spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

SE CUTREMURÃ JUDETUL

- Advertisement -

Stres seismic în apropierea Vasluiului

PERICOL Cutremurele din zona Galati, dar si cel mai mare, de 5,5 grade, din dimineata de duminicã, cu epicentrul în zona Vrancei, se datoreazã unui stres seismic la care este supusã scoarta terestrã din regiune, este una din concluziile specialistilor de la INFP, în urma analizei datelor din zonã. Acest stres seismic s-ar putea accentua odatã cu începerea forãrilor, de cãtre Chevron, pentru explorarea zãcãmintelor de gaze de sist din judetul Vaslui, forãri cãrora li s-a dat liber de cãtre conducerea CJ, prin emiterea autorizatiilor de constructie aferente, pentru zona Pungesti. În cel mai scurt timp, explorarea gazelor de sist, si, ulterior, exploatarea lor prin metoda fractionãrii hidarulice ar putea începe în toate colturile judetelor, astfel cã vasluienii s-ar putea sã fie confruntati cu aceleasi probleme pe care le au acum locuitorii din Izvoarele, respectiv zeci de cutremure zilnice, locuinte afectate, infectarea sau secarea surselor de apã potabilã si posibile alunecãri de teren.

În ultima perioadã, zona Galatiului a fost zguduitã de nenumãrate cutremure de micã intensitate, explicate de specialistii de la Institutul National pentru Fizica Pãmântului prin reactivarea unei falii din apropierea localitãtii Izvoarele. Specialistii INFP au declarat cã întreaga zonã este supusã unui stres seismic, acesta fiind si una dintre cauzele cutremurului de 5,5 grade care a avut epicentrul în zona Vrancei, seism însotit de mai multe replici. De altfel, duminicã dimineatã, la ora 5.38, la exact o orã dupã cutremurul major cu epicentrul în Vrancea, în zona Izvoarele a avut loc încã un seism, de 2,8 grade pe scara Richter, resimtit pe o zonã mai largã, inclusiv în municipiul Galati si în sudul judetului Vaslui. Pe fondul acestui stres seismic manifestat într-o zonã limitrofã judetului Vaslui, decizia CJ de a acorda autorizatia de construire a primei sonde de explorare a gazelor de sist prin metoda fractionãrii hidraulice din România este curatã inconstientã. Prin însãsi metodele de explorare, care presupun nu doar foraj la mare adâncime, dar si introducerea de cantitãti imense de apã în subsol în timpul forajului, dar si explozii controlate, pentru mãsurãtori seismice necesare conturãrii si evaluãrii zãcãmântului, „stresul seismic” de care pomeneau specialistii INFP cu privire la situatia din Galati va fi activat si în judetul Vaslui. Acest lucru va duce la o situatie asemãnãtoare cu cea de la Izvoarele, cu aproape 200 de cutremure înregistrate în doar 14 zile, lucru care va avea repercursiuni asupra comunitãtilor din zona Gârceni, acolo unde vor începe, în cel mai scurt timp, prospectiunilor.

Nu se stiu cauzele, se vãd efectele!

Într-un interviu acordat cotidianului gãlãtean „Cuget Liber”, dr. Iren Adelina Moldovan, sefa Colectivului de Studii Teluricomagnetice si Bioseismice din cadrul Institutului National pentru Fizica Pãmântului a recunoscut cã nu are o explicatie pentru cutremurele din zona Galati, cutremure care au avut o amplitudine maximã de 3,9 grade pe scara Richter, si, mai mult, cã nu poate sã prevadã care va fi efectul explorãrii si exploatãrii gazelor de sist din zona învecinatã, de pe teritoriul judetului Vaslui, pentru simplul fapt cã nu existã studii documentate cu efectele din punct de vedere seismic, a acestui tip de exploatare. Mai grav este faptul cã, în zona Izvoarele, din judetul Galati, epicentrele cutremurelor din ultima perioadã sunt situate la adâncimi mici, de 2 – 5 km, exact aceeasi adâncime la care vor ajunge sondele americanelor de la Chevron, si cã este posibil ca un prim efect al acestor zeci de seisme sã fie masive alunecãri de teren. Prin similitudine, este posibil ca, în urmãtorii ani, prin începerea lucrãrilor de exploatare a gazelor de sist în perimetrele ochite de Chevron din judetul Vaslui, acolo unde vor fi amplasate în lunile viitoare primele sonde, Gãgesti si Pungesti, la care se adaugã, mai nou, si Puiesti, o altã locatie vizatã de americani, locuitorii sã se confrunte cu exact aceleasi probleme de care au parte acum gãlãtenii din Izvoarele: zeci de cutremure zilnice, locuinte afectate, apã poluatã si posibile alunecãri de teren.

