spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Se goleste Penitenciarul Vaslui de infractori!

- Advertisement -

Intrarea în vigoare pe 1 februarie a Noului Cod Penal poate determina si un val de eliberãri din penitenciare. Unele estimãri aratã cã prevederile mai blânde ale noilor norme penale pot duce la eliberarea a peste 6000 de detinuti. Activarea noului cod nu înseamnã cã pe 1 februarie cei 6000 de detinuti vor iesi pe portile închisorilor. Dosarele celor peste 31.000 de detinuti din România sunt acum analizate caz cu caz de comisii speciale. Celor 6000 de detinuti ar putea sã li se adauge si alte câteva mii de puscãriasi care ar putea beneficia de legea gratierii dacã ea este adoptatã de parlament sau prin Ordonantã de Urgentã. Numai de la Penitenciarul Vaslui ar putea cere liberarea înainte de termen peste 100 de detinuti, ceea ce va goli puscãria de infractori.

Potrivit unei analize a Administratiei Nationale a Penitenciarelor, în urma intrãrii în vigoare a Noului Cod Penal peste 4500 de detinuti ar fi „propozabili” pentru eliberare. Aceastã cifrã este provizorie pentru cã se bazeazã pe analiza a situatiei juridice a 19.000 de detinuti dintr-un total de peste 31.000. Astfel cã o estimare aratã cã în final peste 6000 de puscãriasi ar putea solicita eliberarea. Noul Cod Penal a scãzut limitele de pedepse pentru unele infractiuni. Astfel cã, spre exemplu, un inculpat condamnat la cinci ani de închisoare pe o infractiune care avea ca maximum exact cinci ani poate constata cã acum aceeasi infractiune în Noul Cod este pedepsitã cu un maximum de trei ani. Astfel cã dacã acest inculpat a ispãsit deja 3 ani instanta poate constata cã si-a finalizat sentinta. În alte cazuri, detinutii pot cere eliberarea conditionatã datoritã micsorãrii pedepselor. În dreptul românesc existã principiul legii penale mai favorabile si, din acest motiv, chiar dacã un detinut a fost condamnat pe codul actual, el poate fi eliberat pe noul cod dacã prevederile din noua lege îi sunt mai favorabile.

Ies hotii si spãrgãtorii de masini

În mod evident, cei 6000 de puscãriasi nu vor fi pur si simplu scosi din penitenciare si pusi în libertate. În ultimele luni, la nivelul fiecãrui penitenciar au fost constituite comisii speciale conduse de un judecãtor. Aceste comisii au analizat fiecare dosar al fiecãrui detinut pentru a constat dacã, dupã intrarea în vigoare a Noului Cod Penal, ar putea fi propus pentru eliberare sau eliberare conditionatã. Dupã finalizarea analizei si dupã intrarea în vigoare a noului cod, dosarele cu propunerile de eliberare vor fi înaintate instantelor. Aici judecãtorii vor analiza fiecare caz si vor decide dacã detinutul poate fi eliberat sau eliberat conditionat. Se estimeazã cã 90% dintre infractorii propozabili pentru eliberare au comis infractiuni de drept comun, precum furtul, furt calificat, tâlhãrii mai usoare, în principiu infractiuni mai usoare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.