spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
27-nov.-2024
spot_img
spot_img

Sperante: Podul Doamnei ar putea fi reabilitat cu fonduri de la Ministerul Culturii

- Advertisement -

DORINTE… Consiliul Judetean Vaslui vrea sã acceseze fonduri pentru reabilitarea unui important istoric. Este vorba despre „Podul Doamnei” din Chitcani, comuna Costesti, construit în 1841, la ordinul domnitorului Mihai Sturdza. Vineri, într-o sedintã extraordinarã a Consiliului Judetean, se propune adoptarea unui proiect de hotãrâre privind încheierea unui acord de parteneriat între Judetul Vaslui si Muzeul Judetean „Vasile Pârvan” Bârlad pentru realizarea unui proiect menit sã reabiliteze monumentul. Banii ar urma sã vinã de la Ministerul Culturii, prin Institutul National al Patrimoniului, suma maximã ce va putea fi accesatã fiind 250.000 lei. „Având în vedere importanta monumentului istoric si necesitatea unei interventii

urgente asupra acestuia, pentru a se evita pierderea definitivã a unei dovezi istorice din perioada medievalã pe teritoriul judetului Vaslui, coroborat cu data limitã de depunere a proiectului, este urgentã si oportunã initierea proiectului de hotãrâre privind aprobarea încheierii acordului de parteneriat”, se motiveazã în Referatul de aprobare anexat proiectului de hotãrâre privind încheierea acordului de parteneriat între Judetul Vaslui si Muzeul Judetean „Vasile Pârvan” Bârlad. Termenul limitã pânã la care va putea fi depus proiectul „Interventie de urgen la monumentul istoric Podul Doamnei, comuna Costesti, judetul Vaslui” este 14 decembrie, ora 14:00.

Podul Doamnei se aflã pe drumul ce leagã localitatea Rosiesti de soseaua Vaslui-Bârlad (DN 24) si reprezintã o paginã din istoria judetului Vaslui. Scos din circulatie în 1981, podul a fost transferat în 2019 din domeniul public al Consiliului Local Costesti în cel al Consiliul Judetean (CJ) Vaslui, pentru a fi reabilitat. „Solicitarea de preluare a obiectivului istoric este prioritarã si de strictã necesitate întrucât constructia în sine se aflã într-un stadiu de degradare accentuat”, preciza, în 2019, fostul primar al comunei Costesti într-o cerere cãtre CJ. De atunci însã si pânã astãzi nu s-a fãcut nimic concret pentru reabilitarea monumentului. Purtãtorul de cuvânt al Consiliului Judetean a preciza, în urmã cu doi ani de zile, reporterilor Vremea Nouã cã „podul se aflã în conservare, a fost lansatã o licitatie pentru expertiza tehnicã si se va trece la reabilitare fie din fonduri europene, fie din bugetul local al judetului”. De atunci însã nu s-a mai miscat niciun pai, lucrurile rãmând blocate.

Douã inscriptii partial lizibile pe partea interioarã a celor douã parapete de la mijlocul podului

Imaginile cu monumentul istoric sunt de-a dreptul dezolante:plin de buruieni, cu bucãti mari de piatrã desprinse si cratere. Podul Doamnei din Chitcani este construit „din blocuri masive de piatrã fetuitã, legate cu mortar de var si are cinci deschideri în arc în plin cintru. Pe partea interioarã a celor douã parapete de la mijlocul podului se aflã douã inscriptii partial lizibile, una în limba latinã si alta în limba românã, încadrate în panouri rectangulare (165/135 cm), decorate la partea superioarã, în altorelief, cu însemne heraldice (70/50 cm) erodate (istoricii presupunând cã este vorba de blazonul domnitorului). Cele douã medalioane sunt mãrginite lateral de doi pilastri canelati, pe care se sprijinã acolada balustradei. Inscriptia în limba românã se aflã pe parapetul nordic si este scrisã cu un amestec de litere latine si chirilice. Ea are urmãtorul cuprins: <Acest pod este construit din poronca pre înãltu Domn MIHAIL GRIGORIU STURZA V.V. domn terei Moldovei în al VIII an al domniei însale si sãvãrsinduse supt ministeria d. log. Const. Sturza sau deschis pentru cãlãtori în 8 Noem. 1841>”, scrie Maria Popa în vol. „Monumentul”, cap. „Podul Doamnei de la Chitcani, comuna Costesti, judetul Vaslui”.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.