tarasul – 2016; „Tot ce se dã”, de Ioan Peter – 2023 si „Conu Leonida fa cu reactiunea”, de I. L. Caragiale – 2024. Pe lângã zeci de roluri pe scenã sau spectacole regizate si în alte teatre din tarã, este cunoscut ca actor de film. Rolul care l-a consacrat în aceastã ipostazã este Robert, din „Filantropica”, în regia lui Nae Caranfil. Premii obtinute sunt: Premiul PROMISIUNEA, oferit de PRO TV Galati pentru activitate artisticã (Galele Pro Tv 2003); Festivalul de Comedie Galati 2005 (Premiul pentru cel mai bun actor într-un rol principal pentru rolul Eskrokov din Moartea lui Eskrokov, dupã A. V. Suhovo-Kobilin, regia I. Sapdaru) si Festivalul de Comedie Galati 2013 (Premiul pentru cel mai bun actor într-un rol principal pentru rolul Giovanotto Balanzone din Petitoarele, de A. Zagarelli, regia I. Sapdaru).

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Personajele lui Caragiale, vor dispărea , când lumea o să fie compusa din roboti umanoizi. Asta , cam peste 40-50 de ani. Până atunci, își fac de cap, in toate instituțiile statului, de la ciolacu până la Sosoaca și lasconi ☹️
    Hai la teatru, sa ne mai delectam un pic. Biletul,este ieftin, in comparație cu un gram de marijuana…care, te face sa razi, dar habar nu ai de ce😉

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.