spot_img
spot_img
2.5 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

Silimarina, extractul din planta „Ciulinul Mariei”, beneficii extraordinare pentru sãnãtate, de la protejarea ficatului, pânã la controlul afectiunilor neuropsihice

- Advertisement -

MIRACOL AL NATURII… Silimarina este un extract dintr-o plantã medicinalã numitã Silybum Marianum sau „Armurariu”, care în popor este cunoscutã mai mult sub numele de „Ciulinul laptelui” sau „Ciulinul Mariei”. „Armurariul” este originar din Asia si Sudul Europei, însã, în prezent, este cultivat pe aproape întreg globul, inclusiv în Romania, în zona Dobrogei. Din punct de vedere chimic, silimarina este un amestec de trei flavonoide, numite silibinina, isosilibinina, respectiv silicristina. Încã din Antichitate, grecii utilizau semintele de Armurariu în scopuri terapeutice, silimarina fiind si în prezent foarte popularã pentru beneficiile sale. De-a lungul timpului, cercetãrile din domeniul medical au condus la câteva argumente potrivit cãrora silimarina poate avea reale beneficii pentru sãnãtate, în diferite afectiuni ale ficatului, pentru tratarea sau prevenirea diabetului zaharat, dar, la fel de important, pentru sustinerea functiilor cognitive, îmbunãtãtirea memoriei si a puterii de concentrare. Aceste din urmã beneficii o fac utilã mai cu seamã în preventia sau controlul unor afectiuni neuropsihice, precum dementa.

Silimarina reprezintã un grup de compusi prezenti în planta medicinalã numitã „Armurariu”. Extractul de „Armurariu” contine, de obicei, un nivel de silimarinã cuprins între 65 si 80%. Existã o diversitate considerabilã de produse bazate pe silimarinã, acest extract dovedindu-si eficienta în privinta protectiei hepatice, a detoxifierii organismului, stimularea lactatiei, îmbunãtãtirea rezistentei oaselor, protectia pielii sau gestionarea diabetului. Protejeazã ficatul prin actiunea sa de puternic detoxifiant hepatic, facilitând refacerea celulelor hepatice si reducând deteriorarea ficatului. Contribuie la eliminarea toxinelor din corp, procesate de ficat, si la reducerea efectelor negative ale consumului de alcool, pesticidelor, metalelor grele si poluãrii asupra organismului. Ficatul este vital pentru eliminarea toxinelor, productia hormonalã, detoxifiere si eliberarea de glucozã în sânge pentru a furniza energie organismului. Silimarina este adesea utilizatã ca supliment alimentar, în tratamentul afectiunilor hepatice, inclusiv boala ficatului alcoolic, boala ficatului gras nonalcoolic, hepatita si chiar cancerul hepatic.

Silimarina este utilã si pentru diabet, dar si pentru sistemul osos!

Diverse studii au arãtat cã administrarea de silimarinã în combinatie cu terapiile conventionale poate fi utilã în gestionarea simptomelor diabetului de tip 2, prin îmbunãtãtirea controlului nivelului de glucozã din sânge. Antioxidantii puternici din silimarinã pot ajuta la reducerea nivelului de glucozã la persoanele care suferã de rezistentã la insulinã. Un studiu din anul 2006 a constatat cã administrarea de extract de silimarinã timp de 4 luni la persoanele cu diabet a dus la îmbunãtãtiri semnificative ale nivelurilor de insulinã si glucozã din sânge. Cei care vor sã stie ce este silimarina si la ce se foloseste, ar trebui sã afle cã existã dovezi care indicã faptul cã silimarina poate juca un rol important si în mentinerea sãnãtãtii sistemului osos. Un studiu din 2013 a arãtat cã silimarina poate ajuta la prevenirea pierderii de masã osoasã.

Cele mai importante beneficii ale silimarinei

Protectia ficatului – Silimarina este folositã ca terapie complementarã de cãtre pacientii cu leziuni hepatice, survenite în urma unor afectiuni precum: boala hepaticã alcoolicã, boala ficatului gras non-alcoolic, hepatita, cancerul hepatic. Desi este nevoie de mai multe cercetãri pentru a se stabili concret modul în care actioneazã silimarina, se crede cã acest complex reduce actiunea negativã asupra ficatului, cauzatã de radicalii liberi (produsi atunci când ficatul metabolizeazã substantele toxice). Se crede, de asemenea, cã silimarina ar putea prelungi usor speranta de viatã în cazul pacientilor diagnosticati cu cirozã hepaticã. Sunt însã necesare mai multe studii, pentru a se determina doza si durata tratamentului cu silimarinã, în cazul afectiunilor hepatice.

Prevenirea declinului functiei cerebrale legat de vârstãSilimarina este folositã ca remediu traditional pentru afectiuni neurologice (bolile cunoscute sunt Alzheimer si Parkinson). Proprietãtile antiinflamatorii si antioxidante ale silimarinei indicã faptul cã poate fi un neuroprotector care ar putea preveni declinul functiei cerebrale. Rezultatele obtinute pânã acum sunt încurajatoare, dar este nevoie de cercetãri suplimentare.

Protejarea oaselor – Afectiunea cauzatã de fragilizarea tesutului osos (fracturile apar foarte usor, chiar în urma unor traumatisme sau cãzãturi minore) se numeste osteoporozã. De obicei, afectiunea se dezvoltã pe parcursul mai multor ani. Din ceea ce se stie, silimarina ar putea stimula mineralizarea osoasã, dar este încã o necunoscutã modul în care silimarina actioneazã asupra sistemului osos la om.

Scãderea nivelului de zahãr din sânge- Silimarina ar putea actiona asupra nivelului de zahãr din sânge în cazul persoanelor cu diabet. Existã analize recente care sustin cã pacientii care iau silimarinã în mod constant înregistreazã scãderea nivelului de zahãr. În plus, proprietãtile antioxidante si antiiflamatorii ale silimarinei pot feri organismul pacientului de complicatii diabetice severe precum bolile renale.

Previne îmbãtrânirea În momentul în care elimina toxinele din sânge, silimarina poate preveni si eventualele efecte nocive ale radicalilor liberi. Un consum regulat de silimarina poate avea efecte vizibile la suprafatã, în interiorul pielii, dar si la nivelul organelor. Se reduc leziunile apãrute la nivelul pielii, dar si semnele usoare de îmbãtrânire, cum ar fi ridurile si liniile fine de expresie si petele negre.

Îmbunãtãteste sãnãtatea cardiovascularã. Consumul regulat de silimarina poate determina cresterea nivelului de HDL, colesterolul bun din sânge, actiune care poate reduce riscul de ateroscleroza. De asemenea, are efect hepatoprotector si scade tensiunea arterialã, care poate duce la afectiuni cardiovasculare grave. Astfel, silimarina poate ajutã la preventia bolilor cardiovasculare.

Afectiuni în care se recomandã silimarina

Pulberea, capsulele comprimate cu silimarina, dar si tincturile, asa cum este tinctura de armurariu, sunt recomandate ca tratament adjuvant în urmãtoarele afectiuni: Cirozã hepaticã; Hepatitã viralã acutã; Insuficientã hepaticã; Hepatitã viralã cronicã; Cirozã hepaticã compensatã; Calculi biliari; Tulburãri de digestie – vorbim despre dietã recomandatã pentru o digestie sãnãtoasã, iar printre alimentele esentiale ar trebui sã se regãseascã cu sigurantã si silimarina, în orice formã a sa; Consum de substante toxice, precum alcoolul.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.