spot_img
4.1 C
Vaslui
02-dec.-2024
spot_img

Succes total al primarului de Fãlciu si al cadrelor didactice din comunã, la zilele liceului “Dimitrie Cantemir”

- Advertisement -

Zilele liceului tehnologic “Dimitrie Cantemir”, din Fãlciu au reunit, ieri, numeroase oficialitãti si cadre didactice din tot judetul sub acoperisul acestei institutii de învãtãmânt care joacã un rol cheie pentru ceea ce înseamnã învãtãmânt liceal pe Valea Prutului. Pentru 600 de copii din comuna Fãlciu si localitãtile învecinate, aceastã institutie este, de ani de zile, un nume de referintã în dezvoltarea unui învãtãmânt de calitate în zonã. La aceastã unitate învatã atât copii de grãdinitã, elevi din clasele I-VIII sau liceeni, fiind una din cele mai importante unitãti de învãtãmânt din zona Husi-Murgeni. Tocmai de aceea, initiativa din 2018 a primarului de Fãlciu, Neculai Moraru, prin care personalitãti din tot judetul erau invitate sã participe la zilele liceului, a fost continuatã si în aceste zile, când tot liceul este în sãrbãtoare. Astãzi, cadrele didactice si elevii de la liceul “Dimitrie Cantemir” îsi vor lua rãmas bun de la oaspeti, pânã anul viitor, când se va discuta, s-a spus, pe tema prezentului si viitorului pe care îl are învãtãmântul în mediul rural.

Simpozionul dedicat liceului tehnologic “Dimitrie Cantemir” depãseste de acum granitele judetului Vaslui, prin temele abordate, prin seriozitatea prezentãrilor si prin personalitatea celor care au acceptat invitatia primarului Neculai Moraru, cel care este sufletul actiuni, ajunsã la a doua editie. Ne-am convins asta, ieri, în prima zi a actiunii. Tema discutiilor de ieri, “Vesnicia s-a nãscut la sat”, i-a fãcut pe multi dintre participanti sã se întoarcã în timp, în anii copilãriei. Ne-a atras atentia prezentarea unui cadru didactic cu zeci de ani de catedrã, ajuns acum la pensie, fosta profesoarã de românã Alexandrina Pascal. “Îi îndemn pe toti, asa cum am fãcut mereu, pe când eram în activitate, sã se gândeascã la satul lor natal. M-am bucurat sã întâlnesc aici, la Fãlciu, oameni din cultura si spiritualitatea locurilor, cum este pãrintele Ioan Popa, dar si multi alti profesori, pe care am avut sansa sã-i cunosc în activitatea mea. Sunteti, la Fãlciu, strã-strã-strãnepotii lui Dimitrie Cantemir, o personalitate de o culturã enciclopedicã, cel care a arãtat întregii Europe. Dimitrie Cantemir a arãtat lumii întregi tãranul român, asa cum este el cu adevãrat, cel care a fost un cui în papucul celor trei imperii, respectiv Imperiul Rus, Imperiul Otoman si Imperiul Hansburgic. Sã fiti mândri de istoria dumneavoastrã! Satul românesc de astãzi vine sã ne confirme ideea cã trecutul este mereu în mintea si în inimile noastre si cã avem obligatia sã construim viitorul. Tema pe care ati ales-o pentru acest simpozion este legatã de fapt de legãtura noastrã cu satul natal. Aici, în satul românesc se pãstreazã cele mai frumoase valori: cinste, sinceritate, credintã în Dumnezeu. Orasul nu mai pãstreazã aceste valori, din pãcate”, a spus fosta profesoarã de limba românã. Munca depusã de zecile de cadre didactice care activeazã la acest liceu tehnologic este piatra de temelie pentru dezvoltarea lor ca oameni, au spus invitatii la simpozion. “Am fost prezent în liceul dvs si am trãit momente frumoase, plãcute, unice. Vã aduc binecuvântarea PS Ignatie, Episcopul Husilor, care vã iubeste si vã apreciazã pentru tot ceea ce faceti pentru copii, la acest liceu frumos. Am cunoscut copiii Fãlciului, la fel cum am cunoscut copii din 80 de sate, în care am fost prezent în ultima perioadã, si pot sã vã spun cã am fost impresionat”, a mãrturisit preotul Marian Ruginã, consilier al Episcopului Ignatie.

Mãrturisirea inspectorului scolar general: “Mi-am dorit ca românii sã poarte ia din nou, cu mândrie”

“În satele noastre se întâmplã lucruri deosebite. Anul trecut, în An Centenar, am realizat peste 1.000 de actiuni în toate scolile. Aceasta este marea noastrã realizare. As avea si o mãrturisire de fãcut: tin minte cã bunica purta ia cu mare mândrie si cinste. Au fost vremuri în care iile au fost aruncate, uitate, pãrãsite de lumea satului, pentru cã asa au fost vremurile. Atunci, mi-am spus cã îmi doresc ca, atunci când voi avea sansa, sã readuc ia în mintile si inimile românilor. Si, din 2012 încoace, de când am ajuns la conducerea ISJ, pot spune cã am reusit asta. Observ acum cadre didactice, copii, oameni simpli care poartã iile cu mândrie. Pot spune cã mi-am îndeplinit misiunea pe care mi-am propus-o, cu multi ani în urmã”, a spus prof. Gabriela Plãcintã, inspectorul scolar general al judetului.

“Vreau sã multumesc tuturor cadrelor didactice, conducerii liceului pentru tot ceea ce au fãcut si fac pentru copii. Cu durere în suflet, vreau sã vã mãrturisesc ceva: facem drumuri asfaltate, canalizare, aducem apã potabilã în sate, sperãm ca fiii satelor sã se întoarcã acasã, însã satele noastre se depopuleazã. Este situatia de la Bozia, unde cred cã 40% din populatie este plecatã afarã. Te doare sufletul sã vezi un ceaun rãmas în mijlocul curtii pustii, cu plapuma care stã si acum peste patul din curte si cu geamurile care intrã în pãmânt, din casa nelocuitã. Am fãcut asfalt, crezând cã se întorc acasã. Dar, nu se întorc, din pãcate. Cred, în aceste conditii, cã menirea noastrã este de a face copii sã rãmânã aici, sã le oferim conditii prin care sã se dezvolte, pe viitor, satele noastre” – Neculai Moraru, primarul comunei Fãlciu.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.