Comandament de urgentã la Vaslui, în urma cutremurului

ALERTÃ La doar câteva ore dupã producerea celui mai mare cutremur din ultimii ani, seism având magnitudinea de 5,5 grade pe scara Richter, resimtit si în judetul Vaslui, a fost convocat comandamentul situatiilor de urgentã la nivelul prefecturii. Un prim efect datorat cutremurului din dimineata zilei de duminicã este initiativa prefecturii de a face o analizã cu privire la clãdirile din municipiul Bârlad care prezintã risc seismic si identificarea de solutii.

Urmare a cutremurului care a avut loc în dimineata zilei de duminicã, 6 octombrie, la Institutia Prefectului Judetului Vaslui au fost convocate o parte din institutiile ce fac parte din Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgentã, respectiv Inspectoratul Judetean de Jandarmi, Inspectoratul Judetean de Politie, Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgentã „Podu Înalt”, EON Vaslui, Gaz Est, Serviciul de Telecomunicatii Speciale si primãria municipiului Vaslui. Au fost prezenti la întâlnire, pe lângã sefii institutiilor apartinând MAI, si Vasile Pavãl, primarul municipiului Vaslui, ori Adrian Tighici, directorul general al Gaz Est. La solicitarea prefectului Radu Renga, seful ISU Vaslui, col. Neculai Olaru, a fãcut o prezentare a etapelor de interventie în cazul unui cutremur major, de peste 7 grade, dar si o evaluare a punctelor de vulnerabilitate din judet. Spre exemplu, în municipiul Vaslui, potrivit celor afirmate de primarul Vasile Pavãl, nu sunt probleme cu unitãtile scolare si nici blocuri încadrate la grad de risc seismic 1, putând apãrea unele dificultãti doar la blocurile vechi, cum ar fi cazul blocului 158. În schimb, situatia constructiilor din municipiul Bârlad este mult mai gravã, aici înregistrându-se 10 blocuri cu grad de risc seismic 1. „Având în vedere problemele din municipiul Bârlad, s-a decis efectuarea unei analize amãnuntite cu toate institutiile responsabile pe acest segment, chiar de azi, luni, 7 septembrie, pentru a se gãsi solutiile necesare sprijinirii populatiei din aceste blocuri dar si pentru a se cunoaste ce scoli au astfel de probleme”, a declarat Radu Renga, prefectul judetului Vaslui. Din pãcate, dat fiind lipsa banilor la nivelul autoritãtilor locale, este posibil sã se întâmple ca de fiecare datã, dupã producerea unor astfel de evenimente, – respectiv se va discuta despre mãsurile de prevenire necesare, se vor face analize, situatii, etc -, totul sã rãmânã ca înainte, pânã la urmãtorul eveniment sau calamitate. Mai mult ca sigur, se va relua si tema asigurãrilor obligatorii pentru locuinte sau alte imobile, fãcându-se iar presiuni asupra populatiei de a încheia polite de asigurare, mai ales dat fiind faptul cã, la nivelul judetului Vaslui, odatã cu intrarea în vigoare a legii respective, acum un an, numãrul de polite încheiate în acest sens este sub 25%!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.