spot_img
spot_img
-0.9 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

Spitalul Mare fugareste bolnavii cu «taxele de bolnita»

- Advertisement -

In Romania, sanatatea nu se mai face de mult din compasiune, nici macar pentru cei care cotizeaza lunar pentru a tine in viata sistemul public de sanatate • “strategia” de a percepe taxe bolnavilor a adus Spitalului Judetean peste 19 miliarde de lei vechi anul trecut u printre taxe se afla si cea de 30 de lei pentru rezervele V.I.P. si cea de intrare, de 5 lei • in schimb, nici o gravida nu a platit taxa oficiala de cezariana de 600 de lei, cu toate ca doar anul trecut au fost sute de asemenea nasteri • mamicile spun ca taxa se plateste, insa pe cale neoficiala si nu intra in bugetul spitalului • cei care ajung pe un pat de spital au trecut in prealabil si pe medicul de familie moment in care au fost nevoiti sa lase si acolo bani.

Spitalul Judetean a intrat in lumea medicinii private, chiar daca serviciile oferite sint departe de cele din clinicile de profil. A avea calitatea de asigurat la Sanatate nu mai reprezinta nici un avantaj in Vrancea, chiar daca ai cotizat pentru ca in caz ca te loveste boala sa fii sigur ca poti beneficia de gratuitate la medic. Acest lucru il simt pe propria piele bolnavii care ajung la Spitalul Judetean de Urgenta “Sf. Pantelimon” Focsani inca de la intrarea in unitate si pina la externare. Pentru ca banii alocati de Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) sint insuficienti si pentru cumpararea de medicamente si materiale sanitare, “strategia” de a atrage fonduri o reprezinta preceperea taxelor de parcare, de insotitor, de intrare in unitate in afara orelor de vizita, pentru documentele necesare la externare precum bilet de iesire spital, scrisoare medicala, concediu medical si reteta etc. Anul trecut, spitalul a strins 1,9 milioane de lei (19 miliarde lei vechi) de la bolnavii jupuiti de bani in acest fel. Evident, bolnavii nu vad cu ochi buni aceste taxe, mai ales ca Ministerul Sanatatii doreste sa introduca in acest an coplata, o contributie personala la plata serviciilor medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale. In ultima perioada s-a ajuns ca salariatii spitalului sa fuga prin curte dupa cei externati pentru a le cere taxele, cum ar fi tariful de insotitor, de 10 lei pe zi, pentru cei neputinciosi. Conducerea spune ca banii sint folositi pentru achizitionarea de aparatura.

Nu pot sa fii tratat daca nu ai bani

Sanatatea costa din ce in ce mai mult. Persoanele care cotizeaza luna de luna la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate in speranta ca vor beneficia de gratuitate cind ajung la spital, simt pe propria piele problemele din sistem. De la intrare si pina la externare, bolnavii si apartinatorii trebuie sa plateasca o serie de taxe obligatorii pentru a putea beneficia de anumite servicii. Aceasta dupa ce trec si pe la medicii de familie, unde sint nevoiti sa duca si acolo mina la portofel. Bolnavii sint nemultumiti de aceste taxe si nu inteleg de ce trebuie sa mai cotizeze de vreme ce au dat bani o viata
intreaga pentru a avea calitatea de asigurat. “Cred ca ar trebui sa se mai elimine din aceste taxe. Ne este foarte greu, nu ne ajungem cu banii. Cind se va introduce coplata nu stiu ce vom face. Nici cu ziua nu sintem platiti asa ca nu stiu ce facem”, spune pensionara Niculina Toma, pe care am intilnit-o la iesirea din spital. Si cum aceste taxe nu sint suficiente, bolnavii care se interneaza primesc reteta in mina pentru a-si cumpara medicamentele necesare din propriul buzunar. Bolnavii nu vad cu ochi buni aceste taxe, mai ales ca Ministerul Sanatatii doreste sa introduca si coplata, o contributie personala la plata serviciilor medicale. “De unde bani. Noi mergem cu ziua la munca si iarna cu ajutorul social, cu ce sa traim. De unde sa platim”, spuneun bolnav din Movilita. Printre taxele percepute se afla si cea de 30 de lei pentru rezervele medicale de categoria V.I.P.. Pentru liniste, mai multa intimitate si conditii mai bune bolnavii scot acesti bani din buzunar pentru a ocupa una dintre cele 20 de rezerve situate in sectii precum chirurgie, urologie, pediatrie, cardiologie, obstetrica-ginecologie, ORL, dermatologie sau infecto-contagioase. Taxa de salon a adus spitalului anul trecut 34.000 de lei. In schimbul taxei bolnavii au primit camere dotate cu televizor si grup sanitar propriu, unele chiar cu aer conditionat, dar, cel mai important, au evitat riscul de a sta cite doi in pat.

