spot_img
spot_img
2.5 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

Seminar national, la Rosiesti, dedicat celor 250 de ani de la nasterea Mitropolitului Moldovei, Veniamin Costache

- Advertisement -

SÃRBÃTOARE… Sâmbãtã, comuna Rosiesti va fi gazda unui impresionant seminar national, dedicat celor 250 de ani împliniti, în 2018, de la nasterea unui mare cãrturar si patriot român, Mitropolitul Moldovei, Veniamin Costache. Un seminar care, spune primarul Florin Anea, a pornit de acum un an de zile, „atunci când directorul scolii din comunã mi-a spus cã în 2018 se vor împlini 250 de ani de la nasterea acestei personalitãti marcante a poporului român, ceea ce m-a fãcut sã mã gândesc serios la organizarea unei actiuni cu rãsunet national”. Consiliul Judetean si Biblioteca Judeteanã „Nicolae Milescu Spãtarul” sunt co-organizatori ai evenimentului de sâmbãtã, la care participã Episcopul Husilor, PS Ignatie, mai multi academicieni români, dar si personalitãti ale culturii nationale.

Presedintele Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu, a spus cã personalitatea acestui mare cãrturar si erudit român a trecut de negura vremurilor si meritã sã fie pretuitã de contemporani. „Am dorit sã fim alãturi de Consiliul Local si primãria Rosiesti, în acest demers memorabil”, spune seful CJ Vaslui. Sunt, spune seful judetului, în jur de 250 de personalitãti ale poporului român, care provin de pe aceste meleaguri si care ar trebui sã fie cunoscute de fiecare locuitor al judetului, în parte, într-o perioadã destul de grea pentru judetul Vaslui. „Avem multe personalitãti, printre care si mitropolitul Moldovei, Veniamin Costache, pe nedrept trecute în uitare, dar vrem sã schimbãm aceastã situatie”, a mai spus Buzatu.

Mitropolitul Moldovei s-a nãscut la Rosiesti, în urmã cu 250 de ani

Vasile Costachi s-a nãscut la 20 decembrie 1768, în satul Rosiesti, în tinutul Faldului (azi în judetul Vaslui). Cãlugãria sa a avut loc în anul 1783 (dupã altii 1784), când abia împlinise 15 ani. Dupã trei ani, Iacob Stamati l-a hirotonit ierodiacon. În 1788, mitropolitul Leon Gheucã l-a chemat în slujba Mitropoliei din Iasi, fiind hirotonit ieromonah si rânduit ca mare eclesiarh al catedralei. Se pare cã tot atunci a fost hirotesit arhimandrit de cãtre mitropolitul Leon. În martie 1789 a fost numit egumen la mãnãstirea Sfântul Spiridon din Iasi, detinând aceastã slujbã timp de trei ani. La 26 iunie 1792 a fost ales episcop al Husilor, fiind pe atunci în vârstã de numai 23 de ani si jumãtate, în locul lui Iacob Stamati, trecut în scaunul mitropolitan. Hirotonia sa întru arhiereu s-a fãcut în ziua urmãtoare, în biserica Sfântul Spiridon din Iasi. Instalat la Husi, a cãutat sã meargã întru totul pe urmele înain­tasului sãu, contribuind la buna administrare a treburilor Episcopiei (înzestrarea catedralei si resedintei, primirea unor danii etc). Realizãrile sale la Episcopia Husilor, învãtãtura, blândetea, evlavia si dragostea sa fatã de pãstoriti au dus la alegerea lui Veniamin în scaunul vlãdicesc de la Roman, la 1 iunie 1796, dupã moartea episcopului Antonie. La 18 martie 1803 a fost ales în scaunul vacant de mitropolit al Moldovei si Sucevei. Desi abia trecuse de 34 de ani, avea o experientã destul de bogatã, dupã o slujire arhiereascã de 11 ani în scaunele de la Husi si Roman. Ca mitropolit, a pãstorit aproape 40 de ani, cu douã întreruperi, prima între anii 1808-1812, iar a doua între 1821-1823. Izbucnind rãzboiul ruso-turc din anii 1806-1812, tãrile române au fost ocupate de rusi, iar mitropolitul Veniamin a devenit loctiitor de domn (caimacam). Dar la scurt timp, a ajuns la neîntelegeri cu noua stãpânire si s-a retras la mãnãstirea Neamt. Din cauza intrigilor urzite împotriva lui, mitropolitul si-a înaintat demisia din scaun la 20 februarie 1808 (dupã unii cercetãtori, s-ar fi retras la Neamt, din 1807, sau chiar din 1806, conducând de acolo treburile Mitropoliei). În timpul sederii la Neamt, mitropolitul Veniamin a înfiintat acolo o tipografie, aducând în acest scop cîtiva mesteri de la tipografia mitropolitanã din Iasi. În 1812, noul domn al Moldovei, Scarlat Callimachi, împreunã cu Divanul tãrii l-au rechemat pe mitropolitul Veniamin în scaun, la 6 octombrie. A doua retragere din scaun a mitropolitului Veniamin a avut loc în anii 1821-1823, din cauza Eteriei grecesti. Când pârjolul turcesc s-a apropiat de Iasi, mitropolitul a fost nevoit sã se retragã în satul Colincãuti, în stânga Prutului, probabil prin septembrie 1821. S-a reîntors în tarã abia prin ianuarie sau februarie 1823, reocupându-si scaunul mitropolitan, sub primul domn „pãmântem”, Ion (Ionitã) Sandu Sturza (1822-1828). Reasezat în scaunul mitropolitan, Veniamin Costachi a pãstorit încã douã decenii, pânã la 18 ianuarie 1842, când s-a retras definitiv din scaun.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.