• anul acesta Ministerul Sănătătii nu a mai alocat bani pentru lapte praf • totusi, pe stoc există 3 tone de lapte care nu a fost revendicat de mame de luni bune •
Statul român, în spetă Ministerul Sănătătii, a decis anul acesta să „întarce“ bebelusii care provin din familii modeste din punct de vedere financiar, fie din considerente economice, fie din cauza dezinteresului unor mămici care nu s-au înghesuit să primească acest ajutor. Pînă anul acesta, orice copilas care nu putea fi alăptat de către mama sa avea dreptul să primească lunar cantitatea necesară de lapte praf gratuit, din partea statului. Laptele era achizitionat de Directia de Sănătate Publică Neamt din fondurile date de Ministerul Sănătătii iar cantitatea cumpărată era în functie de numărul cererilor existente.
Pentru 2011, Ministerul nu a mai alocat fonduri pentru lapte praf astfel încît DSP Neamt, chiar dacă ar vrea, nu ar avea cu ce achizitiona măcar un gram de lapte praf. Asta înseamnă că sute de copilasi ale cărora mame nu-si pot permite să dea lunar cam 200 de lei pe laptele din farmacii, vor ajunge să fie hrăniti cu lapte de vacă, fapt total nerecomandat după părerea pediatrilor. Pe de altă parte, dacă în alte judete situatia este dificilă, mamele cerîndu-si răspicat laptele praf la care au dreptul, în Neamt lucrurile stau exact pe dos. Nemtencele nu sînt deloc interesate să-si hrănească pruncii asa cum trebuie, motiv pentru care, desi au făcut cereri pentru a primi lapte, nu s-au mai dus să-l ridice de la DSP. Încă de la începutul acestui an la sediul acestei institutii există circa 3 tone de lapte praf care asteaptă să fie distribuit bebelusilor. Conducerea DSP a trimis adrese către primării să vină să ridice laptele pentru copilasii din localitătile respective, lucrurile au rămas la fel, mii de cutii de lapte praf continuînd să zacă la DSP. Mai bine de 500 de bebelusi din Neamt nu au parte de lapte matern pentru că cele care le-au dat viată suferă de diverse afectiuni ce le împiedică să alăpteze. Potrivit legii, au dreptul să primească gratuit lapte copiii cu vîrsta de pînă la un an si care nu pot fi alăptati natural deoarece mamele au contraindicatii, ele suferind de TBC, sifilis, HIV/SIDA, dar si cei care sînt adoptati ori ale căror mame au decedat. Dacă majoritatea mamelor care îsi hrănesc artificial pruncii îsi cumpără singure din farmacii care lapte cred ele că este mai bun, cele mai defavorizate se văd nevoite să meargă pe mîna statului. În anii anteriori, laptele distribuit gratuit era cel mai ieftin de pe piată si nu cel mai bun calitativ, acum se distribuie unul net superior din toate punctele de vedere care poate fi găsit în farmacii la preturi destul de piperate.