spot_img
spot_img
6.5 C
Vaslui
02-ian.-2025

Scoala Nr. 5, pe podiumul concursului “În lumea minoritãtilor”

- Advertisement -

FELICITÃRI… Doi elevi ai Scolii Gimnaziale Nr. 5 “Stefan cel Mare din Vaslui”, însotiti de profesorii coordonatori, au obtinut Premiul II la concursul “În lumea minoritãtilor”. Este vorba despre Carmen Lupu si Mihai Dima, elevi în clasa a VIII-a, si profesorii Cecilia Vasilescu, Mirela Obreja si Constantin Focsa. Acestia au prezentat într-un mod original integrarea evreilor în judetul Vaslui. “Am încercat sã ne folosim de tot ceea ce am gãsit despre evreii din Vaslui. Mã refer la Sinagogã, la Cimitirul evreiesc, la informatiile pe care le-am gãsit în presã si la bibliotecã despre evreii din Vaslui. Nu ne-am asteptat sã luãm locul II, a fost o chiar o surprizã plãcutã”, povesteste profesoara Mirela Obreja, unul dintre coordonatorii echipajului.

Gala Minoritãtilor, eveniment organizat sub egida proiectului “Minoritãti minore”, derulat de Fundatia Corona, în parteneriat cu Muzeul Literaturii Române din Iasi, a avut loc sâmbãtã, 16 ianuarie. Standurile scolilor participante din toatã zona Moldovei au redat mostenirea cultural-istoricã si contributia minoritãtilor nationale la cultura si istoria de astãzi.

Nunta evreiascã, prezentã în panou

“Fiecare echipaj a trebuit sã prezinte prin intermediul unui panou viziunea sa despre integrarea minoritãtii evreisti în comunitatea din care provine. În cazul nostru, în judetul Vaslui. Am încercat sã ne folosim de tot ceea ce am gãsit despre evreii din Vaslui. Mã refer la Sinagogã, la Cimitirul evreiesc, la informatiile pe care le-am gãsit în presã si la bibliotecã despre evreii din Vaslui. Am fãcut un pliant informativ despre evreii din Vaslui, iar în panou am pus multe poze care sã ilustreze specificul lor, simboluri evreiseti, obiecte care au au apartinut evreilor, obiecte vechi, din argint masiv, cãrti, printre care si cartea colegului nostru, Constantin Focsa, pasionat de istoria evreilor. De asemenea, am încercat sã dãm putinã culoare prin patru pãpusi, douã pãpusi care reprezentau nunta evreiascã si alte douã pãpusi îmbrãcate în port traditional românesc. Colega noastrã, doamna bibliotecarã Cecilia Vasilescu a lucrat foarte mult la acestea. Totodatã, elevii nostri au fost îmbrãcati în asa fel încât sã semene cât mai bine cu doi evrei. Au fost foarte frumosi si au prezentat standul foarte bine. Jurizarea a fost fãcutã astfel: 70% au decis specialistii, membri ai minoritãtilor, iar 30% a decis publicul larg. Nu ne-am asteptat sã luãm locul II, a fost o chiar o surprizã plãcutã”, povesteste profesoara Mirela Obreja.

Cinci minoritãti abordate

Concursul face parte din proiectul „Minoritãti Minore”, proiect care îsi propune sã recupereze si sã promoveze mostenirea cultural-istoricã a minoritãtilor „minore”, rãspunzând nevoii de sustinere a unei diversitãti etnice si culturale mai largi. Minoritãtile abordate în proiect sunt: germanii, evreii, turcii, rusii lipovenii si ucrainenii. Pentru fiecare minoritate, va avea loc câte o <<Galã a Minoritãtilor „Minore”>>. Urmãtoarele Gale vor avea loc la Cluj Napoca (ucranieni), Timisoara (germani), Constanta (rusi lipoveni si turci) si Bucuresti (toate minoritãtile). Proiectul este finantat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein si Guvernul României. Proiectul este derulat de Fundatia Corona din Iasi, în parteneriat cu Muzeul Literaturii Române Iasi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.