spot_img
spot_img
5.3 C
Vaslui
28-nov.-2024
spot_img
spot_img

Staţiunea din Vizantea Livezi începe să prindă contur

- Advertisement -

Comuna a obţinut o finanţare de 3,7 milioane de euro pentru o bază de tratament.Datorită apelor minerale, localitatea a fost declarată staţiune în anul 1886
Autorităţile din comuna Vizantea-Livezi au obţinut o finanţare de 3,7 milioane de euro, prin Ministerul Turismului, pentru realizarea unei baze de tratament cu ape sulfuroase. Această bogăţie naturală nu a fost exploată pană acum decat de localnicii din zonă şi ar putea fi cheia pentru dezvoltarea turismului în localitate. “Sperăm să scoatem cat mai curand lucrările la licitaţie pentru Complexul Balnear, care vor dura doi ani de la momentul demarării. Am eliberat şi un teren pentru construcţia de pensiuni în zonă prin atragerea unui islaz în intravilan. Loturile sunt în suprafaţă de 2.000 mp şi vor fi concesionate doritorilor”, a spus primarul Fănică Ciobotaru. Cofinanţarea autorităţilor locale este de 5% din valoarea proiectului, suficient de mare ca să pună presiune pe bugetul localităţii. Cu toate acestea, primarul spune că va găsi soluţii pentru a face rost de bani. “Avem asfalt pană acolo şi avem toate utilităţile necesare pentru realizarea bazei de tratament”, a precizat primarul din Vizantea – Livezi.

Mii de oameni la tratament la sfarşit sec. XIX

Istoria apelor minerale din Vizantea – Livezi şi a folosirii lor în scop medical este veche, după cum se arată în proiectul investiţiei şi pe site-ul www.vizantea-livezi.com. Primele date sunt din perioada 1882 – 1883, cand mai mulţi suferizi de reumatism s-au vindecat de această boală. În anul 1890 s-au efectat primele analize la şase izvoare din cele 20 aflate la Vizantea. În perioada 1888 – 1889 aproape 4.000 de vizitatori din Bucureşti şi alte zone ale ţării au venit să se trateze aici. Vizantea a fost declarată staţiune în anul 1886, cand comuna avea 327 de case, 1.355 de locuitori, dar şi şase mori şi şase carciumi. Dezvoltarea a fost anevoioasă însă din cauza izolării localităţii. Numărul celor care s-au tratat aici se situa în jurul a 800 – 1.000 de persoane pe an. După primul război mondial staţiunea şi-a reluat cu greu activitatea, iar turiştii au început iar să vină. Cu toate acestea, în anii comunismului staţiunea a devenit doar o amintire şi abia acum, la 20 de ani de la revoluţie, se fac primele demersuri pentru ca Vizantea să intre pe harta staţiunilor.

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.