CHEMARE Sâmbãtã, cei trei senatori ai judetului Vaslui – Cristian David, Doina Silistru si Vasile Pintilie – au primit mesaje prin care au fost anuntati cã trebuie sã se prezinte la sedintele extraordinare ale Senatului României, pentru zilele de 17 si 18 iulie. O veste care nu i-a bucurat prea mult pe alesi, care nu pot sã se bucure de vacantã, dar care va clarifica o serie de aspecte în discutie în acest moment. „Vom lua în discutie ceea ce a cerut Curtea Constitutionalã, care spune cã validarea referendumului pentru demiterea presedintelui României se face doar dacã participã 50% plus unu din totalul alegãtorilor înscrisi pe listele electorale permanente. Ori, noi avem si o Ordonantã de Urgentã asupra cãreia va trebui sã ne pronuntãm, ordonantã care spune cã referendumul este valid în conditiile a 50% plus unu din totalul celor care participã la referendum. Vom vedea, nici eu nu stiu acum ce se va întâmpla”, sustine senatorul USL, Doina Silistru.
Conform senatorului Silistru, se poate decide ca referendumul sã se desfãsoare dupã cerinta Ordonantei de Urgentã a Guvernului, adicã sã fie validat la un calcul de 50% plus unu din totalul celor care merg la votare, în conditiile în care „în majoritatea tãrilor europene se aplicã aceeasi metodã, nu stiu de ce ni s-au fãcut asemenea revendicãri, sã respectãm decizia Curtii Constitutionale si sã punem de acord legea privind referendumul cu ordonanta de urgentã”. „Ceea ce ni s-a transmis de la nivelul Uniunii Europene sunt niste recomandãri, nici Comisia de la Venetia nu este de acord cu aplicarea unor astfel de recomandãri. Ne vom întâlni si vom armoniza ceea ce solicitã Curtea Constitutionalã, legat de legea referendumului. Conform Curtii, în baza acestei legi, pentru ca referendumul sã fie valid trebuie sã se înregistreze 50% plus unu din totalul persoanelor cu drept de vot înscrise în listele electorale permanente. Ori, avem si Ordonanta de Urgentã în vigoare, drept pentru care vor fi discutii. Dacã vom considera cã mergem pe legea referendumului, asa cum cere Curtea Constitutionalã, va trebui sã dãm raport de respingere pentru ordonantã si referendumul se va desfãsura conform cerintelor Curtii. Avem o lege si o ordonantã, una va primi raport favorabil, cealaltã va primi raport de respingere. Nici eu nu stiu, acum, ce se va întâmpla, vom avea discutii aprinse timp de douã zile”, a spus senatorul Silistru.
„Aveam legi care stãteau în dulapuri la Monitorul Oficial si sase luni”
„Oamenii nu stiu ce s-a întâmplat cu acest Monitor Oficial, care era în subordinea directã a Robertei Anastase. Ori, m-am dus sã vãd când se publicã o lege si mi s-a spus cã nu existã un termen legal, desi era ciudat, puteai astepta mult si bine pânã ce o lege era trecutã prin Monitorul Oficial. Am initiat, la începutul anului, un proiect legislativ prin care solicitam ca publicarea diverselor acte normative sã se facã în termen de 15 zile de la emitere. Ori, majoritatea PDL nu a fost de acord si mi-a respins proiectul, care ar fi fãcut ordine si în acest domeniu. Voi vedea, în toamnã îl voi repune pe tapet si sper sã-mi conving colegii sã voteze în favoarea sa” – Doina Silistru, senatorul PSD de Vaslui
Ponta se teme de reactia Uniunii Europene
Parlamentul se reuneste în sesiune extraordinarã la cererea premierului Victor Ponta, care a anuntat sãptãmâna trecutã, de la Bruxelles, cã a trimis solicitarea presedintelui Senatului si presedintelui Camerei Deputatilor. „Vom lua toate mãsurile administrative si guvernamentale pentru a ne asigura cã toate deciziile Curtii sunt respectate si vom rãspunde tuturor îngrijorãrilor legitime exprimate de partenerii nostri europeni. Guvernul va organiza referendumul potrivit legii si deciziei Curtii Constitutionale”, a spus Ponta. El le-a explicat oficialilor europeni cã nu Guvernul, ci doar Parlamentul poate schimba legea. „Voi transmite opinia mea si presedintelui interimar, Crin Antonescu, cã referendumul va trebui sã respecte decizia Curtii Constitutionale. Pentru cã presedintele Schulz m-a întrebat dacã nu cumva Parlamentul nu va lua o decizie sau va decide dupã 29 iulie, l-am asigurat cã orice referendum organizat în România, potrivit procedurilor standard, trebuie validat de Curtea Constiutionalã, iar Curtea, pe 30 iulie, dupã referendum, va confirma rezultatele dacã 50% din populatie, în fapt mai mult de 50% – pentru cã dupã cum stiti nu mai suntem 18 milioane de alegãtori – dacã 9 milioane de votanti se prezintã la urne”, a spus Ponta, dupã întâlnirea cu Martin Schulz, presedintele Parlamentului European. De fapt, respectarea decizilor Curtii Constitutionale este una dintre principalele probleme la care a trebuit sã rãspundã premierul Victor Ponta, la cererea presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care i-a înmânat premierului român o listã neoficialã de probleme. si oficial, Comisia Europeanã a vorbit clar despre „restabilirea” puterilor Curtii Constitutionale si „respectarea” deciziilor acesteia.