Taxa de intrare ca la muzeu

Nici intrarea in spital nu este gratuita. Cei care doresc sa isi viziteze rudele suferinde si nu vin cind este programul oficial de vizite, trebuie sa plateasca. Orarul nu este facut sa-i ajute pe apartinatori, intrucit cei mai multi lucreaza pina la orele 16.00. Un astfel de bon este valabil doua ore dupa care apartinatorul va trebui sa mai dea 5 lei daca doreste sa mai intre in unitate, eventual cu medicamentele
cumparate din fata farmaciei spitalului. Acest lucru ii nemultumeste pe cei ce trebuie sa treaca pragul unitatii motiv pentru care si scandalurile sint la ordinea zilei. In aceste conditii, Spitalul Judetean a reusit sa scoata din buzunarul rudelor bolnavilor anul trecut 63.000 de lei din taxa de vizitator pentru care portarii alearga lumea pe holuri sau prin curte. Si taxa de 10 lei pentru documentele de externare a adus bani buni la dispozitia directorului Nicolae Moise. Este vorba de 399.000 de lei, bani perceputi bolnavilor internati. Si taxa de 50 lei ceruta pentru referatele de expertiza medicala a adus unitatii suma de 430.000 de lei. Banii cistigati de pe urma bolnavilor si apartinatorilor acestora au fost utilizati pentru achizitionarea de aparatura, dupa cum spune Alina Pelin, purtatorul de cuvint al spitalului. La rindul sau, directorul Nicolaie Moise sustine ca banii sint necesari inclusiv pentru dezinfectant, femeile de serviciu fiind nevoite sa «curete» dupa vizitatori. Din «mita oficiala», Spitalul spune ca a cumparat patru aparate de aer conditionat, un generator de oxigen, un cuptor de bucatarie, un spirometru, un aspirator chirurgical, injectomate, un grup electrogen cu inversor de sursa, monitor functii vitale si un generator 150 kw aburi tehnologici plus o statie de durizare. A fost cheltuita astfel din venituri proprii suma de 952.400 lei. In ciuda acestor achizitii, in continuare, spitalul nu are un tomograf propriu, aparat care poate salva multe vieti pentru care bolnavii sint trimisi la Bucuresti. Ultimul tomograf a fost adus in judet pe vremea guvernarii CDR.

# Nici o gravida nu a platit taxa pentru cezariana la cerere

Nici o gravida care a trecut pragul Spitalului Judetean nu a solicitat sa achite noua taxa de 600 de lei pentru a face cezariana la cerere. Femeile insarcinate care au vrut sa faca cezariana fie s-au razgindit cind au aflat ca trebuie sa dea 600 de lei, fie au picat la intelegere cu medicul si cu o “atentie” au reusit sa scape de nasterea pe cale naturala. Asa se face ca toate cele 78 de cezariene care s-au facut anul acesta au avut oficial “indicatie medicala”. Taxa de 600 de lei a fost introdusa din vara pentru a se atrage la bugetul unitatii mai multi bani dar si pentru a promova nasterea naturala, dupa cum s-a spus atunci. In realitate, mamicile vorbesc de o taxa neoficiala care nu poate cobori sub aceasta suma. In prezent, in Vrancea, doar la spitalele Focsani si Adjud poate fi efectuata aceasta interventie medicala deoarece celelalte maternitati nu au dotarea necesara si nici specialisti. Anul trecut, la Spitalul din Focsani au fost inregistrate 2.950 de nasteri, in 530 recurgindu-se la cezariana.

Ce taxe se percep la spital!

Iata tarifele percepute bolnavilor dar si salariatilor spitalului:
– Taxa intrare in fara orelor de vizita – 5 lei
– Taxa insotitor – 10 lei
– Taxa teste psihologice – 80 lei
– Taxa parcare auto vizitatori – 5 lei
– Taxa copii carti de munca – 5 lei
– Taxa adeverinta recalculare pensie – 30 lei
– Taxa referate comisii expertiza medicala – 50 lei
– Taxa documente externare (bilet de iesire spital, scrisoare medicala, concediu medical, reteta) – 10 lei
– Taxa copii acte medicale arhiva (exceptie institutii autorizate:prefectura, tribunal) – 50 lei
– Taxa documentar pensionare ITM – 100 lei

Taxe si la medicul de familie

Nici la medicul de familie bolnavii nu scapa fara a scoate bani din buzunar pentru o serie de acte sau investigatii care nu sint decontate de Casa
de Asigurari de Sanatate. Serviciile care nu sint incluse pe lista de gratuitati trebuie platite si pentru asta Patronatul si Asociatia Medicilor au stabilit valorile minime pe care le pot solicita cadrele pentru serviciile cu plata. Astfel pentru 2010 tarifele au fost:
– consult la cabinet, la cerere (neasigurati, neinscrisi lista proprie) – 30 lei
– consultatie control (neinscrisi sau neasigurati) –20 lei
– ingrijiri medicale cabinet, la cerere (sonda urinara, stomatii, pansamente) – 20 lei
– tratament injectabil cabinet, la cerere (recomandat de catre alti medici), instramuscular (manopera) – 7 lei
– intravenos (manopera) – 10 lei
– infiltratie/sedinta – 20 lei
– ecografie abdominala in cabinet la cerere – 40 lei
– masurarea colesterol in cabinet la cerere – 20 lei
– pansament (pe marime) – 20 lei
– scrisoare medicala/referat comisie handicap, revizuire grad handicap etc. – 30 lei
– certificate medicale, la cerere-certificate de casatorie (nu cele de boala) – 50 lei
– certificate pentru adoptie – 30 lei
– eliberare document medicale pentru societati de asigurari -100 lei
– eliberare document scutire port centura de siguranta auto – 30 lei
– avize colectivitati turistice (tabere, cluburi itinerante), la cerere – 20 lei
– aviz activitati sportive extrascolare (concursuri, competitii, carturi, circulatie) – 20 lei

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.