spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Teapa bugetara cu taierea salariilor

- Advertisement -

Desi inclusiv prin lege s-a adoptat masura reducerii salariilor bugetarilor cu un sfert, in realitate, la o multime de institutii diminuarea este semnificativ mai mare. Lucratorii la stat s-au trezit cu lefuri micsorate si cu 40%.

O multime de sporuri disparute in sanatate

Din cauza constrangerilor financiare, conducerile mai multor institutii au fost nevoite sa reduca mai mult din salariile personalului decat acel procent de 25%. In sistemul sanitar, de exemplu, reducerile de salarii au mers in unele cazuri si pana la 35%. Angajatii unitatilor spitalicesti au primit lefurile taiate in procent mai mare de un sfert, masura extrema luata de managerii spitalelor fiind decisa de oficialii din sanatate, care au cerut reducerea cheltuielilor cu salariile personalului. De exemplu, pe langa taierea salariala de 25%, angajatii din sanatate s-au trezit fara salariu de merit, tichete de masa, iar sporurile de suta la suta din vremurile bune s-au redus la jumatate. Si angajatii Directiei de Sanatate Publica au parte de salarii mai mici decat anuntata diminuare. „Este normal ca reducerea este mai mare de 25% fata de salariu, ca pe langa salariu, fiecare salariat are spor de vechime, spor de conditii de lucru, indemnizatii de conducere. Avantajat este cel care are doar salariu si spor de vechime, dar cei care au si sporuri mai multe sunt mai dezavantajati. Plus ca afecteaza si concediul de odihna”, a spus Mihai Parvu, sef serviciu RUNOS in cadrul DSP.

Salarii mai mici cu 30-40% in Finante

La Directia Generala a Finantelor Publice, reducerea salariilor nu a fost doar de 25%, asa cum a anuntat primul ministru, ci s-a ajuns chiar la 40% in cazul unor angajati. Reprezentantii sindicatului din Finante spun ca diferenta de la 25% la 40% o reprezinta sporurile diminuate. „Au fost cazuri in care diminuarea salariala a ajuns si la 30 sau chiar 40% si nu 25%, cum s-a anuntat. Asta se datoreaza faptului ca odata cu taierile de 25% s-a ajuns la o alta grila de salarizare. Astfel, s-au redus si sporurile cuprinse in contractul colectiv de munca, cele care se acorda in continuare, si astfel sunt angajati in Finante care au acum un salariu cu 40% mai mic decat in iunie”, a spus Andrei Paramanov, liderul de sindicat din Finante.

Diminuari cu 46% la Prefectura

La Institutia Prefectului Botosani, cei mai „pagubiti”, in urma reducerilor salariale operate conform deciziilor guvernamentale au fost directorii si sefii de servicii, adica cei cu functie de conducere. Unii dintre functionari au fost atinsi mai degraba de masura reorganizarii, in sensul ca s-a decis desfiintarea unor posturi de conducere. In aceasta situatie se afla cinci angajati Potrivit reprezentantilor Institutiei Prefectului, prin efectul legii, trei directori au fost „retrogradati”, fiind trecuti pe posturi de sef serviciu. Ca directori, acestia beneficiau de indemnizatia de conducere de 50% din salariul de baza. Trecand pe postul de sef serviciu, indemnizatia de conducere a scazut pana la 30% din salariul de baza. Conform calculelor efectuate la nivelul institutiei, cu aceasta scadere la nivelul indemnizatiei de conducere si cu aplicarea procentului de 25% reducere salariala generala, cele trei persoane au ajuns sa aiba un venit salarial lunar cu 34% mai mic. Mai rau la acest capitol stau doi angajati din Prefectura, care au fost retrogradati, din sefi servicii devenind simpli functionari publici. Cum un sef serviciu ia, conform legii, o indemnizatie de conducere de 30%, prin trecerea pe o functie de executie, cele doua persoane au pierdut in intregime aceasta indemnizatie de conducere din salariul de baza. Punand la socoteala si cele 25 de procente reduse de la 1 iulie, cei doi angajati au ajuns sa incaseze lunar o leafa cu 46% mai mica, asta inseamna aproape jumatate din venitul de care se bucurau inainte de 1 iulie 2010.

La Politie, scaderea „sare” de 25%

Reducerile salariale au afectat angajatii Inspectoratului de Politie Judetean mai mult decat s-a preconizat initial. In realitate, diminuarile la leafa au fost, in unele cazuri, mai mari de 25%. O statistica la nivelul intregului inspectorat nu a fost facuta, insa un politist a confirmat acest fapt. „Scaderea, cu siguranta depaseste 25%. Insa acum depinde, in functie de vechime, de grad, de functie. Fiecare poate sa isi faca un calcul pentru a vedea cu cat i-a scazut. Insa, cu siguranta, procentul este mai mare”, a declarat un ofiter. (M.Aionesei, L.Lupascu., D.Rotariu)

„In fiecare spital, pe langa reducerea de 25%, datorita constrangerilor financiare, s-au mai redus sporurile, tichetele de masa, salariul de merit. De exemplu, un cadru medical lucreaza sapte zile suplimentare si se platesc doar trei sau patru. Salariile de merit au fost scoase, tichetele de masa sunt cu intarzieri peste tot, astfel ca reducerea salariala in fapt se ridica si la 35%”, Octavian Dumitru, lider Sanitas Botosani

Procent incert in termoficare

La Termica, conducerea societatii a precizat ca reducerea nu a fost mai mare de 25% desi unii angajati sustin ca in iunie au incasat 1.500 de lei iar in iulie leafa a fost de 1000 de lei. Vestea buna pentru salariatii societatii de termoficare este ca vor primi cu 10-15% mai mult la leafa. „Ajustarea salariala a fost de 25%, dar in conditiile in care noi vom primi subventia de la bugetul de stat este foarte posibil ca acest procent de diminuare a salariilor sa fie micsorat. in aceasta saptamana ar trebui sa primim valoarea exacta a subventiei pe care trebuie sa o incasam si e posibil ca ajustarea sa fie de 10-15 procente”, a spus Ion Diaconu, directorul societatii de termoficare. (R.Sauciuc)

Norocosii de la Casa de Pensii

Scaderile salariale cu 25% au fost resimtite si de salariatii Casei Judetene de Pensii si ai Inspectoratului Teritorial de Munca. La ambele institutii, scaderea salariilor nu a fost in procentaj mai ridicat. „Scaderea nu este mai mare, avand in vedere ca noi nu primim alte sporuri. Diminuarea a fost de strict 25%”, a spus Ioan Buzila, director executiv adjunct al CJP. Aceeasi explicatie a fost data si de Roxana Gavril, responsabil relatii mass-media din cadrul ITM. „A fost aplicata exact ordonanta si salariile au scazut cu 25% din august”, a mentionat Roxana Gavril

evenimentuldebotosani.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.